Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Piękne zakupy, choć może nie te wymarzone. :)

No i mają tu rację, nie kupiłaś dziś, kupisz jutro. :wink:
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Moja koleżanka szyje torby i m?wi, że ma wz?r w monsterę,więc pytam odruchowo czy w variegate :;230 ale myślę, że torebka z monsterą jest takim samym wybornym pomysłem jak skarpety w storczyki 8-)
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Żeby nie było, że ja tylko kupuje i kupuje i nic nie kwitnie. ;:215

Zacznijmy od orchidarium i kwitnącej tam Vandy flabellaty. Bardzo podoba mi się jej falbaniasta warżką, mocno kontrastowa w stosunku do płatków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne pączki rozwijają się na Dendrobium transparens szkoda, że kwiaty utrzymują się dość krótko, bo może ponad tydzień.

Obrazek

Kaskada Phal w typie Fuller's Sunset, chociaż nie jestem przekonana czy to ona. Rośnie w hydro i widać, że ten sposób służy mu, ma 16 kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Moje ostatnie zakupy dalej pięknie kwitną. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dendrobium Anna Green
znów kwitnie za starych Psb, na których już raz kwitł. :uszy Szykuje się 21 kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis Mukalla też szaleje.

Obrazek

Dtps I-Hsin Chocolate Na tą chwilę skromnie odbił z oczka, ale w końcu po ponad rok wypuścił pęd kwiatowy.

Obrazek

Dziwna historia Dendrobium Thailand Black. ;:202 Reanimuje je w hydro, praktycznie brak korzeni. Teraz dwie nowe psb. Ze starej Psb wypuścił pęd kwiatowy i już myślałam, że z drugiej również a tu, jednak keiki i już rosną korzonki. Tylko że te keiki będzie kwitło. ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio sporo pędów się pokazało, bo w sumie w tym momencie mam 21 zapędzonych. ;:114 W zasadzie jestem w szoku, bo wszystkie storczyki, te co zimą kwitły i niedawno skończyły kwitnąć znów pędzą. Chyba służy im to, że jak już przekwitną, to znoszę je na parter domu, gdzie jest chłodniej niż na piętrze i w dodatku stawiam je na zachodnie okno, gdzie słońce i to skromne jest późnym popołudniem. Czy to jest powód to nie wiem.

A teraz moja niespodzianka. ;:214 Okazało się, że na jedynym storczyku, który dostałam z okazji urodzin, były wełnowce. I cały kwietniki i wszystkie rośliny z okolicy dostały zastrzyk środka chemicznego. Mam nadzieję że nie rozpełzło się to po całym domu.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żeby Cię pocieszyć to walka z wełnowcami może być długa. Zawsze gdzieś wylezą. :wink:

Fajna ta Vanda i to dendrobium Ana green, a Mukalla też u mnie powtórzyło kwitnienie. Kwitnie nieprzerwanie od paru miesięcy. :)
A co do Biondoro, patrz jakoś nie wpadł mi na wystawie, ciekawe dlaczego? ;:306
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
olcia84
200p
200p
Od: 8 gru 2013, o 20:41

Post »

Marto piękna Kaskada kwiatów na Fuller Sunset !!!
Moja historia z Thailand Black tez była podobna. U mnie tez kwitło keiki. Jeśli mogę coś doradzić to zauważyłam ze to keiki bardzo wysysało energię z rośliny. Samo keiki było ładne, grubiutkie ale pseudonulwa na której rosło w coraz gorszym stanie... ciekawa jestem jak u ciebie się będzie zachowywać. Gratuluję ogromnej ilości pędzików ! ;:138
Storczyki na poddaszu
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
olcia84
200p
200p

Post »

I podziwiam za odwagę odnośnie masdevalii. Ja ni mam dla niej warunków ;:185
Storczyki na poddaszu
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbercie to wcale nie było pocieszające ;:306 wiem, że walka jest z nimi trudna. Już raz mi się udało i teraz obserwuje. Za parę dni powtórzę oprysk i jak gdzieś indziej w domu się pojawią to niestety wszystkie ponad 120 szt wylecą na dwór po dawkę chemii ;:124

Odnośnie Biondoro - co złego to nie ja :;230 ja jak wychodziłam to był jeszcze jeden w sprzedaży ;:306

Olu Dendrobium Thailand Black już samo z siebie wygląda kiepsko, bo straciło wszystkie korzenie. Mam nadzieję że keiki szybko uda się oddzielić. Tobie się to udało?

