Leśne ranczo nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą.

Post »

Oj to faktycznie pech ;:185 Pogoda do sadzenia idealna. Też bym miała nerw. Ja tak jak Anita, większość zieleniny w szkółkach kupuję. Lubię sobie wybrać i sadzonki i czas ;:108 Ewentualnie takie zachciewajki których nie mogę dostać zamawiam przez neta.
Ale ja myślę, że z Twoim powerem i tak masz co robić ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dziewczyny, dzisiaj kurier wreszcie przywiózł mi paczkę. Na wszelki wypadek nosiłam telefon przy sobie. Rośliny spore, ale sucho miały. Liliowce już praktycznie przeźroczyste. Żurawki i jeżówki w całkiem niezłym stanie. Nooo jeżówki w lepszym niż żurawki. Zobaczymy co to z tego będzie.
Dzisiaj od rana pryskałam na chwasty. Potem się wzięłam za sadzenie. Jeszcze sporo roślin mam do wsadzenia. Najpierw te bez doniczki.
Dobra wiadomość jest taka, że większość pieńków mam już wyrwane. Część eM wykopał a część dzisiaj kuzynki mąż ciągnikiem.
Wiecie co, chyba jestem przewrażliwiona bo stałam i modliłam się żeby tylko ciągnik się nie zepsuł. Jest już dość stary a tyle musiał siły użyć żeby te korzeniska wyciągnąć że szok. Makabra. Dwa korzenie były tak silne że już myślałam że nic z tego. No ale udało się. Zostało jeszcze kilka ale to już musimy czekać aż się rozłożą albo sami je wykopać. A już sobie szykowałam doniczki żeby na tych pieńkach poustawiać. Mimo wszystko cieszę się, że coś ruszyło. Choć pracy zrobiło się po tym ciągniku jeszcze więcej. Takie dziurska że szok. Praktycznie ciągnik prawie dęba stawał.
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Ale macie już z głowy, a to najważniejsze :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu świetnie, że pnie udało się sprzątnąć. ;:215 Jak zaczęliśmy budowę, też ciągnik nie mógł sobie z jednym poradzić. Posprzątasz i będziesz mieć miejsce na sadzenie nowych roślin.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu, widzę, że robota Ci się w rękach pali. Zasuwasz, kobieto jak mały samochodzik. Ale bardzo dobrze, zdrowsza będziesz, a garb Ci sam urośnie ... :;230
Powodzenia w sadzeniu nowych nabytków i niech zdrowo rosną. ;:108
Odpocznij, bo rzeczywiście garbu się dorobisz ... ;:196 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak Madziu, koniec z kiełbaskami z ogniska.
Ostał nam się tylko grill. ;:306
Widzisz jaka to niesprawiedliwość, gdyby tak można było wypośrodkować..... :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorfi to prawda :).
Soniu to miejscówka dla rodków. Rośliny czekają a miejscówka w stanie masakrycznym :lol: .
Lucynko kochana, z tym garbem to masz rację. Oby się roślinki przyjęły. Szeptałam im dzisiaj przy sadzeniu czułe słówka. Te dni które są ciepłe tak szybko lecą... za szybko.
Grażynko idziesz z duchem czasu. Mówią, że ogniska już niemodne. Ale ja stara harcerka jestem. Dla mnie zawsze płonie ognisko i szumią knieje... tylko drużynowego już nie ma. Ojjj to były czasy..gitara, śpiew i ognisko. ;:173 . No i niestety... też częściej palę grilla niż ognisko.

