Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Witaj Lucynko :wit . Rzeczywiście powiało Cię na działkę ale ja nie dziwię się wcale ;:173 . Gdybym nie miała ogrodu pod nosem to pewnie zrobiłabym to samo . W ogrodowym domku może i aktualnie jest bałagan ale na pewno w swoim czasie wszystko zostanie zapełnione tak jak powinno ;:108 . U Ciebie rośliny fajnie zabezpieczone a u mnie pies rozwala osłony ;:222 . Dzisiaj stwierdziłam, że chyba lepiej by było bez nich ;:222 . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko działeczka pięknie sobie śpi... Domek nabiera charakteru... no i niech się kręci. Wreszcie będziesz mogła bez względu na pogodę obserwować co słychać i widać na działeczce... Ostatnio jakoś nie dostaję powiadomień i tak raz na jakiś czas otwieram FO i sie dopisuje w nadziei ze powiadomienia się pojawią ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Miałam małą przerwę i choć zaglądałam na FO, nie mogłam nic napisać, potrzebowałam pomocy fachowca, który uświadomił mi, jaki ze mnie niedouk w temacie informatyki.
Zima u mnie w odwrocie i najpierw deszcz zmył resztki śniegu, potem sypnęło białymi gwiazdkami tak, że świata Bożego nie było widać. To widok z mojego okna.

Obrazek

Później niebo zrobiło się trochę straszne.

Obrazek

Teraz idzie delikatny mrozek, ale tylko na noc. Będzie ślisko!

Jagusiu - zastaw pułapkę na tego szczura albo podrzuć mu jedzonko innego rodzaju, by unicestwić drania. ;:oj Ale tak, by ptaszki nie miały dostępu.
Zimę - zdaje się - mamy podobną. Znowu będziemy drżeć o roślinki pozbawione śniegowej kołderki.

Iwonko 0042] - tak się cieszę, że jesteś! :tan Jednak stęskniłaś się za nami.

Mireczko - obie moje synowe bardzo kochane, a młodsza jest blisko, to i kontakt z nią częstszy. No i ma niesamowite poczucie humoru. ;:303
Czas kiełkowania heliotropu zależy od temperatury i dostępu do światła. W sprzyjających warunkach powinien wykiełkować co najmniej w ciągu dwóch tygodni.

Marysiu [Maska] - napiłam się z Tobą, dzięki czemu sezon może być już tylko dobry. Dziękuję. ;:180
Pod butlami mam takie rośliny, których serduszka nie mogą zostać zatopione, np. szarotka alpejska.
Myślisz, że to miłość mężowska tak go mobilizuje? Może... On bardzo lubi w drewnie robić, więc trzeba tę miłość podzielić na dwa. ;:306
Wielka buźka dla Ciebie. ;:cm

Majeczko - już się nie skarżę, choć ciągle nie jestem szczęśliwa z umiejscowienia chałupki. Ważne jest, że będzie można nocować i budzić się wraz z ptasimi trelami. ;:333
Kule lepię na bazie smalcu, daję doń różności, a głównie słonecznik, pszenicę, karmę dla kanarków, kaszę gryczaną i siemię lniane.
Wszystko to mieszam ze smalcem i pakuję w siateczkę. Powieszoną słoninę coś przegryzało sznurek i kradło. Podejrzewam koty, które biegają po działkach. Wprawdzie M zostawia dla nich suchą karmę, która znika, ale widocznie słonina bardziej im smakuje. ;:108
Twój "Dzięciołek" podbił moje serce, a że sąsiadka na to nie wpadła, to już jej problem. ;:306

Ewelinko - przyznać się muszę, że o tej porze roku nie lubię swojej działki, za to kocham z wzajemnością(?) od wiosny do jesieni.
Pieska można oduczyć robienia szkód, tylko trzeba być konsekwentnym. Trochę wysiłku to kosztuje, ale daje efekty dość szybko. ;:63 Psy to mądre istoty i rozumieją więcej, niż nam się wydaje. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Ewuniu [ewarost] - kręci się, kręci. Głównie za sprawą M. Ja tylko czekam wiosny, bo gdy zimno, nie umiem pracować. ;:124
Zdrówka. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No dobra niech Ci będzie że to miłość dubeltowa ;:306
Lucynko myślałam, ze na 1 zdjęciu jakieś komary Cię obsiadły ;:306
Straszne nieba uwielbiam ;:63 i tez miałam do południa, ale musiałam skupić się na wyjeździe żeby wreszcie Ci dorównać :D i za parę dni posieję próbnie heliotrop zebrany z moich roślin...co z tego wyjdzie obaczym!.
Kupiłam sobie Czuksanowa i chyba 16 jest czas na sianie kfiotków :wink:
Ściskam i życzę gotowego domku na wiosnę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Chyba nie jestem konsekwentna i właśnie w tym problem ;:222 . Zbyt szybko się poddaję i daję za wygraną :roll: . Pogodę miałaś okropną ;:oj . U mnie wczoraj był i deszcz i śnieg i jakieś dziwne krupy i wiatr , masakra ;:222 . Myślę,że każdy z nas woli swój ogród w sezonie od wiosny do jesieni ;:224 . Ten stan przejściowy musimy przetrwać. Dobra wiadomość jest taka , że mamy połowę stycznia a więc już bliżej niż dalej ;:215 . Pozdrawiam :wit .
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Pogoda nas nie rozpieszcza.Strasznie wieje.Jakie ładne te pierwiosnki.
Będzie fajny domek.Mój pomału zaczyna się chylić ku upadkowi. ;:134
Muszę zrobić remont,ale kto to zrobi? ;:145
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko "artystyczne zagospodarowanie przestrzeni" jak najbardziej wskazane, ważne abyś to Ty w nim się odnajdywała i wiedziała gdzie co leży.
U nas dziś bardzo śnieży, momentami mam takie okienne nie- widoki jak pokazałaś, a jeszcze wczoraj do południa wydawało się , że zima odpuszcza.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Pewnie, że się stęskniłam Lucynko, tu jest inaczej, fajniej, atmosfera i w ogóle ;:196 , u nas dziś z rana posypało chyba tak na prawdę pierwszy raz tej zimy, ale już jest chlapa paskudna, na szczęście siedzę wdomku, do końa miesiąca więc niech tam sobie zima szaleje ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Połowa stycznia, coraz bliżej wiosna, a u mnie pierwsze wschody.
Heliotrop. Potrzebował pięciu dni.

