Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Jak zwykle, piszemy w jednym czasie :;230

Piękna wiosna u Ciebie Elu ;:333
Czy ten Kiwi wart jest sadzenia, sadzonkę zrobiłam, ale jeszcze mogę wydać, poszalałam z zielonymi, miała być tylko Malachitowa, a mam sześć odmian w zieleni. ;:224

Pozdrawiam Irena
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko, uważam, że wart. Ja mam go ponownie-2 krzeki. W ubiegłym sezonie miałam 1.
Jest bardzo plenny i smaczny. Coś w smaku jak Malachitowa, ale nie ma tego posmaku melona,
lepszy od Bołoto. Owoce nieduże, kształtne, mogą poleżeć.
Smaczny jest w każdej fazie...i mniej dojrzały i bardziej.

Tu jeszcze niedojrzały.
Obrazek

Tu bardzo dojrzały, ale wciąż smaczny.
Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Wiosna u mnie na razie najładniej umalowała derenia .

Obrazek

Zakwitło kilka tulipanów botanicznych , kilka żonkoli . Ale to nie to co u Was . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witam przyjaciółki! ;:4
Chroniczny brak czasu w tej chwili nie pozwala mi obecnie na częstsze wizyty w Twoim wątku Małgosiu. :oops:
Ostatnia taka sesja zdjęciowa ze szklarni w tej formie.Wszystkie stoły jeszcze przed południem były zajęte.Po południu zaczęliśmy wysadzać pomidory z pierwszego siewu do tunelu.
Ostatecznie dziś posadziliśmy sześć rzędów po 57 roślin w jednym rzędzie.Finalnie będzie w tym tunelu obsadzonych dziesięć rzędów.Czyli 570 roślin.
A tak to wyglądało przed sadzeniem w mnożarce w całości dziś.
Obrazek
Obrazek
Od siewu poprzez pikowanie,do chwili wysadzenia pomidory rosły w takim podłożu z nawozem startowym,który w zupełności wystarcza na ten okres uprawy bez dodatkowego zasilania.Podłoże jak dla mnie ;:333 także dla cebuli i roślin kwiatowych.
Obrazek
Obrazek
Prawidłowo wyrośnięta rozsada pomidora do wysadzenia na miejsce stałe z pierwszą parą liści świadczącą o właściwym i bez objawów niedoborów wzroście.
Obrazek
Z prawidłowymi przerośniętymi białymi korzeniami.
Obrazek
Odmianowo wygląda to tak.
Faworyt.
Obrazek
Persimonowa sakiewka.
Obrazek
Corazon.
Obrazek
CLX 37574
Obrazek
Oslinye Ushi.
Obrazek
Red Pear.
Obrazek
Sandoline.
Obrazek
Tommimaru Muchoo.
Obrazek
Tak więc sezon podfoliowy u mnie właśnie dziś został rozpoczęty. ;:108
Obrazek
Zaczynają kwitnąć cztery moje brzoskwinie,tylko pytanie czy kolejny rok je zmrozi czy doczekam smaku owoców.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tu dwuletnia bezparchowa odmiana jabłoni-Sawa.
Obrazek
Truskawkowe pole w malej części przeplewione,ale jeszcze sporo pracy trzeba będzie w nie włożyć.póki co ładnie zaczynają rosnąć.
Obrazek
Węgierki Dąbrowickie w tym roku mają wyjątkowo dużo pąków kwiatowych.
Obrazek
Obrazek
Na koniec trochę warzywnie i kwiatowo.
Ogórki z miejscówką docelową w tunelu wszystkie wzeszły.
Obrazek
Perowskia.
Obrazek
Gomfrena.
Obrazek
Wilec.
Obrazek
Bazylie.
Obrazek
Astry coraz bliżej im do sadzenia
Obrazek
Kostrzewa sina właśnie zameldowała się na powierzchni. ;:108
Obrazek
Podobnie jak Suchołuska. ;:173
Obrazek
I ostre papryki proszące pikowania.Wreszcie zwolni się trochę miejsca na stołach.
Obrazek
Malwy Małgosiu zaczynają swoje życie.
Obrazek
Rozplenica i Petunia.
Obrazek
Dziwaczek w małej ilości ośmielił się wzejść więc musiałem go dosiać.Może za drugim razem lepiej się spisze.
Obrazek
Nie mogę zapomnieć Wam pokazać pomidorów do gruntu jeszcze przed pikowaniem.
Obrazek
W skrzynce po lewej stronie astry w odmianach a po prawej z przodu papryka Calipso a w tej samej skrzynce dalej czerwona odmiana marketowa typu Block też niestety jeszcze czeka na pikowanie.
Obrazek ;:4 ;:167
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku :wit

