Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Piękne różyczki i te rabaty tak ciekawie skomponowane u mnie ciągle chaos he he co roku staram się to jakoś ogarnąć ale nie wychodzi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu czytam wymianę zdań na temat uprawy liliowców, a potem w podsumowaniu Twoja wyliczanka wad ... ;:131
Prawda jest taka,że żadna roślina nie wygląda zbyt efektownie jeśli sa na niej przekwitłe kwiaty ale ... większość z nich ma bardziej trwale kwiaty czyli dłużej niż 1 dzień ... :wink:
Po czyszczeniu liliowców nie mogę domyć rąk i doprać jasnych bluzek ale póki co rosną u mnie i niesamowicie szybko rozrastają. czeka ich drastyczne odchudzenie i chyba zmiana miejsca .
Ścieżki w Twym ogrodzie to wspaniały pomysł ... śledziliśmy ich powstawanie, wprowadziły ład i stały porządek bo sama wiesz, że każdy inny rodzaj łatwo zmienić a w związku z tym kształt rabat itd.
Ta stałość pewnych elementów to dobra sprawa przy naszym wiecznym lataniu ze szpadlem.
Początek hortensjowej sesji juz rozpoczęty więc częściej będę bywać u Ciebie . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

ASK_anulla, u Ciebie na pewno liliowce pięknie kwitną i rozrastają się w kępy wydając po kilka, a może kilkanaście pędów. Na lubelszczyźnie macie wspaniałą gliniastą ziemię, a poza tym Ty masz dużo słonecznej przestrzeni. Nie dziwię się, że w takiej sytuacji lubisz liliowce. Ja mam chyba jednak za dużo cienia u siebie i może za dużo azotu w glebie. W moim ogrodzie wszystko ma tendencję do rośnięcia w liście. To jest taki mój problem.
Swoje liliowce możesz sobie spokojnie przesadzić w bardziej dogodne miejsce, bo wyjątkowo dobrze znoszą przesadzanie. Można je przy okazji podzielić.
Dorotka, nie wiem dlaczego, ale prawie wszyscy faceci strasznie bronią trawnika. Ileż ja się musiałam natłumaczyć, nawyjaśniać. W końcu centymetr po centymetrze przesuwałam obrzeża rabatek, aż zostało niewiele trawy. Naprawdę małe fragmenty. Ale jednak te zielone fragmenty są niezbędne. Czasem trzeba coś położyć, coś postawić, a nawet położyć siebie na chwilę relaksu - wtedy trawniczek się przydaje. Tak całkowicie bez niego to nie dałoby rady :D
Witch, te moje donice to na szczęście nie wszystkie są na tarasie na stałe. W połowie te rośliny pójdą niedługo do gruntu. Zwłaszcza róże, dla których wiosną nie było miejsca, ale teraz już jakimś cudem się znalazło.
Marzena77, ja myślę, że większość z nas miała na początku chaos w ogrodzie. Ale pomalutku, pomalutku jakoś udaje się to ogarnąć. Ja sobie zimą spisuję plan działań i potem staram się realizować. Gdy nie zdążę, przesuwam na kolejny rok.
Christinkrysia, faktycznie są takie odmiany liliowców, które straszliwie brudzą ręce. Ja też mam czasem fioletowe plamy na dłoniach, tak jakby polane farbą. Początkowo nie wiedziałam od czego, dopiero potem się zorientowałam, że to od liliowców. Być może nawet wykorzystuje się to do produkcji barwników.
Teraz po deszczach strasznie dużo jest tych przekwitniętych liliowcowych kwiatów do czyszczenia. Właściwie trzeba to robić codziennie. Co innego róże, które się przytnie od razu i czeka pewien czas na powtórne kwitnienie.
Dlaczego Krysiu chcesz odchudzić swoje kępy liliowców? Czyżby gorzej kwitły? Bo ja właśnie chciałabym mieć duże kępy, a moje wciąż za małe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu masz cudowny, tętniący życiem ogród. ;:167 Jak ja Ci zazdroszczę, że możesz na bieżąco zadbać w miarę potrzeb o rośliny, opryskać i nawodnić.
Róże pięknie kwitną, u mnie nawet liliowce już sobie nie radzą, coraz więcej żółtych liści.
Pięknie wyglądają alejki z granitu, tak bardziej przestrzennie się zrobiło. Bardzo dobrze, że masz zminimalizowany trawnik, gdyż on także jest absorbujący w pielęgnacji i wyschnięty, tak jak u mnie, nie zdobi. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tajeczko, ogród przy domu to faktycznie dar losu, można wszystkiego dopilnować i cieszyć się na bieżąco kwiatami. Zupełnie nie wyobrażam sobie mieć np. liliowce na działce poza domem. W ogóle nie widzi się ich kwiatów, bo rzadko kto jeździ na działkę codziennie. Tym bardziej was podziwiam, że stworzyliście na odległość takie piękne rabaty. Ileż to trzeba pracy włożyć, żeby móc go utrzymywać w tak dobrej kondycji. Niestety tegoroczna susza sprawiła, że nie wszystko może wyglądać idealnie. Ja choć mam ogród pod ręką też mam straty spowodowane wysoką temperaturą.
Dziękuję, że mnie odwiedziłaś ;:196
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co jak co ale róże masz przepiękne :D
Szczególnie mi się podoba ta kremowa pełna.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