A Masdevallia jest to hybryda ciepłolubna. Tylko dla takiej mam warunki. Uwielbiam Masdevallie, ale ta amplituda dobowa temperatur mnie przerasta ;:306 Szukałam jakiś czas tej hybrydy i mam nadzieję, że się dogadamy ;:215
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Jak patrzę na Anna Green to przypomina mi się jak jedymi z pierwszych storczyk?w były w kwiaciarniach cymbidia, r?żowe,ż?łte i zielone..i za dzieciaka jak zahinotyzowana gapiłam się na nie i zawsze te zielone mnie zastanawiały na jaki kolor się wybarwią, bo przecież zielone to niedojrzałe.. jak widać od zawsze miałam dryg do roślin ;:306
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, urocze kwiatuszki Vandy flabellata ;:224
Warżkę ma w takich proporcjach, że wygląda jak lądowisko dla helikoptera (ciekawe jaki owad miałby tam wylądować ?)
Zawsze zabawne wydają mi się pączki vandowate - jak główki kaczuszek z dziobem :wink:

Dendrobium transparens ulotne w wyglądzie i żywotności kwiatów, ale jakże piękne !

Dendrobium Thailand Black zrobiło Ci fajną niespodziankę tą zapowiedzią kwitnienia keiki ;:333
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z wełnowcami walczę na dwa sposoby.

Pierwszy: jeżeli na roślinie jest tylko jeden szkodnik, to na patyczki higieniczne (do czyszczenia uszu) spryskuje alkoholem. Jako, że nie pije alkoholu używam do tego perfum. PRzykładam taki patyczek w miejscy gdzie jest szkodnik. Chwilę przytrzymuje i delikatnie patyczkiem zbieram to co zostało po wełnowcu. Potem biorę nowy patyczek i delikatnie przecieram miejsce gdzie był szkodnik. Tak dla pewności.

Drugi sposób: to już do walki z większą ilością szkodników. Przygotowuje wodę z dodatkiem denaturatu i płynu do naczyń. Wszystko dodaje na oko, ale można wziąć kieliszek denaturatu i płynu do naczyń oraz szklankę lub dwie wody. W przygotowanym środku moczymy płatki kosmetyczne przecieramy tam gdzie są szkodniki i wyrzucamy.

Mam nadzieję, że przydadzą Ci się te porady :wink:
Awatar użytkownika
olcia84
200p
200p

Post »

Marto jeśli chodzi o Thailand Black to przyznam ze pozbyłam się go bo obawiałam się ze całkiem mi zemrze. Na pewno gdybym jeszcze go miała to keiki bym oddzieliła bez mrugnięcia okiem. Ja z obaw o keiki prawie ukatrupilam roślinę mateczna która długo radziła sobie świetnie. Myśle ze moje niepowodzenie w hodowaniu dendrobium leżało właśnie w tym keiki. Dopóki się nie pojawiło roślina pięknie puszczała korzenie, pseudobulwy i kwitła co roku na minimum 3 pędach. Ale chyba nawóz z duża dawka azotu przyczynił się do powstania tego keiki...takie są moje przemyślenia :roll:
Storczyki na poddaszu
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Bardzo wdzięczny temat ' wełnowce'. Z początku też myślałem, że jak są na tyle duże i je widać to żaden problem je zniszczyć. To jak z tymi kulkami na mole (dawne czasy), wystarczy trafić i po krzyku ;:306 . Ale to tylko pozory, 'ogniska zapalne' są z reguły ukryte i trudno do nich dotrzeć nawet opryskiem. Po jesiennym i wiosennym traktowaniu ich 'chemią' myślałem, ze po sprawie, a tu w maju pod włókniną dwa nowe przypadki ich ataku. Te same cebule ('Zwartnice') z którymi miałem problem od ich zakupu. No trudno trzeba być czujnym, ale o tym wszyscy wiemy... :D

