Zaczynam - rogalm1 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MOnia z jednej łodygi liście po bokach mają być - jak zobacysz coś więcej w ich okolicy to rwij tak jak ci rysowałam
nie ma szans zebyś liścia pomyliła z gałązką odnogą... ona od razu wygląda jak mała rośłinka
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

ok dziewczyny, rysunek od Agi wydrukowany, instrukcja Iwony przeczytana pięc razy, zdjęcia oglądnięte to chyba dam radę! :D
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Moniś - ja mądra jestem, bo mam "rok w ogrodzie". Tak, to bym sama nie wiedziała.

a'propos - Aga - mama mi wciska, że powinno się urywać też liście od dołu. A w tej książce pisze (Matko Jedyna! jest napisane!) , że dopiero jak zaczynają dojrzewać pomidorki. Trzymam się tego, co w "mądrej książce" piszą, ale nie wiem, czy dobrze robię.

sorki Moniko, za pytania w Twoim wątku, ale Tobie się też to przyda i skorzystamy obie ;)
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

mogę sie podzielić lubczykiem bo pięknie rośnie, reszta nie jest nawet w połowie taka ładna jak Twoja :lol: :wink:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liście od dołu? a po co? nie kłóce sie że nie, ale ja w tym sensu nie widze i nigdy nie obrywałam, chyba że żółkły
liść nie obciąża rośliny
a dolne nie zasłaniają owoców
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Biedroneczka - Coccinella bardzo dobrze tłumaczy! Moniczko to wygląda tak jakby z kącika pomiędzy głównym pędem a liściem wyrastała nowa roślinka pomidora. Jak zobaczysz to nie będziesz miała wątpliwości! Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To żeby wszystko było jasne to tylko dodam, że nie wszystkie odmiany się obskubuje. Pomidory samokończące pozostawia się bez obrywania i wszystkie niskie i karłowe. Takie odmiany jak Beta i Jawor nie ogławia się / bo tak nazywa się obrywanie łodyg odrastających z kątów liści / . Poza tym jesienią skraca się pędy, aby pozostałe, niedojrzałe pomidory zdążyły dorosnąć i wybarwić się przed zimą. Rzadko się to wprawdzie zdarza, bo wcześniej łapią przeważnie zarazę , ale czasem stosuje się taki zabieg.
Żeby pomidory nie zachorowały zbyt wcześnie opryskuj je mlekiem raz w tygodniu - przepis znajdziesz w wątku Wszystko o pomidorach. Jeśli czegoś nie wiesz - pytaj Erazma - to spec od chorób warzyw i jarzyn.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bardzo ciekawych rzeczy można się u Ciebie dowiedzieć :)

Z uwagą śledzę informacje o pomidorach i dziś przed wyjazdem do pracy rzuciłam okiem na moje... i chyba coś takiego mam ! Ze pomiędzy liściem a łodygą z tego samego miejsca wyrasta jakby kolejny liść. Czyli to to trzeba wyrwać. I zostawić liść właściwy.(???) Potwierdzcie dziewczyny, żebym za dużo nie oberwała, albo żebym nei oberwała tego co nie trzeba.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

liska - tak, to trzeba oberwać, tylko przeczytaj, co wyżej napisała kogra. Kwiatostan u mnie wyrasta nie z kącika, tylko normalnie, z łodyżki i prawie od razu ma takie tycie pączki. Jeśli pozwolisz im wyrosnąc na 2-3cm, to na pewno nie pomylisz pędu bocznego z kwiatostanem.

kogra
- kurcze, nie wiedziałam, że ze mnie taki spec pomidorowy! A hoduję je pierwszy raz w życiu ;) Dziękuję! :oops:

Moniko - znowu w Twoim wątku...
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Kochani czujcie się jak u siebie w domu (czyt. w wątku), takie dyskusje o pompach czy pomidarach są bardzo fajne, bo łatwiej zostają w pamięci niż suche informacje!
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Dziękuję zaraz po pracy będę oglądać i obrywać. O koktailowych słyszałam, że czegoś się nie ucina .... teraz juz wiem czego :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no tak Monia mnie tu przysłała, żebym podpowiedziała lisce czy obrywać czy nie i co.. ale widze, że już wszystko jasne

Grażynko dobrze mówisz, ze niektóych gatunków nie trzeba skubać i że czasem scina się czubki - ja skubie zawsze i czubków nigdy nie ścinam... i rosną sobie...
jakolwiek specjalistą nie jestem... moja pierwsza w życiu próba pomidorów z nasionek na razie jakoś się udaje, ale już widze, że mam około miesiąca opóźnienia...

ale co tam - ważne ze swoje - to cieszy...
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Dziękuję zaraz po pracy będę oglądać i obrywać. O koktailowych słyszałam, że czegoś się nie ucina .... teraz już wiem czego :)
ja koktailowe też skubie.. czasem na dwa pędy zostawiam...
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Monia wpadłam do Ciebie w odwiedziny i tyle ciekawych rzeczy przy okazji poczytałam. Te dodatkowe wyrostki ja nazywam "wilkami" i bardzo pilnuje aby nie wyrastały. Jak tylko widzę, że małe sie pojawiają odrazu obrywam- tak uczyla mnie mama. I najnizsze liście z dołu też. Robie zawsze i pomidory jak ta lala.
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za wizytkę u mnie.
;:13 ;:12
PS. nasionka łubinu juz się suszą i niedługo do Ciebie pojadą. :lol:
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

giga45 pisze:Witaj Monia I najnizsze liście z dołu też. Robie zawsze i pomidory jak ta lala.
no moja mama teżtak twierdzi, ale mi sięwierzyć nie chce..... Pisałam z resztą wyżej.
PS. nasionka łubinu już się suszą i niedługo do Ciebie pojadą. :lol:
a czemu do mnie nie? ;)
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”