wanda7 pisze:Dlaczego Krysiu chcesz odchudzić swoje kępy liliowców? Czyżby gorzej kwitły? Bo ja właśnie chciałabym mieć duże kępy, a moje wciąż za małe.
Wandziu sadząc liliowce różnych odmian na trójkątnej rabacie rozmieściłam je w jednakowych odstępach. Okazało się, że część z nich zbyt szybko się rozrosła zabierając tym samym miejsce przeznaczone dla innych i powstał problem .... odchudzić rozrośnięte ,a resztę zostawić bez zmian, a może wykopać większe kępy i przenieść na inne miejsce ? Wolne miejscówki pozwoliłyby rozluźnić zagęszczenie , czy znaleźć dla wszystkich nowe miejsca niekoniecznie wszystkie obok siebie tylko rozsiać po całej działce. Duże kępy nawet ładniej się prezentują solo bo w gąszczu innych odmian giną szczegóły ... ;:131
Widzisz jaki mam na jesień dylemat ?... ale coraz bardziej podoba mi się trzecia opcja jednak możliwa do przeprowadzenia etapowo .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu dzięki za kolejne zdjęcia Pastelli. ;:196 mam dużo miejsca na skarpie i chętnie bym posadziła tam kilka róż. Tylko, że to południowy stok. ;:131 Zakątek gdzie rośnie Kent, Aspirynka i Kardynał śliczny. Róże i powojniki niezmiennie mnie zachwycają. ;:oj Przeraża mnie myśl, że mogą się zarażać chorobami grzybowymi. ;:202 Jednak miejsce na róże się znalazło. :) Mężowie bronią trawnika, bo jak inaczej zaznaczyliby swój udział w pracach ogrodowych. ;:204
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, ja też wzbogacam się ostatnio o trawki, więc chętnie podglądam je u innych ;:108
Zebrinusa kupiłam ostatnio maleńkiego, mam nadzieję że zakorzeni się dobrze przed zimą i wzmocni, bo na razie skromniutki.
Donice na tarasie uwielbiam ;:108 im więcej tym lepiej ;:215 Niestety mój taras to południowa wystawa i niewiele tam daje radę.
Pomimo że podlewam rano przed pracą, to jak wrócę to i tak rośliny "klapnięte".
Na hortensje i ja czekam ;:65 bardzo je lubię ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

