Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

Post »

Kitunia śliczniutka! ;:167 Pomiziaj go ode mnie... uwielbiam koty. A co tego zimna, to w pełni się z Tobą zgadzam, dzisiaj była u nas pierwsza noc, gdzie było naprawdę cieplej (około 12 stopni), ale mamy już 5 czerwiec.... ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit

Gasparek wymiziany ;:215 i dziękuje za miłe słowa ;:167 . Aktualnie to moje jedyne pocieszenie od kiedy odeszła Daysy i Sara.
A propos deszczu, dzisiaj i u mnie pada, może trochę za dużo powiedziane, w każdym razie siąpi cały dzień. Przydałby się cały taki tydzień.
Jeszcze do tego dodać cieplejsze noce i nic więcej do szczęścia nie trzeba ;:224
Na szczęście wszystkie rabaty i warzywnik opielony, może padać do woli.

Jadziu,
słodziutki to on jest i zrobił się teraz z niego straszny domator i przytulas, chyba mu brak towarzystwa.
Bodziszka kupiłam chyba 2 lata temu, słabo się rozrasta, posadziłam go chyba w złym miejscu, też go bardzo lubię.
Jadziu Princess kwitnie raczej późno, te "ślepe" pędy to zmora i u mnie, bardzo dużo róż tak ma. Podobno to wina dużych różnic temperatur między dniem a nocą. W zeszłym roku miałam to samo. Uszczknij te ślepaki powinna wypuścić nowe już z pąkami.
Ja co rusz odcinam jakieś pędy na różach, wczoraj zauważyłam, że jedna róża mi wypadła i to chyba Fisherman's Friend a wcześniej Tickled Pink i Claude Monet. Jesienią już widziałam, że coś z nią nie tak, wiosną okazało się, że nie wypuściła ani jednego pędu.
Mówi się trudno, widocznie nie było im dobrze w moim ogrodzie. Najbardziej szkoda mi Claude Monet, próbowałam nawet ukorzenić patyczka, jednak bez powodzenia.
Nie ma za co dziękować, przy okazji zwiedziłam śliczny ogród i poznałam pogodnego, pełnego pasji właściciela ;:108 .

Basiu,
ja w tym roku trzeci raz wysiewałam pomidory, drugi fasolę, jakiś obłęd, koniec maja a tu przymrozek w nocy ;:202 . Podobnie u mnie, mniej więcej taka sama ciepła noc. Teraz to już chyba tak zostanie, inaczej zostanę bez fasoli i nadmiarem pomidorów :;230

Nevada i M.Hilling coraz bardziej kolorowe, co za muzyka zapachu i bzyczących owadów ;:167 , Szkoda, że nie mogę Wam tego przekazać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomalutku rozwijają się pąki na Bajazzo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Barock
Obrazek

F.Juranville
Obrazek

i oczywiście coraz więcej kwiatów na Jenny Duvall
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Harrison's Yellow
Obrazek

I takie tam różności
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Właśnie leje porządny deszcz ;:47
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jakie wielkie kwiaty mają jak talerzyki te obie pachnące damulki są zjawiskowe to samo Harrison yellow. Uwielbiam żółcie w ogrodzie rozjaśniają ciemniejsze miejsca i nawet wieczorem widoczne są z daleka . Powiedz mi proszę Daysy co to takie cudnie kwitnące https://images91.fotosik.pl/377/715dbf64f40f2338.jpg i co rośnie pod Harisson's z tymi ciemnymi wielkimi liśćmi to jakaś języczka .Kurcze nie zaglądałam do mojej pomarańczowej ,ale chyba pożarta na jamen .Teraz tez sie zachmurzyło i od czasu do czasu spadnie parę kropel nawet wczoraj wieczorem sporo popadało. Krwawniki też obrodziły ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu prawdopodobnie to szałwia łąkowa, ale nie powiem na sto procent, nawet nie pamiętam skąd ją mam. Szukałam w zeszycie, przeważnie wszystko zapisuję, ale niestety nie znalazłam.
Zrobię zbliżenie , może ktoś rozpozna.
Pod Harrison's Yellow rośnie języczka pomarańczowa, ona u mnie bardzo ładnie rośnie, musiałam ją przesadzić w inne miejsce, ta co została była maleńka. Widać dobrze im u mnie.
W tym miejscu lepiej się czują, liście nie omdlewają w czasie suszy
Obrazek

