Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Prymule Primula
Dziękuję

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Kilkanaście lat temu kupiłam kilka marketowych prymulek i posadziłam na działce - na skalniaku.
Na drugi rok zakwitły, a po dwóch latach zaczęły same się rozsiewać. W tej chwili opanowały już cały skalnik,nie wyrywam ich bo wyglądają pięknie, rosną nawet naookoło - w trawniku i w szczelinach chodniczków
A małymi siewkami co roku obdarowuję znajomych
Na drugi rok zakwitły, a po dwóch latach zaczęły same się rozsiewać. W tej chwili opanowały już cały skalnik,nie wyrywam ich bo wyglądają pięknie, rosną nawet naookoło - w trawniku i w szczelinach chodniczków

A małymi siewkami co roku obdarowuję znajomych

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
No to super-tym sposobem obaliłaś mit ,że marketowe w gruncie nie rosną
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Piękna ,mam taką ,zresztą każdy pierwiosnek ma swój urok
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Annar ślicznotka!
Też takie domowe kupione w marketach wsadzam zawsze do ogrodu. Jak ze skutecznością, przemilczę
. A tak serio to raczej kiepsko. Jedna jest nie do zdarcia - różowa.
Tu dwa lata temu

Tutaj w zeszłym roku

Zachciało mi się więcej takich kępek i rozdzieliłam ją jesienią. I maluchy już też kwitną.

Wysiałam też prymulki z akcji wymiany i wyniosłam na zewnątrz z nadzieją, że zdążą przemarznąć. Zobaczymy:). W sumie nie muszą. Jeśli miałabym wybierać - przemarznięte nasiona i co za tym idzie podobno lepsze wschody, a koniec zimy i wiosna. Wybieram opcję nr 2
.
Też takie domowe kupione w marketach wsadzam zawsze do ogrodu. Jak ze skutecznością, przemilczę

Tu dwa lata temu

Tutaj w zeszłym roku

Zachciało mi się więcej takich kępek i rozdzieliłam ją jesienią. I maluchy już też kwitną.

Wysiałam też prymulki z akcji wymiany i wyniosłam na zewnątrz z nadzieją, że zdążą przemarznąć. Zobaczymy:). W sumie nie muszą. Jeśli miałabym wybierać - przemarznięte nasiona i co za tym idzie podobno lepsze wschody, a koniec zimy i wiosna. Wybieram opcję nr 2

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Czyli jednak
))) idzie .
Ta różowa jest cudowna!!!
Wiadomo, że takie pędzone będą w pierwszym roku słabe, ale przy odrobinie pielęgnacji na pewno się uda
-- 24 lut 2014, o 12:56 --
I właśnie wyczaiłam w ogrodzie, że mój pruhonicki ma już pąki, więc będą pierwsze kwiaty!!!!
Wiosna idzie!

Ta różowa jest cudowna!!!
Wiadomo, że takie pędzone będą w pierwszym roku słabe, ale przy odrobinie pielęgnacji na pewno się uda

-- 24 lut 2014, o 12:56 --
I właśnie wyczaiłam w ogrodzie, że mój pruhonicki ma już pąki, więc będą pierwsze kwiaty!!!!
Wiosna idzie!
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
I po co weszłam w ten wątek
. Trzeba się przejechać i poszukać gdzie jakieś prymulki na stanie:). 

A ja posiałam pierwiosnka wyniosłego pod koniec stycznia właśnie pojawiły się maleńkie siewki.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
kropka2 Na opakowaniu moich pierwiosnków wyniosłych napisali, że kiełkowanie trwa 100-150 dni, może uda się szybciej zobaczyć kiełki? A trzymałaś w ciemności, bo tak też napisali, czy po prostu przysypane ziemią?
A i jeszcze pytanie, gdzie stoi u Ciebie pojemnik z wysianymi nasionami? Bo ja swoją skrzynkę postawiłam w ogrodzie, żeby się przechłodziły i teraz mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam.
A i jeszcze pytanie, gdzie stoi u Ciebie pojemnik z wysianymi nasionami? Bo ja swoją skrzynkę postawiłam w ogrodzie, żeby się przechłodziły i teraz mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To nie kiełkowanie tyle trwa, tylko przygotowanie rozsady. Jak się wiosną wysieje, to dopiero pod koniec lata sadzonki są na tyle duże, żeby je wsadzić do ziemi.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opis z opakowania mówi o kiełkowaniu, być może producent rozumie przez to cały proces od siewu do przesadzania, tak czy inaczej dam znać co z tego wyszło.
Moja marketowa ślicznotka bordowa z żöłtym oczkiem kwitnie nieprzerwanie na parapecie kuchennym od... końca grudnia. To jest zwykła P. acaulis. Trzymam j? w uprawie dość niezwykłej bo... bagiennej. Sama mnie do tego zmusiła bo ma dużo liści i stale kwiaty -więc duż? powierzchnię parowania. A doniczka produkcyjna jest mała i wypełniona oryginalnym substratowo torfowym podłożem. Nie przesadzałam jej bo myślałam, że to kwiatek tylko na chwilę. Podłoże szybko przesychało. Wstawiłam doniczkę do większej miseczki. Podlewam podsi?kowo i na zapas. Tej prymulce jak widać to służy. Jak się ociepli - pöjdzie do ogrodu. Inne prymulki posadzone w zeszłym roku na wiosnę już widzę, że przezimowały.
Pozdrawiam
Olenka
Olenka