Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Kylie przecudnej urody.Co do astrów też lubię takie o zredukowanych liściach zresztą nie lubię krzewów ze względu na liście to samo z różami .Liście mogę podziwiać na drzewach :wink: a w ogrodzie kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,astrów mnóstwo u Ciebie,Kylie cudowne i ten pełny nn też, lubię takie kolory,ale tak ogólnie lubię wszystkie astry ,zresztą jakich kwiatów ja nie lubię ;:306 ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za Kylie - jest piękny, już sobie zapisałam, w przyszłym roku na pewno się wprowadzi do mojego ogródka. Temu pełnemu nn też nie można odmówić urody.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, wszystkie astry piękne ale lubię przechodzić od ogółu do szczegółu 8-) Ten ostatni zadziwiający tym bardziej, że to aster z marketu, a tam ignorują takie coś jak dokładne nazwy. I pewnie bym nie kupił tego astra, obawiając się, że to marketowy bubel ale został przetestowany w ogrodzie znajomego i dopiero stamtąd trafił do mnie 8-)
Dziś druga co do wielkości grupa astrów - dumosus czyli krzaczaste. Rozpocznę od tego, który już się pojawił ale dla porządku powtórzę:
Obrazek

Miłko, zdaje się, że myślimy o dwóch różnych astrach. Aster gawędka to niska roślina, tak jak pisałem - raczej skalna, bo widzę, że preferuje suche, przepuszczalne stanowiska i dlatego mi wypadał. Przypomina w pokroju i wysokości astra alpejskiego.
Dość popularny wśród dumosus:
Obrazek

Grażynko, kupił go znajomy i podzielił się ze mną. Aster ten ma naprawdę piękny układ płatków ;:333
Pogoda się poprawiła i astry mają szansę "rozwinąć skrzydła" :)
Ten bez nazwy, ale chcę go porównać z astrem 'Christina', którego w tym roku dostałem. Może to ten sam?:
Obrazek

Jadziu, 'Kylie' jest niezwykłej urody. Zamiast liści ma krótkie płatki względem koszyczka, który się wydaje duży. Ładnie to wygląda no i ten czysty róż - dla mnie bomba! Astrów o igiełkowatych liściach będzie jeszcze sporo, bo do kwitnienia szykują się astry wrzosolistne. A tymczasem kolejny krzaczasty bardzo obficie kwitnący:
Obrazek

Marto, cieszy mnie Twój entuzjazm astrowy :D Ja ogólnie też lubię wszystkie, choć jestem na etapie rozpatrywania szczegółów i niuansów tych wyjątkowych roślin :lol: :
Obrazek

Sylwio, zgadza się! Przy okazji widać, jaką różnorodność posiadają w sobie astry ;:333
Ubiegłoroczne zdobycze zaczynają cieszyć oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chociaż za różem nie przepadam jednak różowe astry mnie urzekły jak jeden.Lepiej zbytnio się im nie przyglądam :wink: , bo mogłabym i na nie zachorować gdyż coraz bardziej mi się podobają
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No dobra Jacku! Nie znam się na astrach i nigdy nie będę się znać ;:306 To Ty masz kolekcję, a ja precz wyrzuciłam! ;:131
Bardzo fajne zdjęcie Petera Harrisona! Jak się patrzy na takiego astra, to może się podobać ! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Wstyd przyznać, że dawno do Ciebie nie zaglądałam :oops:
A tu moc astrów mnie powaliła :D
Muszę na spokojnie sobie popatrzeć pazernym okiem.
Nie wiem, czy ktoś na forum ma taką bogata kolekcję tego gatunku. ;:oj
Widzę sporo nowych nabytków :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jadziu, astry w czystym jasnym różu bardzo rozjaśniają jesienne pochmurne dni. A wiem, że i Ty potrzebujesz roślin rozjaśniających więc może przyjdzie Ci chętka na różowe astry? :lol: Dziś przedstawię inną grupę - astry nowoangielskie, a zacznę od jasnoróżowego - dla Ciebie:
Obrazek

Miłko tak, 'Peter Harrison' prezentuje się świetnie i zdrowo w tym roku. A z suszy astry różnie wyszły, dlatego niektórym mogę sfocić tylko pojedyncze kwiatki. Jednak znam ich potencjał i wiem, że to przejściowe problemy. Na przykład kolejnego przedstawiciela nowoangielskich:
Obrazek

Agnieszko, cieszę się, że jesteś! Astry to przecież bardzo miododajne rośliny więc podejrzewam, że nie tylko Ty je lubisz ;:204
Tak, sporo astrów przybyło i przybywa nadal. Jeden wystawca na targach 'Zieleń to Życie', gdy usłyszał, ile mam astrów radził, że mógłbym założyć kolekcję narodową. Więc myślę, że nie tylko w skali forum moja kolekcja jest znacząca ;:224 Ale też sporo mi jeszcze brakuje.
Kolejny z grupy astrowej arystokracji, jak nazywam nowoangielskie :wink:
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Ładne astry,świetne fotki ;:108
Nie bardzo się orientuję w podziale na grupy;ja rozróżniam niskie i wysokie :wink:
Jak byś napisał o tym dwa zdania :?:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku nie trwało to długo :wink: ,bo już wczoraj przysposobiłam :wink: różowego astra i chyba nawet takiego samego ;:224 .Moje oko w ogródku koleżanki właśnie spoczęło na tym kolorze .Masz rację potrzebuję jasnych kolorów -rozweselających .Aster chyba nowoangielski niestety bez nazwy ,ale nie szkodzi ;:180
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku pięknie pokazujesz astry. Nowoangielskie, jak wiesz, podbiły moje serce. Ten z ostatniej fotki jest cudny. W tym roku nabyłam podobnego bez nazwy. Za rok okaże się czy to ten sam co Twój.
Mam wątpliwości co do Twojego astra krzaczastego 'Alice Halsam'. Ma troszkę za jasny róż i takie "uporządkowane" płatki. Mój wygląda tak: http://i1132.photobucket.com/albums/m56 ... 00c9f9.jpg . Aparat nie poradził sobie z jego rzeczywistym kolorem.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Jacku :wit
Lata i dalii oczywiście szkoda, ale i jesień kolorami astrów zachwyca :D
Wspaniałe kwiaty, no i masz ich całkiem pokaźną kolekcję ;:180
Twoje/moje białe pięknie się rozrosły, a ponieważ były latem podlewane kwitną wprost nieziemsko - dziękuję ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,piękne te różowe astry ,gdyby były nadwyżki to chętnie kupię,bo nie mam takiego koloru ,mam tylko biały niski ,niebieski i buraczkowy średnio wysoki i gdyby był jakiś średnio wysoki różowy jasny i różowy ciemniejszy to byłabym zadowolona,te astry dają tyle lekkości ,sa super,jak dobrze,ze masz ich tyle ,bo chyba nikt ich aż tak dużo nie uzbierał,pozdrawiam i przyjdę znowu oglądać następne :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nie wiedziałam, że jest tyle odmian astrów. Dotąd rozrozniałam jedynie niebieski, fioletowy, biały i różowy. A tu proszę co ja widzę. Masz Jacku wątek sprzedażowy? Idę sprawdzić.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Jacku zrobiłes portreciki, więc czuję się w obowiązku pokazać jaka piękna kulka urosła z Alice Haslam od Ciebie - nie przypuszczałam, ze osiągnie takie rozmiary od razu w pierwszym roku - dzięki Jacku ;:196

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”