Potrzeba jej powietrza w korzeniach.Papryka nie jest roślinką akwariową.total pisze:
... podlewanie - codziennie w godz. rannych , żadnego dokarmiania, przekręcana codziennie do światła.
Proszę o rady co jest i co jej potrzeba?.
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Zrezygnuję z rybek , pozostanę przy paryczkach !
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czas pokazać ponownie swoje Habanero, niby z nimi wszystko w porządku i ładnie rosną, ale nie wiem dlaczego uwydatniła im się struktura liścia, szczególnie na jednej z nich jest to bardzo dobrze widać. Ponieważ to mój pierwszy sezon z paprykami to nie wiem, czy coś się dzieje, czy to naturalny proces rozwojowy. Może jakaś podpowiedź? Zdjęcia dołączone

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ogromne, 'ożebrowane' liście u c. chinense, w szczególności u odmian Habanero są w zupełności normalne 

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Takie coś dopadło jedną z ostrych papryk. Sadzonka już usmażona w kominku
Ale jestem bardzo ciekawa co to było i czy spryskać czymś pozostałe sadzonki (na bank to nie była mszyca)

Na spodzie liścia nic nie było

Ale jestem bardzo ciekawa co to było i czy spryskać czymś pozostałe sadzonki (na bank to nie była mszyca)
Na spodzie liścia nic nie było
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Dziunia87
NIestety niepotrzebnie spaliłaś sadzonkę?
To tylko tzw. edema.
Pojawia się na liściach papryki przy nadmiernej wilgotności podłoża i powietrza. Zazwyczaj są to takie grudki na liściach, czasami przypominające kryształki.
Jest to zupełnie nie grożna rzecz. Wystarczy ograniczyć nieco podlewanie i zraszanie rośliny, to samo zaniknie.
To tylko tzw. edema.
Pojawia się na liściach papryki przy nadmiernej wilgotności podłoża i powietrza. Zazwyczaj są to takie grudki na liściach, czasami przypominające kryształki.
Jest to zupełnie nie grożna rzecz. Wystarczy ograniczyć nieco podlewanie i zraszanie rośliny, to samo zaniknie.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Dzięki Dziunia za uspokojenie
Sadzonki nie żal bo i tam miałam nadmiar.

Sadzonki nie żal bo i tam miałam nadmiar.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Wreszcie zrobiłam zdjęcia moich papryczek i chciałabym je pokazać i poprosić o radę co dalej robić. Wysiane były 25.02, przesadzane 9.03 (jedynie ostatnie Chilli wysiane 17.03, przesadzane 25.03). Czy powinnam je już przesadzić do kubków 0,5 czy może zacząć nawozić ? Z miejscem nie jest najlepiej więc po przesadzeniu będą musiały dołączyć do pomidorów, które w ciągu dnia są wystawiane na balkon a nocą są w domu. Niestety przez niższe temperatury dużo wolniej rosną (dla pomidorów to nie problem bo już są duże ale papryki jeszcze powinny urosnąć).
To moje papryki:
Papryka ostra ozdobna

Papryka De cayenne

Papryka ostra "dzwonek" (nie znam dokładnej nazwy. Mam ją z zeszłorocznej sadzonki kupionej w ogrodniczym.)

Papryka chilli - z nasion papryczek kupionych u Wietnamczyków.

To moje papryki:
Papryka ostra ozdobna

Papryka De cayenne

Papryka ostra "dzwonek" (nie znam dokładnej nazwy. Mam ją z zeszłorocznej sadzonki kupionej w ogrodniczym.)

Papryka chilli - z nasion papryczek kupionych u Wietnamczyków.

Dzięki
trochę mnie uspokoiliście, bo rzeczywiście wyglądało to podejrzanie dla laika. Nie pozostaje w takim razie nic innego jak czekać na więcej słońca bo na razie to ta wiosna wiosny nie przypomina
A jeszcze Dziunia87 widziałem habanerki na jednym z Twoich zdjęć, czy one naturalnie tak się rozkrzewiają, czy je prowadziłaś? Bardzo mi się podobały

A jeszcze Dziunia87 widziałem habanerki na jednym z Twoich zdjęć, czy one naturalnie tak się rozkrzewiają, czy je prowadziłaś? Bardzo mi się podobały

- Dziunia87
Same się tak ładnie rozkrzewiły
A potem oberwałam liście od dołu z głównego pnia i ładne drzewko wyszło.

Bardzo ładne drzewka Ci wyrosły, postaram się poprowadzić swoje podobnie
jak na razie prą do góry ale myślę, że już niedługo zaczną się krzewić, mają dwa miesiące, więc jest jeszcze trochę czasu 

Mam dwa pytanka, do jakiej wielkości docelowych doniczek przesadzacie swoje hoty?, który parametr ma większe znaczenie wysokość czy średnica doniczki?
Cześć.
Wyszło tak, że mam kilkanaście sadzonek annuumów, które są strasznie wyciągnięte. Mają obecnie po ponad 30 cm wysokości, a niestety czeka je jeszcze transport 100km na działkę, gdzie wylądują w gruncie. Mocno obawiam się, że przy tej wysokości nie przetrwają transportu. W związku z tym mam pytanie. Czy jeżeli teraz przytnę je na wysokości około 15 cm to czy pęd odbije później z miejsca przycięcia? A może powstaną dwa pędy? Pytam, bo nigdy nie przycinałem swoich papryczek. No i czy w ogóle to jest dobry pomysł?
Rozbiegane sztuki wyglądają obecnie tak:
Pomyślałem, że mógłbym je poprzycinać mniej więcej tak:
http://www.imgur.com/J53ULum.jpg
Wyszło tak, że mam kilkanaście sadzonek annuumów, które są strasznie wyciągnięte. Mają obecnie po ponad 30 cm wysokości, a niestety czeka je jeszcze transport 100km na działkę, gdzie wylądują w gruncie. Mocno obawiam się, że przy tej wysokości nie przetrwają transportu. W związku z tym mam pytanie. Czy jeżeli teraz przytnę je na wysokości około 15 cm to czy pęd odbije później z miejsca przycięcia? A może powstaną dwa pędy? Pytam, bo nigdy nie przycinałem swoich papryczek. No i czy w ogóle to jest dobry pomysł?
Rozbiegane sztuki wyglądają obecnie tak:

Pomyślałem, że mógłbym je poprzycinać mniej więcej tak:
http://www.imgur.com/J53ULum.jpg
Mi annumy sarny przycięły i później super rosły, rozkrzewiały się. Zobacz na pierwszą str. mojego wątku.