Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

JAKUCH pisze:Sucho ,sucho i dalej sucho ... podlewałam wszystko ... rachunek z pewnością po tegorocznym lecie będzie słony ale nie dam roślinkom zwiędnąć
Dokładnie :(
Dzisiaj spisywali liczniki u nas - zdążyłem podejrzeć i 4 m3 zużyłem - na szczęście płacimy tylko za wodę , bez ścieków, więc ok 6.80 za 1m
Pozdrawiam Jadziu.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Nie wygląda by deszcz był nam pisany w kolejnych dniach. ;:185
W niedziele podczas spaceru spadło parę kropli ale nawet nie potrzebowałm chusteczki do okularów, zmieściłam się między kroplami. ;:306
Lilia Pink giant wymiata!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne lilie, róże,, cudeńka.
Fajne , ładne , spore goryczki kupiłaś ;:215
Wiązówka śliczna .Marzy mi się jeszcze ona.
Ja tez wołam o deszcz i nic a nic..
Zawsze miałam i mam problem ,ze za cicho mowie ;:306
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Czytam, że u Ciebie dalej susza, a u mnie na szczęście dzisiaj calusieńki dzień, z niewielkimi przerwami pada deszyk :tan Mam nadzieję, że przynajmniej na jakiś czas wody wystarczy.
Wyjazd obwitował w nowe roślinki. Goryczek będę Ci po cichu zazdrościć, niestety nigdy się u mnie nie udawały i nie pozostaje mi nic innego jak je obserwować u Ciebie :heja
Pozdrawiam i życzę no wreszcie u Ciebie podlało ogródek wodą z nieba ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, u nas zapowiadali na popołudnie opady, a tu wieczór się zbliża i nic ;:145
Możesz napisać coś o Bletilli, proszę! Swoją trzymam w dniczce w domu, bo boję się ją dać do ogrodu, chociaż powinna przezimować!
Wiązówka ;:oj moja jedna łodyżka też piękna, może za rok będą trzy?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i chyba się sprawdzą zapowiedzi suchego lata Jadziu, tak wiosną prorokowali, tak jest jak na razie ;:185 No ale jak zapowiadali to oby się spełniło Tobie Jadziu :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne liliowce pokazujesz. Lilie zresztą też.
Deszczu nie ma a u Ciebie w dodatku przepuszczalna, szybko przesuszająca się gleba ;:202
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Deszczu dalej ani na lekarstwo czekam tylko aż zabronią podlewania .Po mimo tych moich wysiłków piwonie już nie dostaną wystarczającej ilości wody i powoli się kładą, trzeba będzie ściąć liście ,żeby się nie męczyły . Zagęszczenie fajna rzecz tylko ta walka o przetrwanie gatunku kto pierwszy ten lepszy smutna prawda. Róże sobie radzą bo mają głębszy system korzeniowy gorzej z bylinami floksami ,bodziszkami ,przetacznikami a szkoda ich ciąć bo to przecież ozdoba ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

IWONKO kochana oczywiście spadł deszcz tylko gdzie ;:224 bo u mnie tylko spadły dwie kropelki to wróbel więcej wypije wody jednorazowo

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU oj dałaś mi zadanie którego nie umiem wykonać .Jedną z Bletilli mam juz 2 lata i jeszcze mi nie zakwitła zimowała razem z daliami wiosną zaś szła do ogródka.Rosła w doniczce i namnożyła sporo kłączy, lecz żadnego kwiatka przez 2 sezony. Wyczytałam w necie ,ze można ja sadzić w ziemi więc przygotowałam optymalne miejsce i posadziłam obie różową i białą teraz czekam na efekt ,Podlałam je też nawozem do storczyków a posiłkowałam się ta stronką http://www.roslin-menazeria.net/1267,29 ... _1878.html . Mam nadzieję ,ze nie wyrzucą tego linku w razie czego podeślę Ci go na PW.wiązówka potrzebuje wody i jeszcze raz wody wtedy szaleje moja rośnie w donicy a też gdzieś dołem przeszły korzenie pod Glorię dei i ta nie może złapać oddechu .Jedna szyja mi zakwitła one jednak w donicy nie mają powera

Obrazek

Obrazek

IWONKO pączuś jeszcze nie otwarł się czekał aż wrócę .Wiesz ,ze lubię mieć parę takich specjalnych roślinek które nie wszyscy maja, a Gentiany szczególnym sentymentem darzę, bo zawsze będą mi przypominały śp Krysię[ goryczka] tak jak mój biały wawrzynek Alba czy jagodowiec. Niestety deszczu nawet na lekarstwo nie ma ;:145 i nie działają żadne prośby i błagania zanoszone do niebios ;:174

