Teraz ja - treissi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

treissi pisze:A tu spójrzcie jakie listki puszcza moja areka

Cieszę się czyli wystartowała z wzrostem teraz zastanów się co z nią jak będzie miała z 3 metry.
Nowe listki już dawno puszczała, ale chodziło mi o to,że teraz puszcza zupełnie innego kształtu. Miała takie rozdzielone na 2 a te są bardziej rozdzielone. A do 3 metrów to ja chuba nie dożyję :lol: Zanim urośnie do takiej wielkości miną penie wieki.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Normalne bo wcześniejsze liście były młodzieńcze teraz wszystkie będą wybijały takie pierzaste. A co do wzrostu za 20 lat będzie miała ponad trzy metry:D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Co do krotona to radzę trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt bo sok mleczny z jego liści jest trujący.
Spożycie liści działa drażniąco na śluzówkę jamy ustnej oraz przewód pokarmowy, typowe objawy to biegunka i nudności. Kontakt soku z liści z oczami powoduje pieczenie, łzawienie i ból. Także trzeba uważać :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś dziękuję za informacje. Mojej córci właśnie bardzo się spodobał i ciągle chce go nosić.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała sesja :lol:

Mój mircik odbija :lol: Mam nadzieję, że tym razem przeżyje -> zero zraszania :!:
Obrazek

Mandarynki
Obrazek

Nigdy nie wiedziałam kwitnącej peperomki, ale moja mojej urósł jakiś czubeczek, więc chyba kwitnie :roll:
Obrazek Obrazek

Anolka ten maluszek to difcia od Ciebie, która ucierpiała podczas podróży. Stała bardzo długo w wodzie, aż zaczęła gnić, a korzonków nie było. Wsadziłam ją do ziemi, ale byłam nastawiona na klęskę... miała jeden listek :D
Obrazek

Monsterka od Kari puściła u mnie swój pierwszy listek :D
Obrazek

Dzieciaczki sansevierii
Obrazek Obrazek

Powiedzcie mi gdzie postawić tego bluszczyka, bo nie chce zabardzo rosnąć. Stoi na oknie wschodnim, a jakoś tak się wyciąga...
Obrazek

Moja paprocia
Obrazek

Skrętniczek
Obrazek Obrazek

Kilka kwiatuszków teściowej
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec to co tygryski lubią najbardziej :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Peperomka kwitnie - nie da się ukryć :D Cieszę się z powodu monsterki, to na szczęście dosyć mocarna roślinka ;)
Teściowa najwyraźniej lubi kwiatuszki z wzajemnością - niesamowity ten bluszczyk :)
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Piękne maluszki :D Teściowa też ma ładne i zadbane kwiaty :D
A bluszczyk to wydaje mi się normalny, no ale nie wiem :?
Mirt też nalezy do moich ulubionych roślin. trzymam za niego kciuki :D Miałam jednego ale niestety mi się nie uchował i zrezygnowałam z kolejnego zakupu. Codziennie go zraszałam, a piszesz, że zero zraszania... to znaczy że mogłam go właśnie tym załatwić? :( miałam go splecionego w formie drzewka, miał takie ładniutkie delikatniutkie kwiatuszki... może się jeszcze na niego skuszę w przyszłości :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

treissi pisze: Siedmiokropko wszystkie skrętniczki są już zamówione, ale jeśli chcesz to ciachnę dla Ciebie listek. Powiec mi tylko czy ma być ukorzeniony czy nie.
Czy jeszcze jest odpowiednia pora na ukorzenianie skrętników? Mam z nim postąpić tak jak z fiołkiem, dobrze zrozumiałam? Jeśli masz i możesz mi wysłać, to chętnie skorzystam i podam Ci adres na pw.
Dziękuję :D :D

