Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu jest nie źle nie wiem tylko co na 3 i 10 zdjęciu ... robię postępy ;:306 Wstyd się przyznać, ale pomidorów nigdy nie suszyłam :oops: Jesteś smakoszką ziół więc na wyspie podrzucę ci linka może ci się kiedyś przyda ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam Twoją energię i chęć zmian w ogrodzie :D
Czy to tuberoza :?:
A ta roślinka o ciemnych, egzotycznych kwiatach obok zdjęcia z żurawiną :?:
Elżbieta potrafi mieć mniej płatków i więcej, jak jest starsza, ale ja się tak nie zam na różach :oops:
Upieram się przy identyfikacji swoich, ale w sumie czy to takie ważne :wink: 8-)
Muszę zerknąć na to curry z bananami - uwielbiam mięso na słodko :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, śliczna jest dziewanna omszona, ;:333 ale niesamowicie duża rośnie, a i liście ma ogromne. ;:224 W małych ogródkach się nie sprawdza, ;:185 ponieważ zagłusza sąsiednie rośliny, :oops: ale w takim ogrodzie jak Twój stanowi prawdziwą ozdobę. ;:63
Marudziłaś, że Leycesteria Ci zmarzła, a tu proszę, jak ładnie zakwitła! ;:215

Dobrej nocy i spokojnego piąteczku. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Marysiu, co to tak ładnie zwisa na fotce nad żurawiną?? :;230
Biała gaura po 4 latach mi zniknęła, różowa ma 1 kwiatek i ledwo zipie. ;:174
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
To jakieś czary pomyślałam, że powinnam skopiować post bo może zniknąć i w tym momencie zniknął oczywiście bez możliwości cofnięcia czy odtworzenia ;:223 Na pewno już drugi raz nie uda mi się tak obszernie odpisać ale spróbuję, bo forum uczy pokory tak jak ogród :lol:

Wczoraj spędziłam miłe popołudnie z Dorotką korzo, a wieczorem dorobiłam kawałek skalniaka kończąc sadzenie roślin od Lucynki i zamówionych jeszcze wiosną, które nie zmieściły się na dotychczasowych skalniakach.

Aniu na pewno znasz szałwię omszoną, ale może nie znasz dziewanny omszonej. Kto raz zaprosi ja do ogrodu nie opuści go nigdy wysiewając się w przeróżnych miejscach :uszy

Dario przepis zaiste był bardzo oryginalny i o dziwo łatwiej było niegdyś o cielęcinę niż o banany więc ile razy pojawiały się banany w sprzedaży była potrawa w domu. Wiele wspomnień mam z podaniem jej na różnych spotkaniach a jedno to takie, że nasza szwagierka pracująca w Hotelu Forum koniecznie chciała przepis, żeby go sprzedać szefowi kuchni...oczywiście go nie dostała. Szwagierka nie była lubiana w rodzinie. Pierwszy raz przepis sprzedałam w 2 cz. wyspy, która to część w tajemniczy sposób zniknęła. W necie teraz pojawiło się mnóstwo podobnych przepisów :wink:
Hosta to taka o pachnących kwiatach i one kwitną później, a róża to nie QoS tylko Winchester Cathedral. Róża ma trochę inne kwiaty, a przede wszystkim ma je w kolorach biały, różowych albo nawet dwukolorowych.
Rozchodnik to Rozchodnik okazały (Sedum spectabile) Mr.Goodbud, a kwiaty nie są białe.

Ewciu widzisz jaki wpływ na nas ma FO, rozwija nas :D Na 3 zdj. jest jakiś przetacznik varieg., ale nie wiem jaki bo to dar :D Na 10 jest leycesteria. Nie wstydź się tylko koniecznie kiedyś spróbuj, bo smak jest zupełnie inny od dotychczas znanych i inny niż te z marketu. Za link dziękuję i na pewno go wykorzystam przy najbliższym zamówieniu, bo mi się spodobał ;:196

Agnieszko kocham ogród i to wyzwala we mnie energię :D
To nie tuberoza a hosta o pachnących kwiatach, niestety nazwa na znaczniku wypłowiała a notatki gdzieś się zawieruszyły, może zimą odszukam.
Ciemna roślinka to Leycesteria. Delikatna roślina, ale na szczęście odbija po zimie i jak się okazało nawet zdąży zakwitnąć.
Masz rację nazwy to sprawa drugorzędna, poczekam na moją Elżbietkę i wstawię zdjęcia obydwu, bo mimo że QE rozmnażałam wielokrotnie to ta wzbudza moje wątpliwości :D
Potrawę polecam!

