Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

:wit Majeczko! Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że tak dużo mi u Ciebie umknęło. ;:7 A wszystko to spowodowane moim niedoczasem. ;:108 Dzisiaj z powodu zbliżającej się burzy wcześniej musieliśmy wrócić z działki, bo piesek zaczął wariować ze strachu. ;:202 Teraz pada deszcz, ale mnie on nie cieszy, ponieważ ziemię mamy jeszcze bardzo mokrą. Cóż, ;:131 trudno.
Napracowałaś się, ale jak widać na załączonych fotografiach, warto było. ;:138 Masz coraz piękniej, a i wysiewy poczyniłaś okazałe. ;:215
Żal straconych pomidorków, ;:174 sama to przeżyłam, ale skoro masz jeszcze zapas, to nie jest tak źle. ;:303
Niech Ci - Wam - wszystko pięknie rośnie. ;:63 ;:63
Dobrego weekendu, Majeczko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maja szkoda pomidorków. Wielka szkoda, ale co się stało to się nie odstanie. Kurcze zaczyna się scenariusz jak z ubiegłorocznego lata. Nie raz Kraków dostawał upragniony deszcz , a tak niedaleka Dębica sucha jak na pustyni.. U mnie tradycyjnie deszczu nie ma i nie będzie :( Lubie podlewać ogródki deszczówką, ale nie zdążyłam jej uzbierać . Na razie mało mam roślin to jakoś kranówą dam radę, ale w lecie nie wyrobie finansowo o ile pogoda się nie ulituje. Nie mogę się doczekać fotki Twojej skrzynki balkonowej :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju u Ciebie burza u innych też a u mnie nic tylko słoneczko i sucho jak na pustyni nawet podlewanie mało co daje oj przydał by się i u mnie taki deszczyk. Dobrze że Ci jakieś pomidorki zostały, że nie straciłaś wszystkiego jakby co zaglądnij do Bielska podzielę się z Tobą. pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

To nie wy nie wyrabiacie tylko to ja tak dużo piszę. Gdyby był plebiscyt na najdłuższe posty to bym go wygrała :;230

Ale mam też zdjęć kilka,tylko zn?w mi się coś z telefonem porobiło i nie mogę wgrać.
Nic straconego,weekend będzie,dorobi się jeszcze i wrzuci hurtem. Wiosna buchnęła na całego. Zapowiada się dobrze,drzewa mają mn?stwo kwiat?w.

Strasznie ciekawa jestem moich roślinek. Podskoczę ze szczęścia jak coś się ukaże.
Wczoraj wpadłam jeszcze do sklepu z nasionami po koperek a wyszłam z kilkoma paczkami nasion. Rozmiłowałam się w aksamitce. Mam już sporo odmian,wczoraj dokupiłam jeszcze dwie wysokie. Zn?w mam co siać ;:138

Małymi kroczkami przymierzam się do dyni i cukini. Pogoda sprzyja,a ja chcę zyskać podrośnięte sadzonki i nie powt?rzyć historii z ubiegłego roku.

Nadmiar dyni wywiozę na wsiową działkę,nie wiem jak im się spodoba tamta ziemia ale może z pomocą kompostu jakoś damy radę. Jestem ogromnie ciekawa jak rosną moje ubiegłoroczne grządki z hostami . Ale tego dowiem się w maju,bo w okolicach weekendu majowego zapowiada mi się parę dni wolnego ;)

P?ki co każdy ułamek sekundy wolnego czasu wykorzystuję na tej działeczce ;:215
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majka piszesz dużo ale ciekawie ;:333
Ja w ubiegłym roku posadziłem aksamitki pierwszy raz u siebie na działce i również zakochałem się w nich bo super kwitły a przez co w moim ogrodzie było kolorowo :) W tym roku kupiłem nasiona i wysiałem je :) Coś tam rośnie. Może coś z tego będzie :) Zobaczymy.
U mnie za oknem pochmurno i pada deszcz ale i tak jadę na działkę :D Jak nie na zewnątrz to w środku mam co robić :) Miłego dnia życzę :D
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrek to się cieszę, bo ja mam duży przerób słów i uwielbiam to robić:)