Usiłowałam pożyczyć :oops: taki listek w kwiaciarni, ale ekspedientka akurat podeszła i nie było jak. Ale się zestresowałam wtedy okropnie :wink:
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Słów mi brak - i Twoje i teściowej to istne cudeńka. Jest na czym oko zawiesić :shock: :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Łał Teresko to nie mała sesja tylko wystawa :D :D :D
Piękne i zadbane roślinki Twoje i teściowej :!:
Skrętnik powalił mnie na kolana -cudny :shock: A jaka dorodna paproć to brak słów .
aha, chyba bym zgrzeszyła, gdybym nie wspomniała o wspaniałych kwiatach hibiskusa :D :D :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Podpisuje się pod wszystkimi ochami i achami :D Cuda! A kwiaty hibiskusa powalające!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja teściowa ma palmy - już ją lubię hi hi. :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łał od tej sesji nie miałam kiedy zajżeć na forum, a tu tyle miłych słów. Dziękuję :oops:

Kari monsterka od Ciebie zdążyła już swoje u mnie przeżyć -> najpierw ja fajtłapa złamałam jej tego malutkiego listka co miała, a potem mója kotka, której spodobało się spanie między roślinkami, złamała jej drugiego, i został jeden. Dlatego strasznie się cieszę z tego młodego listka i codziennie zagladam czy nie ma drugiego :lol:

Bluszyk teściowej to jest taki najzwyklejszy. Ma 4 lata -> przyniosłam kawałeczki ze szkoły. Część dałam teściowej część wzięłam dla siebie. Mój oczywiście odszedł po jakimś miesiącu. Niestety bluszczyki nie chcą u mnie rosnąć :( Może mi podpowiecie jakie miejsce jest dobre dla bluszczyków, które dostałam od Beatki, bo nie chcę ich stracić :?
Obrazek
Mam jeszcze tego od Myszorka -> pokazywałam wcześniej. jest na oknie zachodnim i tak nieładnie się wyciąga :?
Obrazek
I jeszcze ten :) Stoi sobie na półeczce -> 2,5 m od okna zachodniego. Rosnie mu się dobrze tylko muszę go codziennie przekręcać, żeby listki nie szły mu w jedną wiadomoą stronę.
Obrazek

Effa co do mirtu, to mnie panii w kwiaciarni powiedziała, że nie wolno go przesuszyć i trzeba często zraszać. Tak też robiłam i teraz wygląda tak a nie inaczej. Z tego kupionego zostały mi tylko korzonki. Gdzieś tu na forum dziewczyny pisał, że nie wo9olno go zraszać i dlatego napisałm, że zero wody. Mam nadzieję, że odrośnie mi ładnie.

Siedmiokropko skrętniczka można albo do wody, albo do ziemi. W obu przypadkach ładnie się ukorzenia. Ja osobiście wolę do wody, bo widzę na bieżąco co się dzieje. A w ziemi zostaje mi oczekiwać na maluszki. Listeczek mojego skrętniczka już moczy dla Ciebie nóżki -> więc pozostaje Ci poczekać na korzonki.

Przemku teściowa rzeczywiście lubi palmy. Ma jeszcze malutkiego cykasa, którego ktoś wyżucił na śmietnik, a ona nie mogła go tam zostawić. Miał tylko jeden suchy listek i wyglądał jakby nigdy nie był podlewany. Teściowa obcięła ten listek w nadziej, że jeszcze puści od korzeni no i się udało :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

treissi pisze:Kari monsterka od Ciebie zdążyła już swoje u mnie przeżyć -> najpierw ja fajtłapa złamałam jej tego malutkiego listka co miała, a potem mója kotka, której spodobało się spanie między roślinkami, złamała jej drugiego, i został jeden. Dlatego strasznie się cieszę z tego młodego listka i codziennie zagladam czy nie ma drugiego :lol:
:lol: Wiesz, jak mówią - co kwiatka nie zabije, to go wzmocni ;)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kari pisze:Wiesz, jak mówią - co kwiatka nie zabije, to go wzmocni ;)
Oj to jest 100% prawda :lol:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”