welkam pisze:Milenko! Czy wybierasz się na kiermasz "Twój Ogród"?
Oj Kochana, dzięki za przypomnienie! Bo właśnie ubolewałam, że nie ma w tym roku wystawy kwiatów w DK Kamienica (taką informację uzyskałam u źródła), a o kiermaszu w ZSO na śmierć zapomniałam! Faktycznie, to w ten weekend. Na pewno będę
Z kwitnących w tej chwili zaczął kwitnąć biały skrętnik. Stoi na półce jakieś 30 cm od południowego okna i już zaobserwowałam, że prosi o przeniesienie na północny parapet (na liściach widać ślady lekkiego poparzenia słonecznego, mimo że wcale dużo słońca ostatnio nie ma). Skrętniki to rośliny typowo do cienia.
I kwitną fiołki - kundelki (w tej chwili pasiasty, różowy i dziwak fioletowy /nie mam zdjęcia/):
A to bluszcz, który zimował w piwnicy i ma już tyle młodych listków (stare wszystkie odpadły, a było ich aż 5 ;) - liczę na to, że tej wiosny wreszcie trochę ruszy. Razem z nim na razie w 1 doniczce mały winobluszcz - też już z tegorocznymi liśćmi (na noc je ostatnio chowam do domu):
Mam znów ten sam problem, co w ubiegłym roku - jak osłonić balustradę balkonową? W ub. roku sobie odpuściłam, ale w tym roku chciałabym się na coś zdecydować... Na alledrogo albo osłony materiałowe (to już przerabiałam - nie zdało egzaminu) albo wiklinowe/bambusowe. Może macie jakieś propozycje