Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Jakie fajne poglądowe widoczki jesienne, pięknie tam u Ciebie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marto, jeszcze piękny masz ogród, jeszcze jest kolor i słońce. Lubię oglądać szerokie kadry ogrodowe więc czuję się wielce usatysfakcjonowana Twoimi zdjęciami :D . A u mnie żurawie nie kierują się na południe, tylko na zachód. Widać czasy się zmieniają nie tylko dla ludzi :wink: . Ja podobnie jak Ty preferuję pachnące kwiaty, no ale dalie są tak piękne, że co nie "dopachną" to "dowyglądają".
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś ale ładne zakątki pokazałaś. ;:215 Astry jesienne masz przepiękne i wspaniale się komponują z rudbekiami. ;:oj Swoje chyba teraz przesadzę, bo mają mało światła, prawie nie kwitną i dodatku grzyb im dokucza. ;:174
Niech złota jesień dotrze i przyniesie Ci wiele radości. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janku, miło Cię widzieć, zwłaszcza, że skrzętnie ukrywasz swoje górki!
Dziękuję za podpowiedź ;:196 , akurat premierowe odcinki przeważnie mi przepadają, pewnie którejś nocy trafię na powtórkę.
Na heliotropach trudno znaleźć odrost bez pączka, ale spróbuję, chociaż bez większej nadziei na powodzenie dotrwania takiej sadzonki do wiosny, ze względu na ziemiórki, które pojawiają się natychmiast, kiedy tylko coś wysieję ;:14 .

Beatko, już kiedyś miałam całą rabatę dalii o różnych kształtach i kolorach kwiatów, aż nadeszła jesień taka jak w tym roku, kiedy ciągle lało i wykopanie rozrośniętych karp, to była mordęga. Nawet pomyślałam, że obecne deszcze, sprowadziłam znowu je sadząc :roll: .
Może zostaną u mnie, ale właśnie w donicach? ;:196

Lucynko, jakoś tak nagle liście zaczęły robić się kolorowe, tylko deszcze nie dają się nacieszyć piękną jesienią. Marcinki też potrzebują, nawet niekoniecznie słońca, byleby nie padało, żeby mrugać złotymi oczkami w różowościach, a to u mnie rzadkość ;:145
Mam jednak nadzieję, że już niedługo Twoje życzenia się spełnią i u mnie też słońce trochę osuszy ogród ;:196

Loki dzięki, zaciekle szukam pozytywów jesieni :D

Kasiu, bardzo mi miło, że podobają Ci się moje jesienne widoczki ;:196 , chociaż wiem, że idziesz raczej w kierunku perfekcji, której absolutnie nie znajdziesz w moim ogrodzie ;:131 .
Kwiaty dalii są piękne i dlatego, że zachwyciłam się nimi u koleżanki, znalazły się u mnie. Niestety, (albo stety ;:306 ) nie wszystkie przetrwały przechowanie, bo utrzymanie ich w to lato, to była masakra i nie kwitły jakoś spektakularnie, ale spróbuję jeszcze z nimi.
Z żurawiami wszystko jest po staremu, widocznie, te , które lecą nad Twoją głową, mają zimowiska w Hiszpanii, a moje wybrały Afrykę ;:333 .

Soniu ;:180 . Niektóre pędy, a nawet całe kępy, tych wysokich astrów uschły, może to jakiś grzyb? Jednak mam ich tak dużo, że strat nie widać. Przesadzone bardzo późną jesienią (chyba to był już grudzień), kwitną, a te niskie, które zdołałam przesadzić wiosną, ledwie żyją, a o kwitnieniu nawet nie myślą, to znaczy, że jesień jednak lepsza ;:333 .
Życzenia pięknej, złotej jesieni, gorąco odwzajemniam! ;:196

W deszczu rozkwitający oczar nie pachnie.

Obrazek

Lilia nie chce rozwinąć pąków.

Obrazek

Tylko niskie marcinki i chryzantemy powoli rozkwitają mimo niepogody ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzmielina w deszczu, mocniej błyszczy czerwienią.

