Witam miłych gości
- zaglądają ... co niektórzy ślad po sobie zostawiają, a ... gospodyni nie ma ...
Pochłonęły mnie przetwory, kilka krótkich wypadów i chwilowa niedyspozycja zdrowotna stąd ta cisza z mojej strony.
Lubię okres późnego lata bo wolę niezbyt upalne dni choć ten rok jest inny.
Czekam też na moje ulubione byliny , które o tej porze rozkwitają.
rudbekia błyskotliwa Goldsturm i Krwawnik wiązówkowaty nad stawem
Czarne oczko u rudbekii dodaje kontrastu i tworzy piękną całość
Duża kępa
sadźca purpurowego przyciąga wszystkie owady z okolicy
takasobie pisze:Napisane: Wt 01 sie 2017
U Ciebie zawsze coś ciekawego Krysiu! Rak niezwykły! Uciekł z restauracji?
Liliowiec też ciekawy, kiedyś tak dalia mi zakwitła!
Liliowce piękne, ale wiesz , że niezbyt się nimi pasjonuję. Choć mnogość kształtów i odmian mnie powala!
Czas hortensji jest bardzo miły! Mam wrażenie, że ktoś utkał koroneczki w ogrodzie! 
Miłko ja lubię takie ciekawostki jak "bliźniacze kwiaty" i dalię też kiedyś miałam. Kilka dni temu robiąc zdjęcia dzielżanów wypatrzyłam kolejnego bliźniaka.
Przy okazji coś z mojej małej kolekcji dzielżanów... może Cię zarażę
i kolejny w innej tonacji kolorystycznej która pod koniec kwitnienia ulegie zmianie
korzo_m pisze:Napisane: Wt 01 sie 2017
Krysiu o ogórkach doczytałam wcześniej, tylko brak czasu na wpisy. Dziś uciekłam z ogrodu bo tropiki niemiłosierne do słońca termometr pokazuje 46 st, wszystko wysycha, także ogórki mi trafi.
Liliowiec NN mam taki sam.
Dorotko mam nadzieję,że u Ciebie upały minęły i doczekałaś się deszczu. U nas sierpień też solidnie grzeje ale dobrze,że od czasu do czasu pada. Mam wysokie byliny, które kwitną o tej porze - bez wody kiepsko by wyglądały.
Pokaże Ci kilka ujęć z oddali naszej działeczki - to widok z przedniej części stojąc tyłem do altany
Prawy dolny róg z kranem i starą wanną.Każdego roku stoi tam mnóstwo doniczek - blisko woda wiec łatwiej zadbać o wilgotność podłoża. Tym razem prym wiodą fuksje i rozchodniki. Doniczki to wygodna przenośna dekoracja i można zmieniać w zalezności od potrzeb.
anabuko1 pisze:Napisane: Śr 02 sie 2017
Piękne te różne , letnie kwitnienia
Bardzo ładne te kwiaty ma hortensja. Dolprim Prim White .Ja jej nie mam to podziwiam .
Ależ ta Tawułka chińska ma wysokie kwiatostany. Jeszcze takiej wysokiej niw widziałam. A krzaczki też wysokie ??
Ania dziękuję za pochwały - tego nigdy dość bo każde takie słowo uskrzydla. Efekty pracy bardziej docierają gdy inni je widzą i ... podziwiają .
H.Dolprim Prim White ma inne kwiaty niż większość hortensji . Bardzo podobne ma odmiana Erlay Sensation też wcześnie rozkwitająca .
Zdjęcia aktualne z 20-08-17
Tak wygląda jej kwiat pod koniec kwitnienia ale w międzyczasie na nowych pędach pojawiają się nowe kwiaty bo ona w sprzyjających warunkach powtarza kwitnienie
Kwiat z drugiego kwitnienia - jest ich mniej niż przy pierwszym
Kwiatostany Tawułki chińskiej mają ok 40 - 50 cm i pędy z liśćmi podobnej wysokości.
Część przekwitłych pędów już wycięłam ale kilka zostawiłam bo pewnie rozkwitły później.
Dopiszę do listy szykującej się wymiany
Maska pisze:PostNapisane: Śr 02 sie 2017
Krysiu a nie zaszła pomyłka? i iksja jest belamkandą?
Marysiu pomyłki nie ma -
Iksja chińska ma kilka nazw w użyciu .
Belamkanda to spolszczenie łacińskiej nazwy . Z racji wyglądu kwiatów nazywają ją także "lamparci kwiat".
Wiele lat temu praktycznie nie była znana tylko tacy fanatycy jak ja uprawiali ją bo to roślina mająca właściwości lecznicze.
TROJA pisze:Napisane: Pt 04 sie 2017
Krysiu pięknie rozkwitają u Ciebie dzielżany, moje dopiero pojedyncze kwiaty rozwijają. Już nie mogę się doczekać kiedy Cię odwiedzę, może uda mi się jeszcze w sierpniu ale nie chce zapeszać bo wtedy nie wyjdzie.
Aniu odpisuję z takim opóźnieniem, że pewnie Twoje dzielżany już w pełni kwitnienia bo minęło sporo czasu?
U mnie jeszcze odmiana Waldtraut jakoś się opóźnia ale pozostałe w pełni kwitnienia.
"Canaria" dzielżan jesienny żółciutki z ciemną główką
alicjad31 pisze:Napisane: N 06 sie 2017
Krysiu jak zawsze ślicznościami nas raczysz
Każdy kwiatuszek wart uwagi .
Pozdrawiam 
Alicjo bardzo dziękuję
Po takich słowach nie wiem czym dziś mam Cie uraczyć ...

Tej wiosny moje cebulowe późno sadzone ale ... teraz stopniowo rozkwitają i też cieszą.
Dla Ciebie Ismena - biel kwiatów i zapach każdego oczaruje ale czy Ciebie ?