Winorośle i winogrona cz. 5
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośl - dlaczzego nie rośnie?
Jarek ma racje . Winorośl w pierwszym roku nie musi rosnąć w "zielone " ono ma się porządnie ukorzenić. ?
Piotr dałeś obornik lub kompost w dołek pod sadzony krzaczek ? Może nie miało jedzonka ?
Kopczykuj i przytniesz wiosną .
Piotr dałeś obornik lub kompost w dołek pod sadzony krzaczek ? Może nie miało jedzonka ?
Kopczykuj i przytniesz wiosną .
Dziękuje za rady. Dałem ziemi ogrodniczej do dołka przed posadzeniem
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Owszem powinna się korzenić tyle tylko zwykle rozrost korzeni idzie w parze z rozwojem części naziemnej.Jeśli przyrosty są słabe to i z korzeniami jest nie najlepiej.Przyczyn kiepskiego rozwoju sadzonek może być wiele np.nieodpowiedni odczyn gleby,nieprawidłowe nawożenie,złej jakości materiał,nieodpowiednie stanowisko itd.hafciarz pisze: Winorośl w pierwszym roku nie musi rosnąć w "zielone " ono ma się porządnie ukorzenić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Mam starą odmianę winorośli po zachodnich sąsiadach podobną do SEYVAL BLANC prawie bez mączniaka i ciemną wcześniejszą odmianę NN ale również Konrad Rosyjski który jest niestety porażany przez mączniaka ok. 5 razy mniej plenny .
Potrzebuje kupić 2 odmiany deserowe i 2 uniwersalne w miarę wytrzymałą na choroby i dość plenne.
Które wybrać z deserowych zastanawiam się nad odmianą Alden a z uniwersalnych Kristaly , Senca , Schuyer , Refern , Regent , Rondo .
Potrzebuje kupić 2 odmiany deserowe i 2 uniwersalne w miarę wytrzymałą na choroby i dość plenne.
Które wybrać z deserowych zastanawiam się nad odmianą Alden a z uniwersalnych Kristaly , Senca , Schuyer , Refern , Regent , Rondo .
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Z amatorskich deserowych uwagi wart jest Nero,Festivee czy Prim a z uniwersalnych Garant,Galanth,Muskat Bleu.Adas11 pisze: Potrzebuje kupić 2 odmiany deserowe i 2 uniwersalne w miarę wytrzymałą na choroby i dość plenne.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Zamawiałem krzewy owocowe i niestety z 25 odmian winorośli mieli tylko odmianę Prim która nie wiem czy nadaje się do naszego klimatu a więc na razie na ryzyko kupiłem tylko 1 sadzonkę Alden .
W jakim sklepie kupię te odmiany i na których moich stanowiskach będą rosły ?
1. 1 miejsce osłonięte od wiatru przy ścianie
2. 2 miejsca częściowo osłonięte od wiatru przy ścianie
3. przy siatce bezpośredni wiatr zachodni na początek co 3 m z 5-6 sadzonek , ze 2 odmiany na wino i do zjedzenia .
W jakim sklepie kupię te odmiany i na których moich stanowiskach będą rosły ?
1. 1 miejsce osłonięte od wiatru przy ścianie
2. 2 miejsca częściowo osłonięte od wiatru przy ścianie
3. przy siatce bezpośredni wiatr zachodni na początek co 3 m z 5-6 sadzonek , ze 2 odmiany na wino i do zjedzenia .
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy z nasion wydłubanych z kupionych w sklepie winogron wyrośnie coś jadalnego? Jeśli ma to sens, jak je posiać?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie ma sensu zupełnie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Dzięki!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 gru 2015, o 22:00
winorośl w zbyt wilgotnej glebie
Witam wszystkich. Zasadziłem jesienią winorośl bezpestkową odmiany HIMROD.Problem w tym , że byłato sadzonka jednoroczna która obumarła i odpadła ok 4 cm nad poziomem gruntu. Proszę o odpowiedź , czy jest szansa na odrośnięcie winorośli? Mam obawy ,że posasziłem sadzonkę do zbyt mokrej gleby , która dodatkowo była nawadniana przez okap balkonu , dlatego niekiedy ziema przez kilkanaście godzin była bardzo mokra. Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Ja straciłem cierpliwość do Himroda, już 6 lat i nie zamierza owocować, ostatnia szansa i szpadel !
per aspera ad astra
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Witam, czy spryskać wiosną winorośle przed mączniakami? Kiedy najlepiej te zabiegi wykonywac?
Jesienią dopadły mączniaki moje winorośle...Nie było krzaka gdzie go nie bylo, co ja mam zrobić z łodygami? Czy je usunąć? Pozostały przebarwienia na łodygach.
Jesienią dopadły mączniaki moje winorośle...Nie było krzaka gdzie go nie bylo, co ja mam zrobić z łodygami? Czy je usunąć? Pozostały przebarwienia na łodygach.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)