Obrazek

Jeszcze malutko, ale już cieszy.
Stoi na południowym parapecie nad grzejnikiem, a ponadto wczoraj i dzisiaj świeciło słoneczko. Liczę, że jutro będzie więcej zielonego nad podłożem.

Marysiu [Maska] - :;230 "dubeltowa" - można to i tak nazwać.
Z komarami to pojechałaś! chciałabym, bo to by oznaczało, że już lato. Tymczasem za oknami śnieg leży, wiatr chłodzi i drzewa bezlistne...
Szesnastego jeszcze bym się wstrzymała, bo najbardziej korzystny czas dla kwiatków zaczyna się o drugiej w nocy siedemnastego. W sumie w styczniu są jeszcze dwa takie dni: 17 i 18.
Ja też lubię mieć papierowe wydanie biokalendarza, by mieć go pod ręką na działce, ale jeszcze sobie nie kupiłam. Muszę czym prędzej wyprawić się do EMPiKu, bo zabraknie. ;:224
Obawiam się, że do wiosny domek gotowy nie będzie. Coś przecież muszę robić wiosną. Samo plewienie to trochę za mało.
Nie mniej pięknie dziękuję i mocno całuję. ;:196

Ewelinko - bardzo jesteś skromna. Przecież wiem, że nie masz łatwo i wcale się nie poddajesz. Przeciwnie: walczysz jak lwica, za co podziwiam Cię nieustannie. ;:138 ;:138
Wczorajsza śnieżyca trwała króciutko, większa część dnia upłynęła pod znakiem słońca, dzisiaj tylko słońce srebrzyło cienką kołderkę śniegu. ;:333 Coraz bliżej wiosna, cieszmy się więc.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Danusiu [danuta z] - u mnie też wieje, ale słońce łagodziło atmosferę.
Ja mam dwie lewe ręce do technicznych prac, więc i Tobie nie zazdroszczę remontu domku. Sama nie wiedziałabym, jak się do tego zabrać. ;:223

Dorotko [korzo_m] - trafiłaś w sedno. Mam wiedzieć, co mam i gdzie tego szukać, na czym się mogę przespać, nie zmoknąć i nie zmarznąć... Reszta jakoś się uładzi. ;:306

Iwonko 0042] - dobrze że się stęskniłaś, w przeciwnym razie wcale byś do nas nie wróciła. A my (bo nie tylko mnie to dotyczy) ogromnie się cieszymy Twoją obecnością. ;:63
Siedź w domu i kuruj rączkę, by do wiosny doszła do pełnosprawności. ;:167 ;:196

Jak by Wam tu ukolorowić stronkę....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj pięknie Ci wychodzi ja jeszcze nie biorę się za sianie u mnie wiatr, zamiecie śnieżne i brak słoneczka. Zima brr. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jeju, to dość szybko. Heliotrop się potrafi wlec okrutnie. 5 dni to aż zaskakujący czas. Mnie w tamtym roku wychodził i wychodził i tak rósł na raty. Ty to jednak masz rękę !
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Już wykiełkowały heliotropy ;:oj jakiego dostały powera, normalnie szok 5 dni potrzebowały.
U nas po południu były śnieżyce, w nocy ulewy, zwariowana pogoda, już chce się wiosny, takich ładnych widoczków jak na Twoich zdjęciach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ojej, ty już wysiewy zaczęłaś ;:oj , ja myślę o wysiewie kobey, ale to w lutym dopiero ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko ;:196 heliotropy przemilczę, coby im uroków nie zadać... :roll: ;:138 Ja mam ub.roczną sadzonkę na parapecie jeżeli przetrwa to wyląduje na balkonie dla zapachu a jak nie to kupię szt.1 i to mi wystarczy. Jeszcze długo będę czekać do pierwszych zasiewów bo do maja daleko..Nasiona nie posiane w ub.sezonie różniste mam, może sobie przypomnę o nich w odpowiednim czasie tj. gdzieś w pierwszych dniach marca... :?

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gratuluję pierwszych wschodów, heliotropki idą jak burza ;:63 Ale i moje nie pozostają w tyle, bo potrzebowały tylko jednego dnia więcej. Przynajmniej mam nadzieję, że to, co widzę, to są oczekiwane przeze mnie siewki.
Pogoda u mnie podobna, co trochę napada śniegu, to zaraz deszcz go spłucze. I potem znowu śnieg i deszcz i tak na zmianę ;:219
EM stworzy Ci śliczne mebelki i będziesz się nimi cieszyć przez lata. Fajnie mieć taką zdolną drugą połówkę ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”