Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A teraz tochę kolorowych wiadomości z ogrodu:
pojawiły się pierwsze kwiaty na mojej pierwszej begonii bulwiastej
Obrazek
zakwitają goździki brodate
Obrazek
i ostatni irys
Obrazek
mak samosiejka, nie wiem, czy jednoroczny, czy bylina?
Obrazek
Pierwsze kwiaty na przywrotniku,
Obrazek
kwitnąca wajgela, przycięta w ubiegłym roku, w tym jest obsypana kwieciem.
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-Weigelę dostałam od Benity, jest wzrostu doniczkowego ale urośnie jak i Twoja i mam nadzieję zakwitnie.
Masz rację, to Forum bywa niebezpieczne. Rok temu o tej porze miałam obsadzone swoje dwa parapety na ogródek Konstantego i nam wystarczało.Jak pan kamienicznik wiele lat temu zabronił korzystania z ogródka po tym jak nowa lokatorka bez pytania nasadziła tuje i cyprysy w miejscu róży Mamypanakamienicznikowej nie nalegałam,czasem jak śmiecia było za dużo usiłowaliśmy jedynie je usunąć(naprzeciw była nadbudowa i wystawiano pojemniki na gruz w których udawało się nocą coś dopchać).A złom podbierał mąż pani Kazi i wywoził do skupu-miał na papierosy i czasem piwo o zapachu jabłkowym którego jest amatorem.A teraz podwórkowy założony i wybieram na placu czy w OBi co by tu jeszcze dosadzić.Więcej -podglądam po ogródkach Forumowych co z czym, jak dbać,a nawet jak wiesz odważyłam się mieć chciejstwo. :lol: Liczę,że jak trzmielina Ci zakwitnie to zamieścisz foto.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Forum jest bardzo niebezpieczne :twisted: Mam wykształcenie biologiczne, jeździłam na zajęcia do ogrodów botanicznych, wkuwałam na pamięć nazwy łacińskie, ale dopiero tu na forum zaczęłam dostrzegać rośliny, a nie tylko nazwy...

Danusiu byłam wczoraj w Castoramie na Targówku i widziałam, że były dzwonki brzoskwinolistne i skupione (podpisane jako dzwonki) w kolorze niebieskim i białym.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Danusiu ja u Ciebie czasami cichaczem przechodzę, więc tym razem sie melduję. Zaintrygowałaś mnie tą firletką, bo moja to czerwone kwiatki ma.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj postanowiłam powalczyć z chwastami, chwastów wyraźnie ubyło, ciekawe na jak dlugo? Potem miałam decydującą rozmowę z moją New Dawn (niepotrzebnie była chwalona), rośnie sobie z nadmierną fantazją, skończyło się na przypięciu do podpory.
Deszcz potężny wygonił mnie do domu, potem to nawet było coś w rodzaju burzy, bardzo delikatnie, raczej w oddali.
Dzisiaj tylko fotki porównawcze:
czerwiec 2008
Obrazek
i to samo miejsce - czerwic 2009
Obrazek

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-widoczne zmiany ,widoczne przyrosty,widoczne nowe nasadzenia,zagęściło się i to cieszy!
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu,
Wczoraj ok 16 byłam przejazdem w Twojej okolicy i w realu cały ogród wyglada super,
ale nam wieczorem podlało ogródki ?,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Witaj Frido czy Danusiu - nie wiem jak wolisz by cię nazywano. Wpadłam do ciebie dzis z rewizytą. Ogród w lesie ptrzepękny. Ogrom pracy w niego włozyłaś, ale nie o tym chce ci powiedzieć. Tak cię czytam i widzę, że ja mam tak samo. Na początku zwykły mieszczuch, który o roślinach wie tyle że dzielą się na kwiaty, krzaki i drzewa :lol: Jak i ty, pomyślałam, że poczatkowo coś się tam posadzi, a potem tylko będzie się siedzieć w ogródku i podziwaić to co urosło. Kupiłam sobie nawet poradnik - Ogród dla leniwych :lol: A potem to juz poszło jak z górki. Co jedna nowa roślinka przybywała w ogródku to wiekszy świr się zaczynał :P Jesteśmy tu wszyscy chorzy na jedną nieuleczalną, ale jakze piękna chorobę - kochamy nasze ogrody. Świat dzięki nim jest taki piękny i wszystkie troski idą precz. Pozdrawiam serdecznie i liczę na częsty kontakt
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, właściwie to dopiero na zdjęciu zauważyłam jak wielka jest zmiana.

Joasiu, a dlaczego nie weszłaś?

Oj, Iwuniu, ale utrafiłaś z diagnozą! Toż to szaleństwo, czasami bardzo kosztowne i nadzwyczaj pracochłonne. Tylko, że ja to polubiłam i co mnie nadal zadziwia, rośliny też mnie chyba lubią. Moja pasja ogrodowa wprawia w zdumienie wiele osób, które znały mnie przed ogrodem. Ja wcześniej nawet roślin na balkonie nie miałam, uznawałam wyłącznie kwiaty w wazonie.

Kupiłam sobie wreszcie wierzbę, którą oglądałam w wielu ogrodach, i która mi się bardzo spodobała. Nie wiem jak ją ciąć, by uformować zgrabną koronę.
Obrazek

Jutro Boże Ciało, więc deszcz murowany.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie wiem czy do wierzby też się to stosuje ale ogólnie cięcie powoduje że zamiast długich badyli ma się ładnie zagęszczoną koronę.
Tak tnę tzrmieliny, berberysa, iglaki i żywopłot.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu dzisiaj też jechałam koło Was bo przez Ząbki się nie dało i uciekałam przed korkami i figa za Waszym przejazdem tez był korek, kurczę jak my niedługo bedziemy jezdzić jak już wszystko od 15 zatkane ,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, więc będę ciąć wierzbę, podobnie jak trzmielinę, tylko poczekam, aż się przyjmie, bo dopiero co wsadzona.
Wczoraj rozkwitla piwonia, biała. Wyrosła z tego kawałka, co to niewiadomo co było. Ma jeden pęd, dwa liście i jeden delikatnie pachnący kwiatek.
Obrazek
Agawo, czerwoną firletkę też mam, właśnie zaczyna kwitnąć
Obrazek

Dzisiaj pogoda dopisała, dopiero niedawno spadł deszcz.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu,
Piękna ta cała biała piwonia, firletka też i ma bardzo interesujące liście,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Danusiu - u mnie widać niedokładnie wykopałam piwonie i też na jednym jedynym pędzie kwietnie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Mnie też wyrosła biała piwonia :lol: dwa kwiatki z czerwonym obrzeżem - wieczorem dam jej zdjęcie, bo teraz poluję na chwilę słońca żeby zrobić coś w ogrodzie :cry:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”