Obrazek

Pozdrawiam deszczowo :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, lilijka rozwinie kwiatki, gdy tylko pocałują ją słoneczne promienie ;:138 , a stanie się to już wkrótce. ;:333 Oczar też oczaruje Cię swoim aromatem. :D Oczywiście, jeśli można wierzyć synoptykom. :lol: Ja im wierzę, bo bardzo pragnę cieplejszych dni. ;:3
Wprawdzie u mnie nadal przewaga słonecznych chwil, nawet dzisiaj. Po całonocnych opadach mam chmury na zmianę ze słońcem i siedzę w domu, jako że silny wiatr mnie wystraszył. ;:oj
Masz bardzo ładne chryzantemy ;:215 , którym zimno niestraszne, wszak to kwiaty późnej jesieni, a i marcinki cieszą kwiatkami, ;:63 mimo że - jak piszesz - nie wszystkie zakwitły. Zakwitną za rok, jeśli pogoda okaże się bardziej sprzyjająca. ;:218
Czerwień trzmieliny taka energetyczna! ;:303

W oczekiwaniu na słoneczne i ciepłe dni cieplutko pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Pozytywów jesieni jest dużo… Oprócz pięknych jesiennych kwiatów jest to chociażby oddech od pielenia, bo chwasty już prawie się o tej porze roku nie pojawiają… Jest to też odpoczynek od podlewania, bo jesień zazwyczaj wilgotna i susza raczej nie grozi…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, lilijka nie chce się rozwijać, pachnie, ale tylko z bliska. Mimo temperatur, przekraczających 20 stopni w południe ostatnich dni, to już jesień, a nie lato.
Oczar też nie pachnie, bo kwitł w ciągłych deszczach ;:174
za to marcinki otworzyły swoje kwiatki, zapraszając wszelkie owady na ucztę i chryzantemy kolorują swoje pączki :tan .
Takie ciepełko pewnie już się skończyło, ale jeszcze zapowiadają słoneczne dni, chociaż już niższe temperatury.
Jeszcze wielu pięknych dni, tej jesieni, Lucynko ;:196

Loki, jakoś nie bardzo przemawiają do mnie, wymienione przez Ciebie, pozytywne strony jesieni :roll: .
Co do pielenia, to właśnie odkryłam w ogrodzie miejsca, czyste cały rok, a teraz pokrywające się zielenią sieweczek chwaściorów ;:oj , a i zdecydowanie bardziej wolę biegać z konewką w klapeczkach, niż grabić liście w kaloszach ;:222 , toteż jesień u mnie może się obronić u mnie tylko kwitnącymi roślinami :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaki tu ruch w słoneczku ;:oj

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Martusiu Twoje marcinkowo w pełnym blasku, za nimi chryzantemki się śpieszą ;:138 ;:63 ...Ciekawa jestem, czy i moja ulubiona Clarcia C.już kwitnie. ;:131 Dzisiaj już takiego ciepła jak wczoraj nie ma, mam nadzieję,że ok.połowy tygodnia dokuśtykam i ja na działkę ;:145
Miłego i ciepłego tygodnia! ;:196

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękne marcinki, cudne chryzantemy! ;:138 ;:138
Skoro jeszcze słoneczko ;:3 je pieści, a owady ochoczo korzystają z darmowej stołówki ;:303 , to czego chcieć więcej o tej porze roku... :lol:
Dobrego tygodnia, Martusiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

To zestawienie bordowo białych marcinków jest super,jak wszystko zresztą. :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, marcinki cieszą oczy, zwłaszcza w słoneczne dni, kiedy oblegane są przez stada wszelakich owadów :heja
Maryniu moja Clara kwitnie już od miesiąca, a teraz rozkwita jakaś inna rubellum, o której myślałam, że to Clara Curtis. Teraz, dzięki Dorotce(korzo_m ;:196 ) mam dwie i widzę różnicę, ale obie są jednakowo piękne, tylko kwitnienie mam dłużej :D .
Jeszcze miłe ciepełko obiecują na weekend, to sobie pohasasz na działeczce, już bez kuśtykania, z wyleczonym kolanem, mam nadzieję ;:196

Lucynko, taka ciepła, słoneczna i kwitnąca jesień, bardzo cieszy i mogłaby trwać do samej wiosny :tan . Trochę się ochłodziło i poranki jakieś srebrne ;:oj , ale jeszcze ma być pięknie! Musi być, bo jeszcze chryzantemy chcą kwitnąć ;:333
Cieplutkiej jesieni, Lucynko ;:196

Jolu, dziękuję ;:180 . Udało się to zestawienie, bo biały rozjaśnia mroczny kolor bordowego i razem fajnie wyglądają :tan , chociaż, na ogół, patrzę na kwiatki pojedynczo i sadząc wcale nie myślę o kompozycjach, tylko czy jest miejsce ;:306 .

W tym roku jakoś trudno o kolorowe liście.
Dzikie wino pięknie się przebarwiło, ale spektakl trwał krótko, już pokazały się łyse gałązki ;:174

Obrazek

Obrazek

Jedyna gałązka tawuły.

Obrazek

Piwonie za to zaskoczyły mnie kolorami ;:138

Obrazek

Obrazek

Krokusy jesienne rozkwitają

Obrazek

Obrazek

Kobea fioletowa dopiero teraz zaczęła tworzyć dużo pączków kwiatowych ;:oj .

Obrazek

Clara Curtis już kończy.