http://i57.tinypic.com/117v5hf.jpg Wandziu ta bursztynowa róża co to za cudo?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Piekny, dojrzaly i tajemniczy ogrod - ogladajac zdjecia chce sie w nim byc ;:138 ;:138 ;:138
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu połączenie Gebruder Grimm z Grasten ;:215 Obie panny pasują do siebie.
Czy Twoja Rosenfee pokłada się, czy ma raczej sztywne pędy?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witch, ta kremowa pełna to róża Lichfield Angel. Bardzo mi się ona rozrosła, muszę ją ograniczyć jakąś podporą.
Christinkrysia, rzeczywiście, gdy liliowce kilku odmian rosną razem, to nie widać ich szczegółów. Ja sadzę najwyżej dwie odmiany: jedną wyższą i jedną niższą. A gdy kępa jest wielka to tak jak piszesz, najlepiej wygląda solo. Tylko że ja nie mam takich wielkich kęp. Nie wiem dlaczego, ale liliowce słabo się u mnie rozrastają. Może trzeba więcej nawozić? W ogóle to jakoś ostatnio czuję zniechęcenie do tych moich roślin. Dużo tego mam, ale kwitnienia są raczej mierne w porównaniu z tym, co widzę w waszych ogrodach. ;:224
Cyma, pisałam już chyba do ciebie w poprzednim poście, że Pastelle nadają się na południowy stok. Jako jedne z nielicznych znoszą upały. Oczywiście do pewnych granic, bo powyżej 30 stopni to chyba każda odmiana ma na pędach skwarki zamiast kwiatów.

Sweety, miskanty szybko się rozrastają, ale na szczęście miskanty chińskie nie wypuszczają podziemnych rozłogów, tylko przyrastają w kępie. Twój Zebrinus szybko będzie duży. Czy zostawiłaś wokół niego trochę miejsca. Zobacz, jak mi się rozrósł miskant Afrika! U podnóża rosną róże Baronesse i Honey Border. Wydawało mi się, że odległość dałam sporą, ale jak widać trzeba będzie szybko te różyczki przesadzić, bo miskant za chwilę całkiem je zarośnie.

Obrazek

A tutaj ten sam miskant trochę mniejszy sprzed dwóch lat.
Obrazek

Obrazek

Dorcia7, ta róża to Lichfield Angel. Przez dwa lata była średniego wzrostu, ale teraz ma bardzo grube pędziska i staje się wielkoludem. Szukam dla niej solidnego obelisku.
Asta, ta dojrzałość mojego ogrodu wynika chyba z obecności dużych drzew, które były tutaj przed nami. Dają dużo cienia i w pochmurne dni bardzo na nie narzekam, ale teraz, w czasie upałów są błogosławieństwem. Tylko dzięki nim daje się jakoś przeżyć.
Dorotko kochana, róża Rosenfee ma pędy sztywne i dlatego bardzo mi się podoba. Noszę się właśnie z zamiarem dokupienia jeszcze jednej sztuki albo nawet dwóch, bo jest to naprawdę porządna odmiana.
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, jestem w szoku jak Twoj ogrod zmienil sie przez ostatnie lata. Wlasnie ogladalam zdjecia z 2012-13 roku i to jaka prace wykonalas ;:224 ;:108!!!!!!!!!!!! Niesamowite i napawa mnie nadzieja, ze moze kiedys tez cos takiego stworze, alebo zaprosze Cie na Weekend do mnie i przy kawce poplanujemy razem :;230 Opanowalas wyzsza sztuke latania ;:333 Napisz mi prosze jakie trawki u Ciebie kroluja? Rozpoznaje tylko tygrysia, a w Weekend wybieram sie na zakupy moze cos ladnego wpadnie w moje lapki.
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Wandziu, dzięki za zdjęcia poglądowe miskanta. Już widzę, że swoją Afrikę posadziłam za blisko hortensji ;:222
:wit
Pozdrawiam
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”