No właśnie z powodu dużej różnorodności w niskich pokoleniach nie ma sensu sadzić 1-2 krzaki, bo to daje nikłą szansę trafienia na smacznego pomidorka. Dużo łatwiej kulą w płot trafić . To jest prosta droga do zniechęcenia się do krzyżówek (bo były jakieś takie nijakie, nigdy więcej itp).
W 2011 r. po raz pierwszy zaczęłam uprawiać krzyżówki Ani kozuli.
Tak się składa,że wtedy miałam posadzonych po kilkanaście sztuk danej krzyżówki.
I wszystkie były smaczne,bez wyjątku.
W następnych latach miałam następne krzyżówki,które chciałam sprawdzić i sadziłam po kilka krzaków.
Nie sposób posadzić wszystkich po ileś tam sztuk.
W tym roku mam najwięcej krzyżówek Ani kozuli.
Po 1,2,3 czy 4 sztuki.
Pokolenia też różne.
Jakie będą owoce czas pokaże.
W tym przypadku zgadzam się z Wandą. Wszystkie odmiany staram się sadzić minimum po 2-3 krzaki ale wszelkiego rodzaju krzyżówki, im niższa Fka zawsze po 4-5.
W niskich pokoleniach zdarzają się takie różnice, nawet nie mówię o smaku bo ten z reguły jest zadowalający, ale w kształcie, kolorze, wysokości krzaków, że nawet z tej ilości trudno jest wyselekcjonować coś pożądanego.
Kiedyś wysiałam K/129 F2 10 sztuk, wyszły spore różnice przy dobrym smaku i cechach. Zachowałam więc K/129 1, 2, 3, 4.......
W tym roku w gruncie mam :
K/ 16/F5 truskawkowy x malinowa śliwka wys. Ff
K/ 17 F7/truskawkowy x Purple Russian
K/ 18 F? żółta śliwka z malin. rumieńcem Ff , słodki
Kx 24a/F2 Kalman x Samokończący ,płaski czerwono-malinowy
K/142/F5 Albenga x Kosovo (czerwona sakiewka) (3 sztuki grunt, 3 folia)
K/ 41/F4 Albenga x Black Zebra (3 sztuki grunt, 3 folia)
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Grządka pomidorowa nabiera kształtu. Posadziłem aksamitki, zostało mi sporo cebuli więc też tam poszła, i w części pustej wysiałem ogórki. Jeszcze kawałek tyłu przy siatce muszę odchwaścić i wysypać korą i dokończyć ściółkowanie trawą. I przy okazji zagospodarowałem suchego pniaka - nic się nie marnuje
Witam mam pytanie
mam pomidory
Sangul
Red Pauer
Księżycowa Roskosz
jak wysoko rosną, bo mam pierwszy raz tą odmianę może mi ktoś odpowiedzieć proszę pójdą do gruntu.
Zddjęcia mile widziane.dziękuję
Zdążą na pewno, ludzie wysadzają pod koniec maja i jest OK, a u mnie Malachitowa Szkatułka z wielkoowocowych w gruncie najszybsza
Pogoda w tej wiosny sprzyja pomidorom, do gruntu wysadzone 28 kwietnia
Seba gratulacje
Ja moje codziennie oglądam ..... ale niestety od patrzenia kwiatów, ani owoców nie przybywa
Moje są jakieś opóźnione .... na dzień dzisiejszy 0 kwiatka pączki są ale żaden się nie zabiera do zakwitnięcia