Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

Witaj, Rafik!
Aż mi ślinka pociekła po brodzie. ;:219 Oczywiście na widok truskaweczek.
Czas płynie rzeczywiście nieubłaganie. Też dzisiaj smutno mi się zrobiło, gdy zdałam sobie sprawę z tego, że jutro już czerwiec, a po nim dwa letnie miesiące, jesień i znowu dłużąca się niemiłosiernie zima. ;:174
Ale co tam, trzeba się cieszyć tym, co jest, a jest cudnie ;:63 . Właśnie pada długo oczekiwany deszcz. :tan
A u Ciebie kolorowo. ;:333 Roślinki ślicznie kwitną i zdobią otoczenie. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Super, masz już truskawki ;:63 Ja muszę poczekać do końca czerwca :( Kwiaty bardzo ładne ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To teraz zapraszam do mnie abyś z wprawy w plewieniu nie wyszedł, skoro u Ciebie już wyplewione ;:306
Zajęcia sporo byłoby :;230
Już masz truskaweczki? Pychotka zapewne.
Moje jeszcze zielone...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Heloł, Rafik!
Gdzie Ty się podziewasz?
Ogród Ci kwitnie, a Ciebie w nim zabrakło.
Odezwij się, bo trochę się martwię. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Witam ;:167 WAS ;:167 bardzo serdecznie, bardzo mi przykro że nie mogę być z WAMI o tak pięknej porze gdy wszystko kwitnie i owocuje. ;:223 Najbardziej ubolewam ze nie było mnie na swojej działce już 2 miesiące ;:145 bardzo mi szkoda tego straconego czasu bez działki i moich drzewek ale u mnie rodzina jest na pierwszym miejscu dlatego wyjechałem ponieważ mojej babci się pogorszył stan zdrowia i musiałem z mamą lecieć do USA. Nawet nie zdążyłem się z wami pożegnać. ;:145 Bardzo nad tym ubolewałem bo mama wróciła po dwóch tygodniach a ja po dwóch miesiącach. I teraz właśnie od tygodnia jestem w Polsce i gdy wszedłem do mojego królestwa (moje królestwo to nie ogród tylko drzewka owocowe) byłem zdziwiony że tak pięknie wyglądają, nawet udało mi się zjeść pierwszą śliwkę z mojej śliwy brzoskwiniowej sadzonej 2 lata temu. I od razu zabrałem się do roboty dosadziłem drzewka owocowe między innymi: pięć śliwek, 3 wiśnie, 8 jabłonek, brzoskwinię, 2 gruszki, 3 agresty, 20 porzeczek, 10 winogron, 2 pigwowce, 2 morele, nektarynkę, i zabrałem się na przekopanie i wsadzenie od nowa 1/3 poletka truskawkowego i potrzeba mi około 50 szt sadzonek truskawek, zawsze sam sobie ukorzeniałem ale teraz mnie nie było więc będę musiał kupić. A i jeszcze bardzo szkoda było mi drzewek owocowych podczas suszy bo mama podlewała zawsze ogród a ja sad, a teraz mama nie dawała rady czasami podlewać więc musiałem założyć nawadnianie kropelkowe na cały sad, trochę mnie to zakosztuje ale nie mogę męczyć mamy do podlewania moich drzewek, i jeszcze tyle dosadziłem to kiedy by mama to popodlewała, jak ja muszę pod koniec sierpnia znów wyjechać do stanów. ;:145 Już pod koniec tygodnia będzie gotowe nawadnianie, chociaż mamy dość mokry sierpień jak zauważyłem pada codziennie, ale musiałem założyć nawadnianie wcześniej czy później. ;:108

plocczanka, seba1999, Beaby Dziękuje wam za miłe słowa. ;:180

Jak znajdę chwilę czasu to wstawię trochę zdjęć z ogrodu.
Mimo mojej obecności urósł mi bardzo duży arbuz "Janosik" ważył prawie 11kg a smakował wyśmienicie.
Proszę poczęstujcie się.
Obrazek