Pięknie wyglądają od wczesnej wiosny do późnej jesieni, no chyba, że wrąbią je ślimaki ;:306
To zdjęcie z sierpnia ubiegłego roku
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie mogłaby nawet nie kwitnąć ,bo piękna jest z liści, ale na taki okaz to raczej nie mam co liczyć przez te wredne ślimory . Ciekawe, bo obok rośnie Przewalskiego i jej nie tykają te małpy .Też mam je przy Rh i azaliach
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Przyszedłem z rewizytą podziękować za miłe słowa i za podpowiedź w sprawie róży - nareszcie została ochrzczona :D
Francois Juranville brzmi ładnie :wink:
Cały wieczór spędziłem w twoim ogrodzie i wierz mi Daysy ... oczy wychodziły mi z orbit na widok tylu pięknych róż ;:oj
Cudowny ogród ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musiałam spojrzeć do wujka G.. i rzeczywiście tak wygląda szałwia łąkowa to na naszych łąkach takie cuda rosną to z pewnością brzęcząco musi w niej być ;:167 Daysy ;:3 życzę i udanego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy, pięknie się prezentuje rabata z fioletowymi irysami ;:167 Zdjęcie oglądałam już kilka razy i ciągle nie mogę się napatrzeć.
Twoje dwa potworki - Nevada i M.Hilling powalaja na kolana ;:180 Tylko mogę sobie wyobrazić cóż za zapach musi się unosić w ich pobliżu ;:224
U mnie na razie dość skromnie z kwitnieniem królowych. Mocno w tym roku spóźnione i mają mnóstwo ślepych pędów.
Czekam na wysyp kwiatów i więcej zdjęć ;:168
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Daysy
Przepięknie wyglądają Twoje róże, irysy, czosnki i łubin.
Pragnę też mieć takie widoczki ale dopóki ich nie mam to nacieszę swoje oczy u Ciebie.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości ;:167

Niedziela okazała się dla mnie jednym z najgorszych wiosennych dni, najpierw przeszedł grad wielkości dużego grochu, siekł wszystko co
spotkał na swojej drodze. Wyłamane pąki róż, zsieczone liście funkii, języczki pomarańczowej, liście cukinii i ogórków i mogłabym tak wyliczać w nieskończoność.

Takie kuleczki spadały wczoraj z nieba /zdjęcie z messengera, wysysłałam wczoraj córce/
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5F02BCD5

Na domiar złego w nocy rozłamała się mirabelka, upadając zniszczyła prawie całkowicie Williama Morrisa i Darcey Bussell, cudem ocalała
The Poet's Wife.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Otrzepane owoce z drzew i krzewów... ech, szkoda mówić. To jednak wcześniej czy później wszystko się odbuduje.
Człowiek patrzy na żywioł i jest bezradny

Po takich doświadczeniach człowiek zastanawia się co my znaczymy w tym świecie, jedna chwila i można stracić wszystko, współczuję tym którzy potracili dachy a niejednokrotnie dorobek całego życia

Cieszę się, że tylko na tym się skończyło

Ewo po wczorajszym gradzie już nie ma co podziwiać, wszystko zsieczone, połamane irysy, na szczęście nie wszystkie, jednak większość jest do wycięcia, zostały tylko te nie rozwinięte.

Dorotko
tak jak pisałam wcześniej,to już tylko wspomnienie, duecik zmaltretowany już też nie wygląda wspaniale, pozostał tylko zapach.
Ciesz się Dorotko, że Twoje róże w pąkach, u mnie te zamknięte przeżyły w większości bez uszczerbku.
Ślepych pędów i u mnie masa, nawet nie próbuję ich wyłamywać, jest ich za dużo, częściowo pomógł mi grad.
Też czekam na kwiaty, ale z niepokojem patrzę w niebo i myślę, co jeszcze przyniesie nam ten rok.

