Ocena stanu
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
Z czym chcesz polemizować, skoro przecież to samo napisałem wyżej, że jeśli nie masz bardzo twardej można odlać do pojemnika i odstawić, wtedy chlor powinien w większości odparować...
Woda w polskich wodociągach nadal jest najczęściej chlorowana, w niektórych miastach ozonowana albo fluorowana. Nie wiem na jakim źródle opierasz swoją wiedzę w tej kwestii, że chlor jest w mniejszości.
Woda w polskich wodociągach nadal jest najczęściej chlorowana, w niektórych miastach ozonowana albo fluorowana. Nie wiem na jakim źródle opierasz swoją wiedzę w tej kwestii, że chlor jest w mniejszości.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Post przeniosłem do właściwego wątku w sekcji głównej. Wątki osobiste nie są najlepszym miejscem.
Twój storczyk gnije, wyciągnij z doniczki i zobacz korzenie.
Wrzucając zdjęcie warto opisać warunki uprawy.
Twój storczyk gnije, wyciągnij z doniczki i zobacz korzenie.
Wrzucając zdjęcie warto opisać warunki uprawy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda to na mokrą zgnilizne, więc raczej kiepskie rokowania. Tak jak pisał Norbert podaj warunki uprawy jakie stosujesz plus więcej zdjęć liści, trzonu i korzeni...
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Re: Storczykowo u Norberta
Pokaż całą roślinę , korzenie i złączenie liści. Gdzie stoi i jaką ma temperature , jak często moczysz lub podlewasz? Wygląda jakby zaczął gnić. Ale jeśli to tylko liść to wystarczy go usunąć , jeśli cała roślina to może być ciężko uratować .
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Dalisbea,
a nie jest to przemarznięcie? W sensie - działanie mrozu? Jeśli tak, to ja bym odcięła ten liść, bo i tak zgnije, i zasypała ranę cynamonem, a potem obserwowała dalej.
a nie jest to przemarznięcie? W sensie - działanie mrozu? Jeśli tak, to ja bym odcięła ten liść, bo i tak zgnije, i zasypała ranę cynamonem, a potem obserwowała dalej.
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
- Gandalfwhite
- Od: 18 lis 2018, o 08:43
Też skromnym zdaniem obstawiał bym na przemarznięcie.
Ale zdjęcie całej rośliny miło widziane.
Ale zdjęcie całej rośliny miło widziane.
Grzegorz
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Właśnie też o tym pomyślałam, ale cała roślina muszę zobaczyć. Jak wygląda serce rośliny? Skąd idzie ta plama ? Czy tylko w tym jednym miejscu czy od środka . Może woda była nalana w rozete i to idzie w górę? Ciężko powiedzieć tylko po takim zdjęciu .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2017, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć wszystkim obecnym 
Mam małą zagwostkę związaną z moimi storczykami.
Te dwa egzemplarze ze zdjęcia wystrzeliły z nowymi pędami pod koniec października i tak w listopadzie po prostu zatrzymały się jak na załączonym obrazku.
Wydaje mi się, że dobrze o nie dbam, są w dobrym stanie - liście bardzo urosły, są zielone, grube i dobrej kondycji, nigdzie nie ma nalotu, korzenie po kąpieli są mocno zielone. Co może być przyczyną?
Dodam, że jeden ostatnie kwiaty miał na wiosnę 2018, natomiast drugi został kupiony w grudniu 2017 (kwiaty opadły po około miesiącu i cały pęd się zsechł od tej pory tylko liście, aż do przebłysku w październiku).