Dziś pierwszy weekend bez działki. Z początku wcale nie byłam zadowolona,ale poszliśmy do ZOO i udało się świetnie.
Nogi wchodzą do .... więc siedzę i wącham pomidorki :;230 . Może to jakieś moje zboczenie ale uwielbiam zapach pomidorkowych sadzonek ;:224 mogłabym je wąchać bez końca,ten zapach to poezja ;)
Dziś trochę podgrzebałam w kubkach - przesadziłam do większych pojemników kilka papryk, zasadziłam pestki 2 odmiany cukinii i 4dyni . W następnej kolejności pójdą pomidory,ale chyba tylko Dzieckije, bo one są jako tako wyrośnięte. Reszta choćbym chciała to są jeszcze chyba za małe.
W zanadrzu czekają dwie multipalety produkcyjne,które mają przegródki wielkości P9, ale nie wyskoczę z takimi maluszkami. Dziś miała odebrać część koleżanka,ale ją poinformowałam,że są jeszcze za małe.

Ale nie jest źle,wszystko rośnie jako tako.
Wypuściły kolejne wysiane nasionka. Na balkonie pokazała się cynia daliowa,a roślinki, które tam rosną są coraz większe. Superowo wychodzi maciejka, napalam się już na ten niesamowity zapach.
Mam krytyczny nadmiar bazylii czerwonej. Już nie wiem co z tym robić, przesadzam, a końca nie widać.
Na samym balkonie mam 2 doniczki, a kubków niezliczoną ilość.

Pochwalę się, że zaczęłam trochę rozróżniać zawartość balkonowej donicy. ;:215
Zlokalizowałam koperek, rzodkiewki, rukolę, jest kilka nasturcji, coś tam z aksamitek. Ogólny podłoże,ale rośnie i pojawiają się pierwsze listki.
Muszę chyba się przeszkolić z sadzenia i siania,bo co jak co,ale nie mam polotu do równego urządzania grządki.
Zawsze patrząc na zdjęcia innych zastanawiam się jak ludzie to robią,że jest tak piorunujący efekt, a roślinki są w idealnych odstępach i nawet jak się rozrastają to są jak od miarki.
Mnie to zawsze wychodzi jedno na drugim,za dużo, tu się zleje,tu się zmiesza...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Majeczko, ja też zawsze sobie planuję: tutaj posadzę takie kwiatki, tam takie, a ówdzie jeszcze inne. Tak sobie skomponuje, tak to będzie wyglądało... A później tu coś dosadzę, tam coś dosadzę... I mam piękny miszmasz. :;230 :;230
Kocham ten mój miszmasz. ;:108
U Ciebie będzie się działo! ;:63 Już ostrzę pazurki na podziwianie Twoich kwitnących i owocujących rabatek i grządek. ;:303 ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Maja nie tylko Ciebie urzeka zapach młodych siewek pomidorków :) ja zawsze też lubię wąchać, szczególnie jak przesadzałem ;:306 niestety w tym roku coś czuję, że będzie niewypał, bo w ogóle praktycznie nie rosną... nie wiem czemu, czy pojemniki za małe czy co, ale praktycznie miesiąc do wysadzania a one nadal tylko po dwa liście i bledną, ehh człowiek się stara a tu nici :) widzę miałaś małą odskocznię w ZOO, czasami fajnie tak się wyrwać, przecież działka nie ucieknie :) ;:224
Awatar użytkownika
Agata69
100p
100p
Od: 27 lut 2010, o 12:18

Post »

Maju, piesek śliczny, co to za rasa?
Powiedz skąd ten deszcz u Ciebie, przecież mieszkamy nie tak daleko od siebie a u nas od wielu dni kropli deszczu nie było, zawzięłam się i powiedziałam sobie, że nie pójdę do ogrodu póki porządnie nie poleje, tak więc nie mam jeszcze nic posiane na warzywniaku, a przewidywana pogoda nie mówi nic o deszczu.
Muszę uzbroić się w cierpliwość.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko
Już nawet nie chodzi o te plany,ale o precyzję.
Jak się patrzy na niekt?re fotki to się jedno nasuwa - jak to jest zrobione. Czy to jakaś rozsada robiona od linijki,sianie z taśmy,że się nawet listkami nie dotkną,a są tak posadzone,że wolny milimetr między nimi nie zostaje.

