Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Obi ?!!! Jadę jutroo :pogon ;:71 :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy jeśli masz szklarnię to oczywiście patyczki możesz wszystkie tam ulokować .Będzie pewniej to tak jak moje pod butelkami .Jutro cyknę im fotki Jednak kwitnącej różyczki i piwonii to Ci zazdroszczę :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Kocimiętkę sadziłam już dwa razy i zawsze mi koty zniszczą.Co one z nią robią ,najpierw podgryzają, a potem tarzają się w niej.Która roślina to wytrzyma. ;:oj
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Kocimiętkę sadziłam już dwa razy i zawsze mi koty zniszczą.Co one z nią robią ,najpierw podgryzają, a potem tarzają się w niej.Która roślina to wytrzyma. ;:oj
oj tak ,aczkolwiek moje kocimiętki nie są tak molestowane ;:306
ale i tak bronią się i rozmnażają na potęgę :lol: Bardzo chciałam mieć w ogrodzie kocimiętkę ,a teraz zdaje się będę miała wszędzie ;:219
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ASK_anulla pisze:Nieźle zaszalałaś z sadzonkami. Ja się ograniczam, jak potrafię, ale chyba nie jestem w tym najlepsza :wink: . Wciąż coś czeka na pikowanie, chociaż większość jednorocznych wysiewam na rozsadniku.
Cantendeskie zimowałaś, czy to nowe nabytki już kwitną?
Czytałam o sadzeniu piwonii drzewiastych, bo też się skusiłam. Jak ja mam posadzić na głębokość 30 cm sadzonkę wysokości 20 cm z pąkiem kwiatowym, no jak :?:
Oj, mnie również serce bolało, jak musiałam opróżnić koszyk z różami w sklepie internetowym. Co zrobić, autko kaput, a czymś jeździć trzeba. Na pocieszenie coś tam kupię w pobliskiej szkółce, ale tam malutki wybór i nic specjalnego. A miałam taki ładny plan rabaty...

Aniu
muszę coś posadzić na nowych różanych rabatakach, więc jak sobie pomyślałam ile wydam na sadzonki, to zdecydowałam, że sama sobie wysieję a pieniążki sie przydadzą na inne roślinki ;:224 Calle są w większości z lat porzednich, w tym roku dokupiłam chyba tylko 2 szt. U mnie nie ma warunków na przechowywanie, więc szybko muszę sadzić do doniczek. Karpy dalii mi tak wyschły, ze nie wiem, czy coś z nich będzie.
Mam taki sam problem z piwoniami, mimo, że mają pąki to wysokość ich nie przekracza 40 cm.- tej wiekszej.
Chyba posadzę pod sam kwiatek ;:306
Plan rabaty zachowaj, na pewno Ci się przyda :wink:

Tolinko
ja już sie pogubiłam z tymi siewkami, karteczki, z opisami gdzieś pogubiłam i teraz będę porównywała listeczki z obrazkami na torebkach ;:306
Moje koty dadzą radę,więc kocimiętkę zachowam dla siebie ;:333 Chyba, że tak jak pisze Alicja, zostanę bez kocimiętki z uwagi na zbyt duże zainteresowanie dwóch odurzonych kotów. ;:224

Mati nie spiesz się tak, mają tego towaru do wyboru do koloru, starczy i dla Ciebie ;:333

Jadziu szklarni nie mam, moja folia nie jest ogrzewana, ale zawsze jest tam sporo cieplej niż na dworze. Jadziu będę je często pokazywała, więc bedziesz na bieżąco.

