Canna - Paciorecznik cz.7
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.7
Erazmie, jeśli nie planujesz pędzić to powinny zostać tam gdzie były (moje też rosną),
bo jeśli altana nieogrzewana to mogą zmarznąć...Pod koniec tygodnia zapowiadają nocami -2*, to dopiero luty.
Jeśli w altanie masz zawsze powyżej zera(nawet nocą), to możesz troszkę podlać.
Nie wszyscy podlewają, ja podlewam raz na miesiąc ten zimujące. Zima jest najtrudniejsza dla nich i dla nas. Powodzenia.
bo jeśli altana nieogrzewana to mogą zmarznąć...Pod koniec tygodnia zapowiadają nocami -2*, to dopiero luty.
Jeśli w altanie masz zawsze powyżej zera(nawet nocą), to możesz troszkę podlać.
Nie wszyscy podlewają, ja podlewam raz na miesiąc ten zimujące. Zima jest najtrudniejsza dla nich i dla nas. Powodzenia.
Moje siewki w szklarence rosną jak na drożdżach. Trochę wybiegnięte ale dosyć grube . Nie pikowałem w tym roku i są zdrowsze.

pozdrawiam Tomek
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje kanny jeszcze zimują ale niektóre mają czerwone kły 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Tomeczku piękne siewki
Swoje dzisiaj posadziłam do doniczek

Swoje dzisiaj posadziłam do doniczek

Pozdrawiam Alicja
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Witam. Moje posadzone na początku lutego jeszcze nie wyszły z ziemi:( Czy to znaczy że je straciłam, czy możne trzeba dalej czekać?
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Dalisbea witaj, kłącza ukorzeniają się ok.3 tygodni, spokojnie czekaj.
Jak podrosną to koniecznie się pochwal. Powodzenia.
Jak podrosną to koniecznie się pochwal. Powodzenia.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Altanę mam nieogrzewaną. Ostatnio w nocy jest u mnie od -4 do -5*C. Jak sprawdzałem liście nie przemarzły więc będę je trzymał w altanie. Podleję trochę dopiero na początku marca lub gdy liście będą "więdnąć".-Iwona- pisze:... jeśli altana nieogrzewana to mogą zmarznąć...Pod koniec tygodnia zapowiadają nocami -2*, to dopiero luty.
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
Witam. Kupiłam nasionka canny firmy W.L. W instrukcji siania na opakowaniu podane jest ,,Nasiona przed siewem należy namoczyć w ciepłej wodzie na 24 godz a następnie na krótko zalać wrząca wodą. Zabieg ten przyspiesza proces kiełkowania, trwa on wówczas 8-10 dni ,, tyle instrukcja .
Ja natomiast zrobiłam eksperyment i połowę nasionek spiłowałam pilniczkiem i moczyłam dobę a drugą połowę, zgodnie z instrukcją , po namoczeniu zalałam wrzątkiem i.... nastąpiło głośne pękniecie aż podskoczyły do góry. Teraz czekam na wschody.
Jeżeli ten sposób z wrzątkiem okaże się skuteczny to będzie rewelacja . Piłowanie nasion to ..... sami wiecie jaka gehenna.
Pozdrawiam
Teresa
Ja natomiast zrobiłam eksperyment i połowę nasionek spiłowałam pilniczkiem i moczyłam dobę a drugą połowę, zgodnie z instrukcją , po namoczeniu zalałam wrzątkiem i.... nastąpiło głośne pękniecie aż podskoczyły do góry. Teraz czekam na wschody.
Jeżeli ten sposób z wrzątkiem okaże się skuteczny to będzie rewelacja . Piłowanie nasion to ..... sami wiecie jaka gehenna.
Pozdrawiam
Teresa
Pozdrawiam- Teresa
Witam, a u mnie w tym roku nasionka kanny nie kiełkują
starłam, stoją w ciepłym miejscu już chyba dwa tygodnie... na czternaście nasion jedno wypuściło kiełek, ale nie tworzy korzeni, więc też nic z niego nie będzie, ale dlaczego? czekać jeszcze? w zeszłym sezonie siałam "zwykłe" z powodzeniem, teraz mam nasiona Tirol i Tropical Sunrise, szkoda, liczyłam na ładne niespodzianki 

Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
W tym roku nie siałam, ale w zeszłym roku na 10 sparzonych nasion kanny 9 "pyrknęło". Tylko jedno nasionko nie wykiełkowało. Reszta ładnie rosła.
TessGa
Czyli dwa dni moczyłaś w ciepłej wodzie a potem zalałaś wrzątkiem?
Czy dobrze rozumie.
Mam kilka swoich nasion kann i chciałabym spróbować z wysiewem.Zawsze lżej wysiać nasionko niż przechowywanie i dzielenie karp.Z góry dziękuję za podpowiedź.
Czyli dwa dni moczyłaś w ciepłej wodzie a potem zalałaś wrzątkiem?
Czy dobrze rozumie.
Mam kilka swoich nasion kann i chciałabym spróbować z wysiewem.Zawsze lżej wysiać nasionko niż przechowywanie i dzielenie karp.Z góry dziękuję za podpowiedź.
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Ja swoje nasionka moczyłam dobę, zalałam w szklance letnią wodą i tak stały w kuchni, potem wylałam wodę i zalałam wrzątkiem, od razu nastąpiło pyrkanie, trochę się bałam, aby się nie sparzyły, więc zaraz odlałam gorącą wodę, od momentu zalania wrzątkiem do odcedzenia minęła nie cała minuta, nie więcej. Wsadziłam do ziemi, każde osobno i przykryłam małą ilością ziemi. W miarę jak rosły, to dosypałam jeszcze trochę ziemi.
Wschody były nierównomierne, ale później śpiochy pomału doganiały resztę towarzystwa

Wschody były nierównomierne, ale później śpiochy pomału doganiały resztę towarzystwa

- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Jakie duże!! Chyba tez sie skusze:D mam kilka nasion zebranych w tamtym roku
spróbuje poeksperymentować