Obrazek

Obrazek

ANIU tym razem niebo się zawzięło i nawet wołanie w grupie nie pomaga ;:174 Uwielbiam goryczki a wiązówkę mogę Ci odstapić jedną, ale najlepiej posadzić ją nad stawem tam będzie szalała ,a za 2 lata będziesz chciała sie jej pozbyć :;230 Jednak ma cudowne pióropusze ,więc nie mogłam jej sobie odmówić i teraz wsadzę do większej donicy, a wywalę hostę grandiflorę bo zajmuje zbyt dużo miejsca

Obrazek

Obrazek

GRAŻYNKOkochana jaka ze mnie koleżanka jak dopiero wczoraj Cie odnalazłam ;:196 U mnie dzisiaj tylko dwie kropelki spadły a widać to było dopiero na szybie samochodu inaczej wcale bym nie wiedziała ,że padało ;:174 Pink Giant cudna mnie również bardzo urzekła zresztą lubię kropkowane lilie

Obrazek

tym liliowcem też mogę się podzielić w realu jest ciemniejszy

Obrazek

ANDRZEJU ja nawet nie sprawdzałam ile wylałam szkoda nerwów i tak na to nic nie poradzę .Cena za wodę to będzie SURPRISE :;230

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE leje, leje i końca nie widać, a gleba dalej sucha. Jeden kawałek podleję a w drugim już sucha ziemia Nie ma to jak glina dłużej utrzymuje wilgoć a dalie rosną bo rosną żadnej rewelacji ciekawe ile kłącza przyrosną

Obrazek

Obrazek

niech nam niebiosa ześlą deszcz ,bo zamiast trawy na podwórku mamy ściernisko ;:222 tylko akacje szaleją na całego i kradną moja wodę z ogródka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Widzisz a u nas mamy dość ciągłego deszczu i przyklapanych roślin.
Postaram się wysłać te chmury do Was. :D
Fajna ta dwukolorowa lilia, jakby z atłasu uszyta.
Biały floks - jak bukiet i równie gęsta kępa przetacznika zestawione razem - pięknie :D
Wszystkie szałwie niezimujące jakieś kiepskie są w tym roku.
Ta od Ciebie jest w donicy ,niska jest bo stoi pod osłoną wejścia do domu.
Inaczej upał by ją spalił a teraz deszcz i wiatr poszarpał.
Życzę deszczu i spokoju w ogrodzie. ;:196
Aaaa pomidory rewelacyjne :!:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
adka321
100p
100p
Od: 10 wrz 2018, o 12:10

Post »

Witaj Jadziu współczuje suszy i życzę żeby w końcu pojawił się ten upragniony deszcz,z Twoich okolic mam bliskiego wujka wiec informacje do mnie docierają o pogodzie .U nas nie padało ponad miesiąc dopiero teraz od trzech dni mamy w końcu opady.Do tego czasu podlewałam tyle o ile żeby mi tylko roślinki nie padły .Trawa może teraz odżyje ,ale nie daje jej dużej szansy.
Piękne goryczki ,muszę je zaprosić także do ogrodu ;:108
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, moja Bletilla, różowa, rośnie cały rok na parapecie i kwitnie już w lutym, dlatego boję się dać ją do gruntu. Ma już trochę bulwek, to 2-3 zaryzykuję, ale nie wiem czy z sukcesem! Kiedy ja widziałam zimę ze śniegiem? Chyba właśnie zimą2010/2011 i jeszcze na Święta Wielkanocne 2 czy 3 lata temu,kiedy lepiłam dwumetrowego zająca ;:306
Mystery dream się rozkręca!Lilie i liliowce rządzą! Fruczaka już od kilku dni nie widziałam, chyba mu zimno!
Pomidory to te w różach? ;:215
A co to takie różowe, zwinięte w pętelkę!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu już patyczki w ziemi :wit , a reszta jutro na działkę pojedzie ;:196 , deszczu i u nas nie było, a niedaleko czyli jakieś 50 km dalej lało dość mocno, co robić, póki pozwalają podlewać, nadal deszczu życzę ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Masz rację Jadziu - spadły dziś przysłowiowe 2 krople deszczu. Rośliny są oburzone, bo potrzebują co najmniej 1000 kropel! Ja tylko dalie podlewam i to też wydzielam im tylko taką dawkę "na przetrwanie" :(
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Oj Jadziu jakie Ty masz prześliczne lilie i liliowce. Po pobycie w Wojsławicach bardziej teraz zwracam na nie uwagę, chociaż do tej pory ze 6 szt. też miejsce u mnie znalazło.
U mnie wczoraj popołudniu spadł deszcz, padał tak z godzinę, a jak wieczorem poszłam do ogrodu i w jednym miejscu pokopałam, to wilgoć była na 1 cm, a pod spodem sucho. ;:202
Grace w pierwszych 2 latach u mnie miała cienkie patyczki, a później zmężniała jak wszystkie angielki.
Lilie z plamkami świetne. ;:108
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Jadziu nie gniewaj się, że wklejam ale to jest podumowanie opadów u nas na Śląsku:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”