Jadziu
na naszych łąkach kiedyś rosły prawdziwe cuda, niestety, chemia wszystko zniszczyła, pamiętasz łany chabrów, maków, kaczeńcy, żywokostu, firletki, rumianków.Te obrazy pamiętam z dziecięcych lat, jak jeździłam do babci w odwiedziny, teraz już takich łąk ani pól nie widać.W lasach pełno zawilców, przylaszczek konwalii... można wyliczać.
Niszczymy wszystko wokół siebie a zostawiamy tony śmieci i plastiku dla naszych pokoleń.
Weekend jak widzisz nie był udany.

Andrzeju dzięki za miłe słowa ;:180
Wiem jakie to uczucie, kiedy możemy nazwać swoje róże. Cieszę się, że ogród się podoba, chociaż uważam, że wiele jest rzeczy do poprawki, nie wszystkie nasadzenia są przemyślane.
Wiesz jak to jest gdy najpierw się kupuje a potem szuka miejsca, tak jest ze mną. Może dlatego, że za szybko chciałam go zapełnić.
Mówią, że pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł.... u mnie się sprawdził ;:306

To co najmniej ucierpiało w ogrodzie po wczorajszym gradzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do miłego :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Daysy
Współczuję , że tak grad Ci sponiewierał roślinki, ale mam nadzieję , że wszystko Ci odżyje .
Roślinki mają zdolność regeneracji i z pewnością przy Twojej pomocy dadzą sobie radę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojjjj Daysy takie straty ;:145 współczuję ;:196 róże sie odbudują tylko kosztem kwitnienia .Masz rację widziałam w TV te przerażające widoki po przejściu nawałnicy ludzie bez dachu nad głową ;:174 .Dobrze ze rozpłatane drzewo nie narobiło szkód przewracając sie na dom tylko rośliny.Wczoraj mieliśmy w planie po obiedzie zrobić kawkę w ogródku, ale akuratnie spadł wielki deszcz z burzą .Po ustąpieniu poszliśmy zbierać ślimaki i słyszeliśmy w radiu właśnie o tej nawałnicy,ale dopiero dzisiaj widziałam te wszystkie szkody .Potem siedząc w ogródku było słychać grzmoty które wędrowały wkoło nas pochowałam wszystkie donice do altanki żeby mi ich nie zalało . Okropne te kule lodowe strzaskają wszystko w koło ;:168 Ten rok źle sie zaczął wszystkie nieszczęścia na nas spadają .Niestety starsze pokolenie ma w głowach radosne obrazy i kolorowe łąki pełne owadów i motyli .Kiedyś robiliśmy wianki nie tylko z koniczyny ,ale także z mniszka ,teraz ani koniczyny ,a mniszek też niedługo będzie rarytasem ;:174
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

;:oj Ach ta pogoda, a raczej niepogoda :(
Żal.
Daysy, odnośnie 'Francois Juranville' nurtuje mnie jeszcze jedno (już ostatnie) czy ona ma nietrwałe kwiaty jak u nas? Bo bardzo szybko gubi płatki.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
adka321
100p
100p
Od: 10 wrz 2018, o 12:10

Post »

Witaj daysy przyszłam z wątku Jadzi.Bardzo współczuje uszkodzonych roślin,jednak najważniejsze ze wy nie ucierpieliście.
Niestety na pogodę nie mamy wpływu,a coraz to gorsze niespodzianki na nas czyhają .
Podobają mi się te Twoje różności na rabatce,uwielbiam takie mieszane zestawienia .Kociaka masz przesłodkiego ,piękne niebieskie oczka .Czyżby to ragdoll?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Współczuję strat.
Człowiek czeka całą zimę na kwiaty, a tu w jednej chwili może stracić większość
Całe szczęście, że nie wszystko stracone
Chciałam pochwalić rabatę bylinową
Rewelacyjnie wygląda z tymi czosnkami i irysami
Piszesz o zapachu Nevady. Moja niestety posadzona na końcu rabaty, więc nawet nie wiem, czy w ogóle pachnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”