Obejrzałam Twoją fotorelacja i jestem zachwycona tym co zobaczyłam .
Widać Waszą ciężką pracę i lata doświadczenia .
Cudne sadzonki , marzenie .
Fajnie , że pokazałeś opakowanie tego dobrego podłoża . Nigdy takiego u nas nie.widziałam , gdzie je kupujesz ? Chodzi mi o sieć sklepów .
Twoje zdjęcie pokazują jak dobrze rośnie pomidor w odpowiednich warunkach , a nie na ciemnym parapecie . Dlatego już wiem , że w moim przypadku kwietniowy termin siewu jest jak najbardziej wskazany .
Witku , zapytam Cię jeszcze o sposób w jaki podlewasz taką ilość roślin w mnożarce .
Cały czas jestem pod wrażeniem Twoich.roślin , jeszcze raz szczere gratulacje . ;:196

Piszę z telefonu i ta małpa sama zmienia sława .
Przepraszam za błędy .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

faworyto porfavor ja się dziś u Malgoni melduję... Zaszalaes Fovorytku... Piękne i profesjonalnie... Ja dziś po ciężkiej pracy oczywiście w ogródku..
Jutro fotorelacja pozdrawiam i buziaki moje ogrodniki ;:196 ;:173 :heja ;:4

-- 9 kwi 2016, o 21:50 --

Beatko ja te pisze z tel hi hi buziaki ciężko mi na tel pisać :wit
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Elu Widziałam jak u Marysi szaleje wiosna ;:138 Od Marysi do mnie w prostej linii byłoby około 20 min drogi ale u mnie wiosna chyba zaspała. Mam jakieś 2 tygodnie opóźnienia ;:oj Wiosna u Ciebie także bardziej zaawansowana chyba

Koniecznie pokaż "babciny ogródek" w sezonie. Bardzo lubię takie klimaty ;:215

Niespodzianka od Kasi jest fantastyczny :wink: To będzie chyba jedyny w swoim rodzaju na tym FO ;:306

Kasiu Nie będę zgadywała, bo to nie moje dziecię ale sadzoneczka piękna ;:215 A kiedy na taras będziesz dawała na stałe?
Mój winogronek trochę się wyciąga i chętnie dałabym go do właściwej donicy ale miałby w domu za ciemno :roll:

Beatko Dereń bardzo malowniczy ;:215

Wituś Czy przed wysadzeniem do folii nakręciłeś jakiś miły filmik? ;:306
Jak zwykle Twoje sadzonki przyprawiają mnie o zawroty głowy. Wyobrażam sobie ten zapach ;:173 Dla mnie zapach pomidorów, to jeden z najprzyjemniejszych.
Las zieloności i różności w takiej mnożarce, to skarb. Widać, że jest im dobrze, bo kolor i liście mają piękne.
A co z cebulą? Wysadzałeś już?
Ja chyba w przyszłym tygodniu wysadzę, bo nie mogę utrzymać wilgotności ;:223
U Ciebie błękity i piękne widoki a u mnie deszcz od wczoraj i nic w ogrodzie nie mogłam zrobić ;:223

Ale wiosny trochę odnalazłam

To rośliny, które będą u mnie kwitły po raz pierwszy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Radość, bo myślałam, że te dwie straciłam- kokorycz i coś od Marysi, ale napis się nieco zmył i dopiero muszę rozszyfrować, co to może być

Obrazek Obrazek

Sasanki, tym razem w koszyczkach przetrwały i cieszą swoimi pięknymi kwiatami

Obrazek Obrazek

Jabłonie i porzeczka obsypane pąkami

Obrazek Obrazek

W tym roku pierwszy raz zakwitły także forsycje tzn w zeszłym roku też zakwitły ale jednym czy dwoma kwiatkami ;:306

Obrazek

A tu inne wiosenne widoki

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Czerwona Rudbekia przetrwała zimę :heja