Obrazek
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj, Rafik!!!
Nareszcie się znalazłeś! ;:138
Jasne że rodzina jest najważniejsza i dobrze, że tak to postrzegasz.
Ogród żyje własnym życiem, a że lato w tym roku przekropne, toteż nic nie straciłeś.
Jeszcze kilka ładnych tygodni obcowania z własnymi roślinkami Ci zostało, więc nacieszysz się do woli.
Arbuz rzeczywiście niesamowity i na pewno bardzo smaczny.
Miłych chwil w ogrodzie. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Podpisuję się pod słowami przedmówczyni ;:108 Dobry z ciebie wnuczek, mam nadzieję, że babcia szybko wydobrzeje, a ty zdążysz sie jeszcze nacieszyć swoim zielonym krolestwem ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Rafik. Przykro mi z powodu stanu zdrowia Twojej babci ale miejmy nadzieję, że wszystko pójdzie w dobrym kierunku. Trzymam za to mocno kciuki. Bardzo dobry z Ciebie wnuczek to trzeba przyznać . O ogród się nie martw na pewno da sobie radę. Przy nawadnianiu kropelkowym to już na pewno sobie poradzi ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Oj nie mogę doczekać się kolejnych zdjęć. Kiedyś pisałeś że miałeś zamiar przynieść jagodę z lasu. jestem ciekawa czy posadzona u Ciebie owocowała? ;:109
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Rafał :D

Arbuz imponujących rozmiarów, koniecznie pochwal się wynikiem w wątku arbuzowym. Jeszcze nikt nie wyhodował takie wielkiego Janosika ;:oj jak dobrze pamiętam :)
Proszę wstaw zdjęcie Twojego arbuzowiska, chętnie podejrzę :)

Zdrówka dla Twojej babci ;:167
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

plocczanka[/b][/color] Dziękuję. ;:180 Powiem szczerze że urobiłem się już po same łokcie, ale jeszcze się nie zmęczyłem. :;230 Arbuz był aż za słodki. ;:224
]clem3[/b][/color] Dziękuję. ;:180 Babci jest już lepiej ale i tak za tydzień lecę do stanów na trzy tygodnie a potem już chyba wrócę do Polski na stałem - oby. ;:145

[]ewelkacha88[/b][/color] Dziękuje. ;:180 Tak jak pisałem babci stan zdrowia się już poprawił. Znając życie za rok całe lato spędzi u nas w Polsce, nasza babcia jest genialna w tamtym roku wstawała o 3 nad ranem i kosiła trawę żeby w dzień odpocząć :;230 nie wiem dlaczego ale babcia uwielbia kosić trawę.

MoniaK[/color] Dziękuję. ;:180 Jagodę przyniosłem w zeszłe lato i wsadziłem do doniczek. Przezimowały zadołowane w ziemi i na wiosnę pięknie zaczęły rosnąc, więc przygotowałem im poletko iiiiiiii nie wsadziłem bo wyjechałem do stanów a jak wróciłem to już rosła papryka na ich miejscu ale na jesieni już na pewno zostaną tam wsadzone. Możesz mi nie wierzyć ale w każdej doniczce było minimum 5 owoców w tym roku.
seba1999 [/b] [/color]Dziękuję. ;:180 Arbuz dla mnie tez niesamowicie wielki i był aż za słodki. ;:224 Moje poletko już zaczęło schnąc po deszczach i trzeba już zebrać owoce bo nic z nich w końcu nie będzie. Teraz bardzo brzydko wygląda bo już uschły liście ale jak wróciłem wyglądało przepięknie nie można było gdzie ustać było geste i żywozielone. ogólnie poletka ma wymiary ok 1,5m x 10m zmieściłem tam 4 arbuzy i to już było gęsto. ;:185

Pozdrawiam. ;:138
Moje czas z roślinami dobiega końca, ciężko będzie się rozstać ale no cóż. Drzewka posadzone, jeszcze dokupiłem sobie pigwę gruszkową "Portugal", wybieram się jeszcze w tym tygodniu do parę szkółek i na pewno nie wyjdę z nich z pustymi rękami. Wrócę na zbiory a potem czas najwyższy dokończyć studia. :;230
Zdjęcia wszystkiego. ;:215

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:111 ;:113
Normalnie rozkosz dla oczu ;:306 Kurde ale Ty masz tego wszystkiego, pięknie Ci rosną warzywa i kwiaty :)
A arbuzy naprawdę Ci obrodziły. tyle z czterech krzaków ;:oj
Rafał mogę sobie zarezerwować trochę nasion kwiatów ? :) Ja też coś tam mam :wink:

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

seba1999[/b][/color] Dziękuję. ;:180 Jasne że się podzielę, tylko powiedz co chcesz bo ja często zbieram dosłownie po kilka nasionek różnych kwiatów bo mi nie potrzeba więcej a niektórych w ogóle nie zbieram bo za rok nie będę uprawiał, ale jeśli coś będziesz chciał to oczywiście że zbiorę. ;:215
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co tam będziesz mógł zebrać to ja przygarnę ;:306 :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Rafik, daj znać, proszę. jeśli nadal myślisz o mojej piwonii, bo właśnie czas na nią.
Szarłaty i celozje masz też super. ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”