Wpadłam z wizytą i tak od ostatniej strony poczynając wzroku nie mogłam oderwać i prawie do połowy od końca doszłam... Mam nadzieję, że jutro uda mi sie cały Twój ogródek obejrzeć od początku
Ten hibiskus z pstrymi listkami i fioletowym kwiatem jest rewelacyjny! I barbula też... Nabieram na nią ochoty, tylko że ona rośnie w duży krzew , chyba pięterko na działce musiałabym postawić Ślicznie jest u Ciebie.
Aniu mam nadzieję że jak obejrzysz całość to sie nie
rozczarujesz 8)
Izo są różne rodzaje powojników i te pnące nazywane
wielkokwiatowe i montana drobne i botaniczne płożące
bylinowe o sztywnych pędach , tak podzielili botanicy
ja się na tym nie znam dlaczego ten jest bylinowy -
przykro mi ale nie znam odpowiedzi
Izuś, powojnik się nazywa, bo się wlecze po ziemi i jest krótkonogi.
I należy do rodziny karłowatych pnączy.
A dlaczego powojnik?
Hmmm, mówi się wzwód, a czasemi to rzewna klapa
Danusiu i Haniu byłam dziś na rynku (i wczoraj ale to już wiecie) i babeczka miała ten powojnik!!! ale chciałą za niego... hmmm żeby nie skłamać 15 zł? Nie pamiętam dokłądnei ale wydało mi sie duzo zważywszy na to co miałamw portfelu
U mnie obrodziły w tym roku jabłka, i będę robiła ocet
jabłkowy ,który pije codziennie
Jedną z najcenniejszych wartości octu jabłkowego jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu, fosforu,
sodu ,wapnia, żelaza, magnezu, krzemu, siarki, fluoru, chloru i innych pierwiastków śladowych, witaminy E
Przygotowanie octu jabłkowego
. Jabłka umyć pokroić na drobne cząstki wraz ze skórką lub same obierki , włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką, dodać ciepłej przegotowanej wody(l litr wody na 800 g jabłek). Na każdy litr wody dodać 1,5 łyżki cukru. Zakryć naczynie i odstawić do sfermentowania w temperaturze 20-30°C w ciemnym miejscu W ciągu pierwszych 10 dni zawartość naczynia należy 2-3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką. Po 10 dniach przefiltrować i przelać do naczynia . Butelki należy szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejsce
Uproszczony sposób przygotowania octu
Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego naczynia, zalać słodzoną przegotowaną wodą w proporcji dwie łyżki cukru na szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. odstawić w ciepłe ciemne miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie. Gdy płyn przestanie się burzyć, przecedzić go przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć
Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę do sałat i potraw, ma tez zastosowanie lecznicze
Ocet jabłkowy uodparnia przeciw infekcjom, dostarcza niezbędnych składników do utrzymania równowagi kwasowo zasadowej stosuje się w dietach odchudzających ,przyspiesza spalanie tłuszczów, przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, bólach gardła reumatyzmie zapaleniu stawów, trądziku, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt. Zalecany przy : osłabieniu pamięci, wrażliwości na zimno, podatności stóp na odciski, w skłonności do zaparć, w chorobach skórnych kurczach mięśni nóg w nocy, bezsenności, bólach w stawach. przeciwdziała procesom miażdżycowym, ma działa antyseptyczne. pomaga przy astmie ,bezsenności, na ból głowy, kaszel ,kurcze mięśni , bóle reumatyczne, przy niepokoju i lękach
Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom.
Profilaktycznie podaje się dorosłym 2- razy dziennie 1 łyżeczka octu i 1 łyżeczka miodu rozpuszczone i dobrze wymieszane w 1 szklance wody,
zewnętrznie przy oparzeniach:
Przy pomocy gazy zwilżyć poparzoną powierzchnię skóry octem jabłkowym, który uśmierza ból i zapobiega tworzeniu się blizn. Stosować także przy oparzeniach słonecznych.
.Ukąszenia owadów
Przykładać okłady z octu jabłkowego miejscach ukąszenia, zmieniać często.
Wrażliwość na zimno
2 razy w tygodniu stosować wieczorem ciepłą kąpiel z dodatkiem1 litra octu jabłkowego, brać prysznic na przemian z ciepłej i chłodnej wody. Natrzeć ciało octem jabłkowym . Po 2 tygodniach takiego hartowania organizm uodparnia się na zimno.
Danusiu Dzięki za info o occie jabłkowym...i nie załamuj mnie...mi siękasa skończyła po prostu... ale babeczka stoi zawsze w tym samym miejscu więc wiem gdzie kupować
Tessco,może lepiej zrób sama, bo w sklepie może byc syntetyzowany chemicznie/ przemysłowo.
Czasem bywa francuski, z naturalnych jabłek, na dziale przypraw, coś ok. 20 zł/ butelka.
Witaj Danusiu!
Znowu nie wiem, czy doczytam do końca ale ten kwiatek mogę Ci podpowiedzieć (o ile w dalszych postach nikt go nie nazwał - to jest wiązówka błotna odmiana 'Rosea'.
No to wracam do czytania...
Aha, widziałam, że masz rutewkę orlikolistną - dwa razy ją wysiewałam i nic mam pecha do niej chyba, a tak mi się podoba..
Tessko to nie kwas tylko ocet jabłkowy, jest w sprzedaży
firmy KAMIS i pisze "ocet jabłkowy " -z polskich jabłek 6 %
nie może mieć żadnych dodatków spirytusowych kosztuje
ok 5 zł jak mi sie nie chce robić w domu to ten kupuje
Danusiu podziwiam Cię ,że chce Ci się robić ten ocet ,ale ja też spróbuję bo jak poczytałam ile ma zastosowań to aż szkoda żeby go nie mieć w domu
Jak zrobię to powiesz mi jak się go używa