Obrazek

A taki bukiecik zawiozłam mamie

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Witajcie dziewczynki jeszcze raz.Jakby mógł Wam nie odpowiedzieć chociaż pora już późna.Jestem tu u Małgosi ostatnio od przypadku do przypadku więc dziś nadrabiam zaległości bo nie wiem kiedy znów będę.
Kasiu (Morango) jutro niedziela to odpoczniesz i nabierzesz sił na kolejny pracowity tydzień.Czytam Twój wątek i jestem na bieżąco.Podziwiam staranność wykonania wszystkiego co pokazujesz,szczególnie Twoja ostatnia Twoja dłuższa relacja z ogrodu jest ;:215 Nie pisze tam zachwytów z prostej przyczyny,by nie wylądować na śmietniku historii. ;:306 Szacun pełny. ;:180
Jutro się pochwal zdjęciami. ;:108
Beatko podłoże kupuję w hurtowni ogrodniczej w Sandomierzu,gdzie mają praktycznie wszystko poczynając od wszelakiego rodzaju nasion,poprzez sadzonki na ziemi kończąc.Ta moja jest pakowana w 200l. worki i to wygoda dla mnie gdyż jak mam większe pikowanie kupuję 4-5 opakowań i mam na jakiś czas.A podłoże jak dla mnie jest wręcz idealne.Dodatkowy plus to to że nie przesycha tak szybko.Od pikowania do dzisiejszego szadzenia do tunelu podlewałem rozsadę trzy razy(dosłownie trzy)Wiadomo że jak dłużej byłoby ciepło trzeba byłoby częściej.Mam w szklarence dodatkowe okna uchylne i tym reguluję temperaturę jak wzrasta.Beatko mam dużo wiader 20 litrowych i do połowy wlewam gorącą wodę z domu a uzupełniam do odpowiedniej temperatury podlewania zimną z węża który mam podłączony na zewnątrz domu.A samo podlewanie rozsady i reszty to już niestety ręcznie.
Gosiaku pod względem kwitnących piękności :D i rozwijających się roślin bijesz mnie na głowę. ;:108 ;:63 ;:215 U mnie jeszcze wszystko prawie w powijakach. Jak się trochę wyrobię ze wszystkim to w końcu muszę Ci żyworódki wysłać bo to już wstyd. :oops: :oops: Cebuli jeszcze nie sadzę bo nie ma zaczątku trzeciego liścia a to podstawa żeby sadzić Małgoś.
Filmiku nie kręciłem bo zbrakuje czasu ;:306 tak jak na znalezienie końcówki, :;230 chociaż zdaję sobie sprawę ze taka końcówka to podstawa. ;:oj
Myślę że na zdjęciach rozpoznałyście rośliny z Waszych nasion za które jeszcze raz Wam dziękuję! ;:180 ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1

Post »

Ło matko Witek jak Ty to wszystko popikujesz?????????????????? ;:oj ;:oj ;:oj

Ta Perowskia dziwna jakaś-okrągłe liście???
Dostałam fotkę Perowskii, od innej forumki-też z moich nasion i tam liście są powycinane, ale kilka okrągłych się tez wkradło i ona zapytała mnie co to może być?
Podejrzewałam, że to jest tytoń ozdobny.
Poczekaj Witek, to na razie nie jest jeszcze Perowskia. Wyrwij te okrąglaki.
Perowskia wzejdzie później To nie może być to.
Te siewki wyglądają mi na Berberys Thunbergii Golden Torch, który rośnie u mnie obok Perowskii. Jest tam też Berberys czerwony.
Tylko jak nasiona trafiły do nasion Perowskii????
Na jesień przekwitnięte łodygi Perowskii ścięłam, wysuszyłam i otrząsnęłam nad kartonem.

Wiem jak to się stało :idea:
Perowskia jest taka lekko klejąca, łodygi i liście lepią się.
Rosnące obok Berberysy wysypały nasiona na ogromną kępę Perowskii, a niektóre przykleiły się do niej.
Kiedy otrząsałam łodygi Perowskii nad kartonem odpadły jedne i drugie. ;:224 ;:306
Zagadka rozwikłana :D
Witku to są na 99% siewki Berberysów i możesz je spokojnie popikować do doniczek, a potem wysadzić do ogródka. ;:306
....a Perowskia wzejdzie trochę później. :wink:

Małgosiu u Ciebie tak jak u Marysi-rośliny wielkie.
U mnie lilie dopiero wyłażą z ziemi, a te kwiaty, które pokazałam na fotce to prawdziwa oaza na pustyni. Te akurat rosną na podwyższonej rabacie od ściany południowej i maja cieplej.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku uprawy super, normalnie kopara opada, wyobrażam sobie, ile takie uprawy wymagają ciężkiej pracy i staranności ;:333
U mnie tylko gomphrena wyglądem przypomina Twoje siewki, reszta to mizeroty, o astrach nie będę pisać, by nie psuć sobie niedzielnego dnia.
Jakie cebula ma liście właściwe, moja nie ma żadnych liści :shock:
Małgosiu, Polyanna by Ci odpowiedziała, że im pôźniej będziesz miała wiosnę, tym dłużej bdziesz się nią cieszyć, ale sama wiem, jak bardzo się wyczekuje jej zwiastunów w ogródku.

Kasia podaj przodka Twojego okazałego pomidorka, bo jak nie, to badania genetyczne będziem robić. :;230

Pogodnego i ciepłego dnia życzę, u mnie dudni deszcz, mogłabym się nim podzielić, jak to pisze nasza Marysia z dobroci serca.
Gdyby to był sezon grzybowy, cieszyłabym się na duży wysyp ;:306

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko to ja poprszę o deko deszczu , albo jeszcze lepiej dwa !

Niby niebo zachmurzone , a nie pada . Bardzo by się przydał deszcz , bo już robi się sucho .

Ja jeszcze później i przez co dłużej będę cieszyć się wiosną . Już u mnie jest , tylko nie do końca .

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, nie ma sprawy, bierzObrazek
Tak na serio, to nie tyle ten deszcz mi przeszkadza, co zimno i pochmurno, pomidorki też odczuwają, jedna część mieszka z nami w pokoju, a druga część w altance, bo za zimno, by wynieść do foliaka.
W altance mają co prawda ciepło, bo się tam pali w piecu, ale ciemno, bo okienka małe :wink:

Ja chcę słoneczka ;:303

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Irenko badania genetyczne nie będą konieczne. :;230

Matka nie rozpoznała wczoraj swojego dziecięcia, ale to pewnie dlatego, że wpadła tu tylko przelotem zmęczona ciężką pracą w ogródku. Zostaje jej to więc wybaczone. :wink:
Kasiu, to Twoja latorośl już u mnie zakwitła ;:109 https://www.youtube.com/watch?v=D1zHyVT ... 1zHyVTsZLQ
Oby wyrosły na takie piękności jak u Ciebie. ;:173
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wituś Z żyworódką nie ma pośpiechu, działaj na razie w mnożarce i foliaku a mną się nie przejmuj. Ja Tobie ostróżki też nie wykopałam bo już porosła olbrzymia i teraz za późno. Obiecuję, że po pierwszym kwitnieniu dostaniesz i sadzonkę i świeże nasiona ;:196

Odnośnie cebuli- czy 3 szczypiorki licząc z tym pierwszym "załamanym" to już trzeci liść? W zeszłym sezonie nie liczyłam ile było szczypiorków tylko wysadziłam i już. U mnie niektóre mają już 3 szczypiorki :heja

Roślinki z moich nasion rozpoznałam ;:108 Cieszę się, że ładnie wschodzą. A proso już wysiałeś?

Elu Ja jeszcze Perowskii nie siałam ale jeśli przy okazji będzie Berberys to bardzo się cieszę. Takiego jeszcze nie mam. Wysiewałam bordowy i zielony- pięknie wschodziły i kilka sadzonek mam ale takiego złociaka nie miałam ;:138

Te rośliny przypominające lilie to Szachownice: Korona Cesarska i Perska. Lilie zostały pożarte przez nornicę ;:223

Irenko Bo ja chcę już i jeszcze długo wiosnę. To moja najbardziej ulubiona pora roku

Beatko Tulipany ;:215
Chętnie podmucham do Ciebie trochę tych deszczowych chmur. U nas podlało i teraz poproszę tydzień suchy. Potem popchniesz znów do nas i tak opędzimy jedną chmurką cały sezon ;:306

Kasiu U mnie chyba Winogronek będzie chciał kwitnąć :heja
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

Ten mój berberys to może być jeszcze Berberys Thunberga Erecta,.
Mam dwa podobne i nie wiem który jest który, ale teraz sprawdziłam i może to być właśnie ten. Oba są kolumnowe.
Może też wysieję sobie tę Perowskię i mi Berberysy powschodzą? ;:306 Zrobię jakiś żywopłocik.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”