Ale nie wszyscy wiedzą i mają okazję zobaczyć takie cuda jakie pokazujesz w Swoim wątku. Mnogość nowości i ich form oszałamia. Ja z przyjemnością dla oka i ducha śledzę Twoje poczynania i tylko mogę pozazdrościć grona 'fachowczyń', które żyją też w tym klimacie i dzielą się z Tobą uwagami, udzielają porad, czasem podpuszczają, ale o to chodzi - wątek żyje i to z werwą, uczy i bawi... Brawo ;:215

O kurcze, zapomniałem o 'fachowcach' tych klimatów- męska solidarność zobowiązuje... ;:304
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

U mojej Phal. Anna Larati... wełnowce (które ubiłam metodą Richarda) znalazłam nie tylko na roślinie, ale również pełno
wacianych kłaczków pomiędzy kawałkami kory. Oczywiste więc było dla mnie, że trzeba wszystko usunąć.
Spryskałam więc mgiełką środka przeciw robalom nie tylko część zieloną, delikatnie kwiaty, ale i korzenie (wcześniej umyte).
Oprysku dokonam jeszcze 2 razy z tygodniowymi przerwami.
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

I u mnie pojedyncze wełnowce się trafiły i też ubijałam dynaturatem. Na jedym storczyku wylazł po jakims czasie z pędem a tak tfutfu cisza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uśmiałam się Aniu niezła historia. :;230 Te dzieci mają takie proste spojrzenie na świat. Często postrzegają rzeczy innaczej niż dorośli.... Ehhh tylko kiedy myśmy dorośli ;:14 ...

Joanno bardzo podobają mi się te pączki vandowatych i bardzo ciekawie się ten kwiat otwiera - ta warżka tak opada jak przysłowiowa szczęka. I faktycznie jest ona u flabellaty pokaźnych rozmiarów i było widać jak ta falbanka się rozkłada, jak falbanki w sukience.

Andrzeju witaj w elitarnym gronie fachowczyń i fachowców pozytywnie storczykowo zakręconych. Klimat niepowtarzalny. ;:114

Olu moje keiki na Dendrobium Phalaenopsis szybko i dużo wypuszcza korzonków a i stan rośliny matecznej nie ulega pogorszeniu a raczej może wyglądać jeszcze gorzej niż teraz. Będę sprawę monitorować i najwyżej pozbęde się tego keiki. Na tą chwilę rosną jeszcze dwie nowe Psb, więc raczej roślina ma siłę i chęć do życia. ;:333

Michale, Joanno, Aniu dziękuję za rady związane z wełnowcami. Na tą chwilę widziałam je na 4 roślinach stojących obok siebie. Najpierw umyłam wodą z mydłem. Alkoholu u mnie brak (nie licząc wina od Andrzeja, ale to nie to stężenie ;:306 ), ale dla pewności opryskałam chemią też rośliny zainfekowane i te stojące w tym pomieszczeniu. Boję się tego o czym pisała Joanna i Andrzej, że ja umyje roślinę a te dziadostwo będę w podłożu, bądź w zakamarkach a niektórych storczyków nie chce teraz przesadzać. Niestety wychodzę z założenia, że przy takiej ilości roślin w domu, nie mogę sobie pozwolić na to, żeby to się rozpełzło po wszystkim. Oprysk powtórzę jeszcze za parę dni. Dodatkowo codziennie oglądam podejrzane osobniki i dokładnie je "iskam" ;:306 . Patrzę też po innych roślinach w domu, czy coś się nie pojawia. Mam nadzieję że zapanuje nad sytuacją, bo jak nie to czeka mnie operacja wynoszenia całego towarzystwa na dwór i opryski. ;:223

Ehh jeszcze ta awaria fotosika - widać jakąś grubsza sprawa ;:124
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”