Alu to dobrze, że tak reagują, będę mogła rozpoznać chociaż jedną z siewek :;230 . Tolinka pisze, że się sama rozsiewa, więc szybko znajdziesz ją w innym, najmniej spodziewanym miejscu ;:oj
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również doczekałam się pierwszych tulipanów

Obrazek

Pierwszych szafirków

Obrazek

Moje szachownice w pełnej krasie

Obrazek

Coraz piękniejsze hiacynty

Obrazek

Ciemiernik i żonkile

Obrazek
Obrazek

A tak wyglądają moje pnące, rozrosły sie tak, że podpora nie wytrzymała, cała się rozeszła ;:oj . Trzeba będzie pomyśleć o nowej ;:224

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

muszę coś posadzić na nowych różanych rabatakach, więc jak sobie pomyślałam ile wydam na sadzonki, to zdecydowałam, że sama sobie wysieję a pieniążki sie przydadzą na inne roślink
bardzo dobry pomysł ja też kiedyś wpadłam na taki pomysł i bardzo ładnie sobie uzupełniłam rabatki i dzisiaj nawet się już roslinkami dzielę bo jet ich sporo :wink: a swoją drogą ,to takie siane własnoręcznie roslinki duzo lepiej mi rosną niż kupione ;:108
Ależ giganty z tych Twoich pnących ;:oj to dopiero będzie widok jak zakwitną ;:65
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko czekałam na nie tyle lat, że teraz nie mogę uwierzyć, że zapomniane, potraktowane prawie po macoszemu tak odmieniły swoje oblicze. Chyba żadne róże nie przeżyły tylu przeprowadzek co te dwie, zciuchrane do granic możliwości, a teraz trudno uwierzyć, że to te same róże, którym wszędzie nie pasowało.
Okropne wrażenie, kiedy kupujesz róże a one zachowują się jak rozkapryszone księżniczki - tu źle, tu nie pasuje, tu za mało tam za dużo słonka.
To jest dopiero trzeci rok, kiedy będą kwitły a były jednymi z pierwszych róż kupionych do ogrodu, więc mogą mieć ponad 20 lat. ;:oj
Sama się nieraz zastanawiam ile trzeba mieć cierpliwości, żeby trzymać tyle lat róże, które ani razu nie zakwitły.
Chyba muszę sobie przyznać order cierpiętnicy ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Daysy stwierdzam, że order Ci się jak najbardziej należy! Ja niestety nie mam tyle cierpliwości... :oops:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko jestem osobą raczej stanowczą i nie lubię jak coś mi się nie udaje, w związku z czym postanowiłam, że muszę postawić na swoim, albo one albo ja, w końcu okazało się, że walkę wygrałam ja.
Z tą cierpiętnicą to żartowałam :;230, prędzej order Syzyfa lub determinacji ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale tulipany ! ;:oj jakie to ?
Pnące ogromniaste ! Chyba dość stare ? ;:180
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati z białych mam: - zakup ubiegłoroczny ;:333

Honey Moon,
Mundial,pod taką nazwą kupiona, ale nigdzie nie mogę znaleźć odmiany o takiej nazwie :D
Exotic Emperor,
Ice Age,
Purrisima
- osobiście stawiam na Ice Age lub Exotic Emperor, ale dokłądnie nie powiem :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Daysy piwonie sadziłam tak : wykopałam dołek, wsadziłam , podlałam :;230
Nie robiłam żadnych cudów, po prostu wsadziłam koło róż, w półcieniu i rośnie bez jakiegoś specjalnego dbania . Tylko podlewaj na początku, ale to wiadomo --nowy krzaczek zawsze się podlewa i tyle :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, ale u mnie widać miejsce szczepienia, dlatego pytam, bo może Ty kupiłaś już prawidłowo wsadzoną, czyli miejsce szczepienia było głębiej i nie było go widać.
cały problem mam własnie z głębokością sadzenia. Sadzonaka cała ma może ze 30-40 cm, i jak mam ją wsadzić, żeby 20 cm łodygi zanalazło się pod ziemią i to jeszcze pod kątem 60 stopni, pal sześć to nachylenie, ale dla tak małej sadzonki to i tak głęboko.
Ponad ziemią znajdzie się para liści i kwiat, to przy tej większej sadzonce a tę drugą muszę całą zakopać ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wszystko pięknie u Ciebie zaczyna się rozwijać. Prześliczne tulipanki. Hiacynty uwielbiam ;:167 . Fajnie prezentuje się ta szachownica. Czekam najbardziej na Twoje róże :).
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”