U mnie to się zawsze podłoże,jedno na drugim mi rośnie,to zasłania tamto i og?lnie jakoś nie mogę nigdy wyważyć tego żeby to rosło przyzwoicie.
Ciekawe co mi z tych nasion wyjdzie,p?ki co nie wiem co jest co ;:224

Mariusz
Cieszę się,że to napisałeś. Myślałam,że mam jakieś zboczenie :D
Pomidorami się nie martw. U mnie też bardzo słabo niekt?re,opadają,ż?łkną. W maju będzie ich dzień sądu ostatecznego,jak się nie wyrobią to nic nie poradzę...

Agata69
Waldziu to wyżeł angielski - pointer.

No na wilgoć nie narzekam,bo jest przyzwoicie. Wczoraj byłam na działce i grządki są w fajnym stanie- wilgoć trzyma,są lekkie opady,a rano opada mgiełka.
Takie coś mi się podoba,jeszcze nie rozpoczęłam noszenia wody,za to już zużyłam zapas starej deszcz?wki.

Miałam dodać zdjęcia i nie mogę wyrobić. Przez ostatnie dni byłam myślowo nie zebrana,bo ze zwierzakami zn?w problemy. O tyle o ile pies się wyzbierał (odpuściłam to usypianie to oglądania paszczy)to posypały mi się koty - Emka (kolorowa) zaczęła popuszczac mocz z krwią,w morfologii wyszła jej cukrzyca, pr?bujemy ją ustabilizować insuliną. Za to Ince (tej w typie syjam)ur?sł guz na szyi i wczoraj była operowana.
Tak strasznie się denerwowałam,bo 12 lat to już nie pierwsza młodość,a usuwanie.nowotworu nie kosmetyka,w dodatku bardzo długo wetka nie dzwoniła,że można ją odebrać i już zaczęliśmy mieć pewność,że nie obudziła się po zabiegu...
Na działce nie mogłam sobie znaleźć miejsca i tak chodziłam i pochlipywałam,a m?j tato chodził w k?łko urywając liście ze wszystkiego co znalazło się w zasięgu jego ręki.
Na szczęscie wieczorem zadzwonili z lecznicy,że Inusia jest już do odbioru i m?j tato pojechał. Teraz dochodzi do siebie po zabiegu,biedulka,jest bardzo słaba. Ale już najgorsze za nami.
Wracam więc do działkowych spraw i nadrabiania zaległości.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Maciejka, jasny imbryk, zapomiałam o niej. Dobrze, że zajrzałam do Ciebie.
Masz Ty się, z tymi swoimi zwierzami ;:174 bidulki.
Ja tam nie wiem na co tak narzekałaś u mnie, bo jak widzę wszystko wygląda wzorcowo. Drobne wpadki to każdy zalicza, normalka. Które pomidory tak kuleją? Jakby co, będę w drugi weekend maja to Ci podrzucę jakieś, mam normalnie plantację rozsad :roll: ja to cierpię na brak umiarkowania.

;:306 mały włos i byśmy minęły się w tym ZOO, ale w końcu wygrał spacer z lodami :roll:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Aniu,
taka kolej rzeczy ,były młode i piękne to teraz są stare i chorei trzeba im zapewnić opiekę. Trzeba się z tym liczyć. Całe ich życie nie "zjadło" tyle kasy co teraz - w ostatnich tygodniach wydaliśmy na te leczenie ponad 1000zł. Chyba się marzenia o ogrodzeniu posypią, bo kasa spływa jak woda i co odłożę to jest coś pilniejszego.

Z roślinek pokazuję tylko najlepsze. Te słabe w znacznej części giną. Nie wiem co jest.
O tyle o ile akceptuję,że TumblingTomy i Venusy są mikroskopijne to cała reszta wygląda kiepsko. Np Red Cherry ,które w tamtym roku miałam i sprawiły się fajnie. Wyeliminowała mi się praktycznie cała Perła.To znaczy... mam 2, ale to listek na patyczku. Nie wliczam ich w to. Za to mam piękne Dzieckije i one mi nadrobią straty. Za sadzonki dziękuję ;:196 ale jeszcze próbuję wyprowadzić na prostą to towarzystwo,które mam.