Za bardzo jeszcze nie ma co pokazywać, więc zostawiam Wam jakąś drobnicę na dzisiaj.
Obrazek
Obrazek
Rh gratisowy Baden Baden
Obrazek
Obrazek
Za chwile pokaże się pierwszy tulipanek
Obrazek
Obrazek
Ciekawa jestem jak ta zakwitnie. Pierwszy raz będzie kwitła.
Obrazek
Czereśnia Regina
Obrazek
Barwinek Illumination
Obrazek
...
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Posadziłam dzisiaj jeżówki, liliowce, żagwiny, żurawki i dwie trawy. Na resztę brało czasu.
Wściekłam się, bo z dwóch pąków Genie został jeden . Albo Foxera ogon, albo wiatr w tygodniu go załatwił. Niech się szybko ten pąk otwiera, bo już się doczekać nie mogę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu idziecie jak burza! Barwo! ;:215 Zakątek Rh to będziecie mieć obłędny.
Trzymam kciukasy by wszystko pięknie się przyjęło, no i by Genie już nie ucierpiała, bo też na nią czekam. ;:65
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jak dobrze, że masz już roślinki u siebie :tan
Te karpiska to ogromne :shock: dużo chcesz rodków tam posadzić?
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Magda,
jeżeli nie dacie rady usunąć jakiegoś pniaka, dla zabezpieczenia przed opieńką i hubką korzeniową, zrób tak:
Nawierć solidną i głęboką dziurę w pniaku. Następnie wlej do niej trochę stężonego rund-upa. Kiedy wsiąknie - zabieg należy powtórzyć jeszcze ze dwa razy.
Tak zaprawiony pniak szybko spróchnieje i nie stanie się siedliskiem grzybów pasożytniczych.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Madziu, piekne te tulipanki :wink:
A ten rodek, taki czerwoniasty :shock: - cudny jest ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu-aneczka wszystkie kciuki zawsze mile widziane. Czytałam ostatnio, że podobno azalie są ciężkie. No a mnie się podobają coraz bardziej. Chciałam ich do tego zakątku zaprosić więcej. No ale czas pokaże jak to z nimi jest.
Anitko ja też się cieszę, uspokoiłam się wreszcie. Choć po takiej drodze, nie wiem jak będzie z przyjęciem roślin.
Do tego zakątku bym chciała rh w półokrąg posadzić a z przodu azalie i trawnik. No ale jak wyjdzie to się okaże. Nie wiem jeszcze ile tam roślin by weszło. Marzy mi się taka ściana rh. Jakby się zeszły to wyglądały by wiosną rewelacyjnie.
Madziu jak zwykle masz cenne rady. Dziękuję ;:168 . Tak zrobię, choć mam nadzieję że jednak wszystkie pieńki uda się wywalić.
Ale to fajna rada, nawet na przyszłość.
Aniu-anabuko dziękuję. Baden Baden też mi się spodobał. Cieszę się że akurat jego wybrali.

Mam pytanie do posiadaczy konwalii. W jakim stanowisku u Was rosną? Zapraszałam kupne i te z lasu. Żadne nie przetrwały. Teraz kupiłam różową konwalię. Pomyślałam że dokupię białą i może z tymi rodkami posadzę. Tylko co zrobić, żeby już u mnie zostały? W zeszłym roku od Ani sweety dostałam też sadzonkę i nie ma jej :(.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu ja w zeszłym roku kupiłam sobie konwalie w Biedronowym kapersie. Drugą kępę dostałam od sąsiada. Posadziłam w dwóch różnych miejscach i widzę, że obie się mocno rozłażą. To chyba nie był dobry pomysł do mojego małego ogródka. :oops: Na dodatek mają strasznie gęste korzenie, takie tłamszące towarzystwo w okół. :oops: Moje rosną na wschodniej wystawie i są osłonięte od wiatru.
Ty na swoich hektarach mogłabyś mieć ich całe łany. ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzą mi się całe łany. Ale za chorobę nie chcą się przyjąć. Może do torfu im dać? Sadziłam w lesie, przy lesie, na rabatach. I nic.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu :wit łał ale korzenie. Konwalie posadź blisko np. hortensji, one lubią towarzystwo i kwaśną glebę z piaskiem. Ja swoje ledwie wykarczowałam bo mam za mały ogródek żeby pozwolić im zadarnić wszystko, a moja sąsiadka od lat co roku wykopuje w granicach 60 cm, a one w to miejsce zarastają 80 cm. Moja magnolia to już kwitnący olbrzym , azalijki kwitną a jeden z rodusiów zaczyna. Na pogodę w ten weekend narzekać już nie możesz ;:108
Pozdrawiam Ela
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”