Lucynko dziewanna rozsiewa się w sposób niekontrolowany ale w takich ilościach, że gdzie jest niepożądana bez bulu ją usuwam :;230 Te wysiały się w polu i tam rzeczywiście rosną nieskrępowane niczym!
Mam leycesterię drugi sezon i rzeczywiście marudziłam, że mimo porządnego okrycia roślina uschła ale odrosła i nawet zakwitła. Jednak gdyby nie uschła byłaby dużym okazem pięknie kwitnącym :D
dziękuję i wzajemnie życzę wspaniałego piątku ;:196

Marysiu otóż to leycesteria o którą wszyscy pytają, bo roślinka bardzo oryginalna!
Gaura biała u mnie szaleje, kwitnie i rozsiewa się, a różowej nie miałam nigdy, bo czytałam właśnie że ona znika :D

Parę kwitnących kwiatków :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alionushka po pierwszym roku w pełnej krasie!

Obrazek

Dorotko pytałaś wczoraj o tą różę to Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

a tak wczoraj było po zachodzie!

Obrazek

Dobrego piątku i jeszcze lepszego weekendu!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysia, u Ciebie zawsze piękne wschody i zachody słońca. Warzywa mniam! Owoców też u nas nie będzie. A z warzywami różnie. Niektóre pięknie obrodzily, inne mniej.
Przepisy serwujesz znakomite. I jeszcze ciągle coś zmieniasz w ogrodzie! Podziwiam!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś koniecznie wstaw fotki wszystkich swoich pamiątek z podróży....to musi być widok. :lol:
Widzę, że u Ciebie też fajne spotkanie się uskuteczniło...coś pięknego ;:167 i miło poznać tak miłe i sympatyczne osoby.
Dzięki za fotki ze spotkania. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, niebo! ;:138 Ach, umieć tak malować!!! ;:197
Mimozy (nawłoć kanadyjska), chryzantemy... Jesień? ;:110 Ja nie chcę! ;:185 ;:185 ;:185
Dobrze że są jeszcze letnie barwy, ;:63 bo już całkowicie nostalgia by mną zawładnęła. ;:108
Dobrego weekendu, Maryś. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Niedługo czeka mnie widok wycinki kilku drzew za płotem, ale przynajmniej odsłoni się kawałek zachodniego nieba na pocieszenie :) Niebo jest piękne :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu jaki to malarz taki obraz namalował , cudny obraz tuż po zachodzie słonka ;:167 , nawłoć zbieramy, suszymy, a i w occie jabłkowym też trochę jej sie moczy, dobrego weekendu Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Współczuję, że pieczołowicie skonstruowany post poszedł w kosmos. :( Tym bardziej dziękuję za obszerną odpowiedź. ;:196
'Winchester Cathedral' zaskoczyła mnie tą lekko różową barwą, bardzo ładna róża.
Będę też obserwować rozwój kwiatów tego ciemnego rozchodnika, fajne są te różne odmiany. Ja kiedyś myślałam, że u nas nigdy rozchodników nie będzie, ze względu na ich wymagania co do przepuszczalnej gleby. Ale kiedyś uratowaliśmy jakiegoś z lasu na Pomorzu Zach., poświęciliśmy się i przywieźliśmy mu też sporo piachu. Odwdzięcza się ładnym wyglądem, bardzo go polubiłam i po kolejnych sezonach odważyłam się na zakup nowych odmian. Zobaczymy, jak będą sobie dawać radę.
Gaura to bardzo wdzięczna roślinka. Jak będziesz mieć nadmiar siewek wiosną, to możesz jakieś dla mnie zostawić. :wink:
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Witaj Marysiu, zajrzałam tylko pośpiesznie. Piękny ogród, chyba nie ma rośliny, która by u Ciebie nie istniała ;:138
Mój ogród - zapraszam
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu takie widoki zachodzącego słońca można załapać mając taką przestrzeń przed sobą, tego mi brakuje mimo że mieszkam w ogrodzie.
Dobrze ze masz inwentarz do którego musisz wstać a nam serwujesz piękne wschody i zachody słońca.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Oczywiście zachód słońca przepiękny. Jak zawsze u ciebie!
Coraz piękniejsze zdjęcia ogrodowe.Z z przyjemnością je dłużej sobie pooglądałam :D
Nawet nawłoć ślicznie u ciebie wygląda. Cleome cudna.
różyczki- pierwsza klasa!
A ta ceglasto-herbaciana chryzantemka to , co to za jedna ???
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, bardzo dziękuję za zaproszenie, nawet bez tego miałam to na uwadze ;:306 ;:196
Niesamowicie tajemnicze jest to niebo grafitowo - pomarańczowe ;:215 ;:180
Ślazówka cudna.
A Aloniushkę dopiero poznaję ;:172
Nawłoć i cleome ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”