Mam małą zagwostkę związaną z moimi storczykami.
Te dwa egzemplarze ze zdjęcia wystrzeliły z nowymi pędami pod koniec października i tak w listopadzie po prostu zatrzymały się jak na załączonym obrazku.
Wydaje mi się, że dobrze o nie dbam, są w dobrym stanie - liście bardzo urosły, są zielone, grube i dobrej kondycji, nigdzie nie ma nalotu, korzenie po kąpieli są mocno zielone. Co może być przyczyną?
Dodam, że jeden ostatnie kwiaty miał na wiosnę 2018, natomiast drugi został kupiony w grudniu 2017 (kwiaty opadły po około miesiącu i cały pęd się zsechł od tej pory tylko liście, aż do przebłysku w październiku).

- norbert76
Krótko, za ciemne stanowisko zwłaszcza teraz w okresie jesienno - zimowym. Pewnie trzymasz z dala od okna, w jakimś ciemnym kącie? Dwa, za suche powietrze od grzejnika, choć przede wszystkim pierwsza sprawa. Przestaw na parapet, byle nie nad włączonym grzejnikiem.
Oczywiście w okresie wzrostu pędu, pomimo zimy nawozisz przynajmniej co drugie namaczanie połową zalecanej dawki nawozem do kwitnących albo do storczyków.
Oczywiście w okresie wzrostu pędu, pomimo zimy nawozisz przynajmniej co drugie namaczanie połową zalecanej dawki nawozem do kwitnących albo do storczyków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2017, o 14:26
Norbert76, dziękuję za odpowiedź.
1) storczyki stoją w sypialni, na komodzie - to nieduży pokój około 12 metrów, zaraz przy komodzie jest okno (wychodzi na południe)
* jak na obrazku - niebieskie komoda, zielone okno

2) czy myślisz, że zmiana miejsca na parapet w takiej konfiguracji pokoju coś da?
Dodam, że trochę boję się przestawiać je na parapet - moje okna nie są super szczelne i od okien jest po prostu zimno - czy nie zabije mi to storczyków?
3) nawożę
4) mam jeszcze dodatkowe pytanie, zazwyczaj w mieszkaniu mam temperaturę około 20 stopni - czy w przypadku skręcania kaloryferów na noc - mówię o 17-18 stopniach zalecanych pod kątem dobrego spania - może to być za zimno dla storczyków?
1) storczyki stoją w sypialni, na komodzie - to nieduży pokój około 12 metrów, zaraz przy komodzie jest okno (wychodzi na południe)
* jak na obrazku - niebieskie komoda, zielone okno

2) czy myślisz, że zmiana miejsca na parapet w takiej konfiguracji pokoju coś da?
Dodam, że trochę boję się przestawiać je na parapet - moje okna nie są super szczelne i od okien jest po prostu zimno - czy nie zabije mi to storczyków?
3) nawożę
4) mam jeszcze dodatkowe pytanie, zazwyczaj w mieszkaniu mam temperaturę około 20 stopni - czy w przypadku skręcania kaloryferów na noc - mówię o 17-18 stopniach zalecanych pod kątem dobrego spania - może to być za zimno dla storczyków?
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
No za ciemno ewidentnie. 17 stopni w nocy to nie jest za niska temperatura. Przestawienie teraz na parapet nie zagwarantuje, że to pędy będą kontynuować wzrost. Czasem ruszą a czasem już tylko w przyszłości z bocznych oczek odbiją.
- norbert76
Dokładnie to co napisała Marta, za ciemne stanowisko. Spróbuj jakoś uszczelnić okna. Niższa temperatura w nocy w przypadku storczyków jest nawet wskazana. 17 - stopni jest bezpieczna, powinny wytrzymać nawet 15 stopni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
- Od: 5 gru 2018, o 11:07
Norbercie, a gdy włączony jest kaloryfer, a na nim wilgotna lub mokra szmata (zależy na ile ustawię kaloryfer) to coś to daje? 

Moje storczyki
- Gandalfwhite
- Od: 18 lis 2018, o 08:43
Zwiększa wilgotność otoczenia do póki szmata nie wyschnie.
Zwiększa też twoje koszty ogrzewania
Zwiększa też twoje koszty ogrzewania

Grzegorz