Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

Amster - przed wysadzeniem roślin do skrzynki, wymieszałem podłoże z wolnodziałającym nawozem otoczkowanym.

Nic więcej nie robiłem.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

dzięki
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

moje, myślę, że już bardziej obfitsze w kwiaty nie będą :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest ich więcej, w różnych konfiguracjach kolorystycznych, ale nie wszystkie takie ładne. Dwie skrzynki 40cm niestety uległy zmasakrowaniu przez psiaki. Jedna 90cm została zaatakowana przez pleśń. Niestety w całej skrzynce zostały już tylko 3 sadzonki, reszta poszła w śmieć. Nie mam pojęcia jaka była tego przyczyna ani jak temu zapobiegać.
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Prześliczne..one są tak wyjątkowe ;:173 ;:167 ;:167 ;:167
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

amster Lobelie dość często są porażane przez choroby grzybowe. Najczęściej dopada je szara pleśń ale mogą być porażane i przez inne grzyby (Plamistość liści, Rizoktonioza a czasem i mączniak prawdziwy). Chorobom sprzyja duża wilgotność powietrza oraz duże zagęszczenie roślin. Można zastosować odpowiednie fungicydy np. Topsin lub Kaptan.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

u mnie pewnie zagęszczenia się przyczyniło, bo mam je dość gęsto, a grzyb był bielusieńki jak ten na serze Camembert :). Mimo iż codziennie podczas podlewania są przewietrzane to dzieje się to tak szybko, że dla zaatakowanej sztuki nie ma ratunku. jednego dnia jest ok, następnego wisi zwiędła. Mam nadzieję, że nie przeniesie się na inne donice bo by mnie trafiło. A ta jedna już i tak prawie pusta.
Boję się też je teraz rozsadzać coby miały więcej powietrza. I nie wiem, czy do tej donicy można cokolwiek teraz innego dosadzić? Czy muszę już wymienić ziemię?
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

i jeszcze w takim zestawieniu :) pięć okrągłych dużych donic, niestety zdjęcie z nocy i nie widać ich uroku

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Mam pytanie, czy z tych lobeli można zebrac jakoś nasiona, bardzo je lubie ale co roku musze kupowac nasiona, a to jest jednak koszt i mało ich jest w tych paczuszkach.
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Marcin01988 nie wiem gdzie stoją Twoje lobelie, ale ja jednego roku miałam w donicy na balkonie. Na jesień gdy przekwitły, lekko otrzepałam i zamiotłam ogromną szuflę nasion. Ważne aby wtedy nie wiało zbyt mocno. Lub inny sposób, położyć obok rośliny np gazetę lub kartkę i wtedy lekko potrzepać, na pewno nasionek zbierze się masa ;) Jak ktoś ma inne propozycje z chęcią poczytam.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja też tak robię,biorę białą kartkę A4 kladę pod krzeczek i trzepię, miliony nasion spadają :)
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

Wczoraj zbierałam nasiona z szałwi i lobelii. Szałwia wiadomo duże nasiona - nie ma problemu. Wyłamałam zasuszone kwiatostany, wygniotłam w blaszanej miseczce, usunęłam je a na dnie została masa nasionek. Miskę podstawiłam pod suche kępki lobelii i potrząsałam nimi. Nasypało się dużo fragmentów kwiatów i liści. Wszystko to przesiałam przez sito do przesiewania mąki. Nasionka są czyste i jest ich bardzo dużo. Polecam mało pracochłonne a efekt zadowalający.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p

Post »

ja podkładałem pod lobelie teczkę tekturową, trząsłem, nasiona leciały, potem tylko wybrałem co większe śmieci i do pudełeczka. teczka z woskowanego papieru, więc nic się nie przyklejało. Nasion sporo, zobaczymy jak wyjdzie kolorystycznie.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W przyszłym roku również wysieję lobelię. Poniosłam duże straty, nie wszystkie wzeszły, te co wzeszły, zdechły. Ale mam jeden gazonik (zdjęcie z dziś robione komórka, stąd kijowa jakość):
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Nie jest może imponująca, ale kwitnie niemal bez przerwy od czerwca/lipca, no i żyje w przeciwieństwie do kupowanych lobelii, które mi szybko umierają.
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Moja zwisająca wygląda podobnie,z całego opakowania nasion i chyba z miliona małych roślinek ok.trzy przeżyły i dopiero teraz rozrastają się-może w grudniu będą wyglądały jak na lobelie przystało :wink:
Pozdrawiam,Basia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Oto moja,mizerna ale i tak ja lubię :wink:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,Basia