Z tym Zoo nie żałuj. Był dziki tłum. W samej kolejce do kasy się stało godzinę. My byliśmy rano, ale ci co przyjechali później już stali długo. Zrobił się taki korek, że 3 autobusy nie dojechały, dopiero Straż Miejska musiała zablokować pas powrotny i eskortować je do Zoo ;:202 Dlatego zdecydowaliśmy się na piechotkę.

Jeśli chodzi o ZOO to mogę wrzucić kilka fotek,bo już mam zgrane :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jakieś pojedyncze zza okna :

Bazylia.Wszystko z jednego rodzaju. Ta czerwona tak ma,że wyrasta zielona:D
Obrazek

Maciejka.Chyba za gęsto, ale to taka moja tradycja :oops:
Obrazek

Zawartość donicy ;:131 Czyli wszystko w kupie. Szpinak, bratki, rzodkiewka,rukola, aksamitki i coś jeszcze.
Udało się tylko po bokach wstawić dobrze sałatę, ale to dlatego,że robiłam z rozsady.
Gdzieś jeszcze są3 nasturcje, które dzielnie wylazły ponad to.Zobaczymy jak to będzie rosło,może jakoś to ogarnę,tu przerwę,tu przesadzę...
Obrazek

Reszta fot nadal tkwi na komórce, ale nie mam już czasu na zabawę z tym. Pędzę na działkę coś chociaż porobić ,bo słońce znów dogrzewa, a ja mam pół dnia wolnego.
Moje grządki już zielone. Tradycyjnie wysiane krzywo, ale niech sobie rosną.Dobrze, że cokolwiek wyszło.
Dziś może wezmę rozsadę aksamitki i rudbekie i posadzę na moim obrzeżu kwiatowym. Nie wyszło tak jak chciałam, w dodatku wysiałam i zapomniałam co gdzie było ;:131 , ale no cóż.
Dziś też muszę porobić coś z pokrzywą, bo całkiem wysoka. Pewnie przytnę,a to co zostanie posadzę gdzieś z boku, albo nawet wkopię do doniczki. Bo niby chwast, ale jednak ma moc i warto go sobie zostawić;)
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Maju ale śliczne zwierzaczki :) W tym roku planuje zabrać rodzinkę i pojechać do Poznania do ZOO. Bo mam znacznie bliżej niż do Wrocławia.
Co do roślinek, fajnie Ci rosną. Powiedz mi , jak duże muszą być wysiane kwiatki by sadzić je do gruntu??? Czy najważniejsze jest by nie było za zimno na dworze??? Bo np. moje aksamitki rosną do góry mocniej bo szukają światła. Nie zawsze mają idealny dostęp do niego.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się pytasz?
Toż to ja laik jestem i wszystko robię na czuja. Lub sprawdzam w internecie najdrobniejszą drobnostkę. I notuję,bo jakbym nie zapisała to już za moment bym nie wiedziała co i jak :;230

Ja wysiane kwiaty wysadzam dość szybko, bo części nie rozsadzam,więc im jest dość ciasno. Teraz mam jeszcze rudbekię i aksamitkę i jak tylko będę ja gotowa to je wkopię. Teraz stoją na balkonie już od dłuższego czasu.
Reszty nie robiłam rozsady, bo zabrakło miejsca w domu.
Wysiałam to w grunt i teraz nie wiem co jest co :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Znowu masz problemy zdrowotne ze zwierzaczkami, ;:168 Majeczko. ;:196
Jak nie urok, to przemarsz wojsk. ;:oj Nigdy nie może być normalnie? :oops: Ech, życie....
Powiadasz, że szykuje Ci się miszmasz i bardzo dobrze, bo działka taka ma być. ;:306 ;:306
Ogród przydomowy zwykle jest bardziej wygłaskany, zaplanowany i zrealizowany wg planu, a działka ma nas cieszyć barwami i zapachami, niekoniecznie ładem i składem. :tan Takie jest moje zdanie, taką działkę lubię. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”