Obrazek

Pałeczkę przejmuje bardzo do niej podobna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Martusiu, na początku pochwalę chryzantemy. Pięknie zakwitły. ;:215
Liście piwonii przebarwiają się bardzo ładnie ;:333 i one też zdobią jesienny ogród. ;:63
Moje piwonie już skoszone niemal do samej ziemi.
Te czerwioniutkie owocki to?
Właśnie się zorientowałam, że moje krokusy jesienne, które przed rokiem mi się objawiły, w tym roku zniknęły. ;:oj Twoje pięknie kwitną. ;:303
Kobea dopiero tworzy pąki? Zatem trzymam kciuki ;:215 , by Twój ogród ominęły przymrozki.

Dużo słoneczka, bezwietrznej pogody i pogody ducha, Martusiu. ;:167 ;:196 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Martusiu, u Ciebie marcinkowy zawrót głowy :D Chryzantemy też nie pozostają w tyle ;:215 Kwitną na 'bogato' ;:224 Nigdy nie lubiłam jesieni, ale jak przyglądam się kwitnącym, jesiennym kwiatom, przebarwiającym się liściom, które mienią się wieloma kolorami, to zmieniłam zdanie. Jesień też może nas zachwycać ;:108 Ogród jest inny, trochę tajemniczy, spokojny, nie krzyczy już kolorami i widać powolne wyciszenie. Przynajmniej obserwując swój, odnoszę takie wrażenie.
Piszesz, że u Ciebie wciąż mokro i mało słońca... U mnie za to susza, susza i jeszcze raz susza. Słoneczko od kilku dni świeci i w ciągu dnia jest przyjemnie, ale pierwsze przymrozki już ścięły dalie :( Jutro muszę wykopać karpy i przygotować je do przechowywania. Ciekawa jestem czy cokolwiek przyrosły?
Dużo ;:3 na kolejne dni.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Martuś te nasionka to z magnolii?Jak możesz to zaglądnij do mnie na wątek mam małe pytanie ,znasz się na grzybach?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, dziękuję bardzo za pochwały dla chryzantem ;:180 . Zachwycają mnie każdego dnia, kwiatami rozwijającymi się czym prędzej w ciepłe dni :tan Piwonie, mimo suszy, trzymają liście i w dodatku ładnie się przebarwiają, to żal wycinać, chociaż jak je zetnie mróz i nagle klapną, to pożałuję, że nie zutylizowałam ich w ciepłe dni ;:306
Te czerwone guziczki , to nasionka magnolii, znikają szybko w dziobach ptaków, tylko nie wiem jakich, bo nie przyłapałam żadnego na gorącym uczynku ;:185 .
Krokusy dopiero zaczynają kwitnąć, dużo dopiero wychodzi z ziemi, to może i u Ciebie dopiero się pojawią, ale widzę, że w tym roku nie będzie zbyt wielu kwiatków. Szalały ubiegłej jesieni, to teraz odpoczywają.
Przymrozki niestety mnie nie ominęły, ale chyba poranne mgły ratują rośliny, bo na razie nawet kobea żyje ;:oj , może zdoła rozwinąć pączki?
Dobre życzenia mocno przygarniam i w całości odwzajemniam ;:196

Dorotko, chryzantemy i niskie marcinki, to moje najnowsze odkrycie ogrodowe, lepiej póżno niż wcale ;:306 . To rośliny, dzięki którym można pokochać jesień, byle tylko nie padało ;:215 . Te wysokie astry już mnie trochę męczą, ale to one mają największe powodzenie u owadów i jak tu się ich pozbyć?
Czy u Ciebie nie lało we wrześniu? Mój ogród w dolinie, dostał wody za całe lato, ale już drugi tydzień pogodny i z wiatrem ładnie suszy ;:333 , tylko mgła leci praktycznie do południa i wszystko mokre. Nawet dalie i kobea jeszcze żyją, mimo, że na termometrze było poniżej zera!
Lubię takie mgliste dni, bo wtedy jest naprawdę tajemniczo w ogrodzie, kiedy nie widać świata poza nim.
Jednak spadające liście, odlatujące żurawie i gasnące kolory, napełniają mnie jakimś smuteczkiem i niepokojem, który mija dopiero, kiedy śnieg okryje ogród, a że teraz ostatnio o śnieg trudno, to mnie trzyma do wiosny ;:306 .
Ogromne karpy dalii przeraziłyby mnie ;:108 , ale Tobie życzę jak największych plonów ;:196

Jolu, tak, to są owocki magnolii ;:333 .
Niestety, absolutnie nie mogę się pochwalić znajomością grzybów ;:185 U mnie rośnie najwięcej niejadalnych, choć są piękne!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I chryzantemy ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek