Minibotanik Jacka cz.10
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.10
Kylie przecudnej urody.Co do astrów też lubię takie o zredukowanych liściach zresztą nie lubię krzewów ze względu na liście to samo z różami .Liście mogę podziwiać na drzewach
a w ogrodzie kwiaty

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Jacku,astrów mnóstwo u Ciebie,Kylie cudowne i ten pełny nn też, lubię takie kolory,ale tak ogólnie lubię wszystkie astry ,zresztą jakich kwiatów ja nie lubię
,pozdrawiam 

- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za Kylie - jest piękny, już sobie zapisałam, w przyszłym roku na pewno się wprowadzi do mojego ogródka. Temu pełnemu nn też nie można odmówić urody.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, wszystkie astry piękne ale lubię przechodzić od ogółu do szczegółu
Ten ostatni zadziwiający tym bardziej, że to aster z marketu, a tam ignorują takie coś jak dokładne nazwy. I pewnie bym nie kupił tego astra, obawiając się, że to marketowy bubel ale został przetestowany w ogrodzie znajomego i dopiero stamtąd trafił do mnie
Dziś druga co do wielkości grupa astrów - dumosus czyli krzaczaste. Rozpocznę od tego, który już się pojawił ale dla porządku powtórzę:

Miłko, zdaje się, że myślimy o dwóch różnych astrach. Aster gawędka to niska roślina, tak jak pisałem - raczej skalna, bo widzę, że preferuje suche, przepuszczalne stanowiska i dlatego mi wypadał. Przypomina w pokroju i wysokości astra alpejskiego.
Dość popularny wśród dumosus:

Grażynko, kupił go znajomy i podzielił się ze mną. Aster ten ma naprawdę piękny układ płatków
Pogoda się poprawiła i astry mają szansę "rozwinąć skrzydła"
Ten bez nazwy, ale chcę go porównać z astrem 'Christina', którego w tym roku dostałem. Może to ten sam?:

Jadziu, 'Kylie' jest niezwykłej urody. Zamiast liści ma krótkie płatki względem koszyczka, który się wydaje duży. Ładnie to wygląda no i ten czysty róż - dla mnie bomba! Astrów o igiełkowatych liściach będzie jeszcze sporo, bo do kwitnienia szykują się astry wrzosolistne. A tymczasem kolejny krzaczasty bardzo obficie kwitnący:

Marto, cieszy mnie Twój entuzjazm astrowy
Ja ogólnie też lubię wszystkie, choć jestem na etapie rozpatrywania szczegółów i niuansów tych wyjątkowych roślin
:

Sylwio, zgadza się! Przy okazji widać, jaką różnorodność posiadają w sobie astry
Ubiegłoroczne zdobycze zaczynają cieszyć oko:

Dziś druga co do wielkości grupa astrów - dumosus czyli krzaczaste. Rozpocznę od tego, który już się pojawił ale dla porządku powtórzę:

Miłko, zdaje się, że myślimy o dwóch różnych astrach. Aster gawędka to niska roślina, tak jak pisałem - raczej skalna, bo widzę, że preferuje suche, przepuszczalne stanowiska i dlatego mi wypadał. Przypomina w pokroju i wysokości astra alpejskiego.
Dość popularny wśród dumosus:

Grażynko, kupił go znajomy i podzielił się ze mną. Aster ten ma naprawdę piękny układ płatków

Pogoda się poprawiła i astry mają szansę "rozwinąć skrzydła"

Ten bez nazwy, ale chcę go porównać z astrem 'Christina', którego w tym roku dostałem. Może to ten sam?:

Jadziu, 'Kylie' jest niezwykłej urody. Zamiast liści ma krótkie płatki względem koszyczka, który się wydaje duży. Ładnie to wygląda no i ten czysty róż - dla mnie bomba! Astrów o igiełkowatych liściach będzie jeszcze sporo, bo do kwitnienia szykują się astry wrzosolistne. A tymczasem kolejny krzaczasty bardzo obficie kwitnący:

Marto, cieszy mnie Twój entuzjazm astrowy

Sylwio, zgadza się! Przy okazji widać, jaką różnorodność posiadają w sobie astry

Ubiegłoroczne zdobycze zaczynają cieszyć oko:

- JAKUCH
Chociaż za różem nie przepadam jednak różowe astry mnie urzekły jak jeden.Lepiej zbytnio się im nie przyglądam
, bo mogłabym i na nie zachorować gdyż coraz bardziej mi się podobają

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
No dobra Jacku! Nie znam się na astrach i nigdy nie będę się znać
To Ty masz kolekcję, a ja precz wyrzuciłam!
Bardzo fajne zdjęcie Petera Harrisona! Jak się patrzy na takiego astra, to może się podobać !

Bardzo fajne zdjęcie Petera Harrisona! Jak się patrzy na takiego astra, to może się podobać !

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Wstyd przyznać, że dawno do Ciebie nie zaglądałam
A tu moc astrów mnie powaliła
Muszę na spokojnie sobie popatrzeć pazernym okiem.
Nie wiem, czy ktoś na forum ma taką bogata kolekcję tego gatunku.
Widzę sporo nowych nabytków
Wstyd przyznać, że dawno do Ciebie nie zaglądałam

A tu moc astrów mnie powaliła

Muszę na spokojnie sobie popatrzeć pazernym okiem.
Nie wiem, czy ktoś na forum ma taką bogata kolekcję tego gatunku.

Widzę sporo nowych nabytków

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Jadziu, astry w czystym jasnym różu bardzo rozjaśniają jesienne pochmurne dni. A wiem, że i Ty potrzebujesz roślin rozjaśniających więc może przyjdzie Ci chętka na różowe astry?
Dziś przedstawię inną grupę - astry nowoangielskie, a zacznę od jasnoróżowego - dla Ciebie:

Miłko tak, 'Peter Harrison' prezentuje się świetnie i zdrowo w tym roku. A z suszy astry różnie wyszły, dlatego niektórym mogę sfocić tylko pojedyncze kwiatki. Jednak znam ich potencjał i wiem, że to przejściowe problemy. Na przykład kolejnego przedstawiciela nowoangielskich:

Agnieszko, cieszę się, że jesteś! Astry to przecież bardzo miododajne rośliny więc podejrzewam, że nie tylko Ty je lubisz
Tak, sporo astrów przybyło i przybywa nadal. Jeden wystawca na targach 'Zieleń to Życie', gdy usłyszał, ile mam astrów radził, że mógłbym założyć kolekcję narodową. Więc myślę, że nie tylko w skali forum moja kolekcja jest znacząca
Ale też sporo mi jeszcze brakuje.
Kolejny z grupy astrowej arystokracji, jak nazywam nowoangielskie

Miłko tak, 'Peter Harrison' prezentuje się świetnie i zdrowo w tym roku. A z suszy astry różnie wyszły, dlatego niektórym mogę sfocić tylko pojedyncze kwiatki. Jednak znam ich potencjał i wiem, że to przejściowe problemy. Na przykład kolejnego przedstawiciela nowoangielskich:

Agnieszko, cieszę się, że jesteś! Astry to przecież bardzo miododajne rośliny więc podejrzewam, że nie tylko Ty je lubisz

Tak, sporo astrów przybyło i przybywa nadal. Jeden wystawca na targach 'Zieleń to Życie', gdy usłyszał, ile mam astrów radził, że mógłbym założyć kolekcję narodową. Więc myślę, że nie tylko w skali forum moja kolekcja jest znacząca

Kolejny z grupy astrowej arystokracji, jak nazywam nowoangielskie

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne astry,świetne fotki
Nie bardzo się orientuję w podziale na grupy;ja rozróżniam niskie i wysokie
Jak byś napisał o tym dwa zdania
Pozdrawiam,
Sławek

Nie bardzo się orientuję w podziale na grupy;ja rozróżniam niskie i wysokie

Jak byś napisał o tym dwa zdania

Pozdrawiam,
Sławek
- JAKUCH
Jacku nie trwało to długo
,bo już wczoraj przysposobiłam
różowego astra i chyba nawet takiego samego
.Moje oko w ogródku koleżanki właśnie spoczęło na tym kolorze .Masz rację potrzebuję jasnych kolorów -rozweselających .Aster chyba nowoangielski niestety bez nazwy ,ale nie szkodzi 

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Jacku pięknie pokazujesz astry. Nowoangielskie, jak wiesz, podbiły moje serce. Ten z ostatniej fotki jest cudny. W tym roku nabyłam podobnego bez nazwy. Za rok okaże się czy to ten sam co Twój.
Mam wątpliwości co do Twojego astra krzaczastego 'Alice Halsam'. Ma troszkę za jasny róż i takie "uporządkowane" płatki. Mój wygląda tak: http://i1132.photobucket.com/albums/m56 ... 00c9f9.jpg . Aparat nie poradził sobie z jego rzeczywistym kolorem.
Mam wątpliwości co do Twojego astra krzaczastego 'Alice Halsam'. Ma troszkę za jasny róż i takie "uporządkowane" płatki. Mój wygląda tak: http://i1132.photobucket.com/albums/m56 ... 00c9f9.jpg . Aparat nie poradził sobie z jego rzeczywistym kolorem.
Pozdrawiam Hala
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Witaj Jacku
Lata i dalii oczywiście szkoda, ale i jesień kolorami astrów zachwyca
Wspaniałe kwiaty, no i masz ich całkiem pokaźną kolekcję
Twoje/moje białe pięknie się rozrosły, a ponieważ były latem podlewane kwitną wprost nieziemsko - dziękuję

Lata i dalii oczywiście szkoda, ale i jesień kolorami astrów zachwyca

Wspaniałe kwiaty, no i masz ich całkiem pokaźną kolekcję

Twoje/moje białe pięknie się rozrosły, a ponieważ były latem podlewane kwitną wprost nieziemsko - dziękuję

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Jacku,piękne te różowe astry ,gdyby były nadwyżki to chętnie kupię,bo nie mam takiego koloru ,mam tylko biały niski ,niebieski i buraczkowy średnio wysoki i gdyby był jakiś średnio wysoki różowy jasny i różowy ciemniejszy to byłabym zadowolona,te astry dają tyle lekkości ,sa super,jak dobrze,ze masz ich tyle ,bo chyba nikt ich aż tak dużo nie uzbierał,pozdrawiam i przyjdę znowu oglądać następne 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Nie wiedziałam, że jest tyle odmian astrów. Dotąd rozrozniałam jedynie niebieski, fioletowy, biały i różowy. A tu proszę co ja widzę. Masz Jacku wątek sprzedażowy? Idę sprawdzić.