Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Pani Strażaczko...przypomnijcie, ile Wy tam w mieście hektarów macie? Na moich areałach taka liczba roślin by się nie zmieściła ;:224 Epidemium masz takie jak ja moje dwa razem wzięte....a na nowej rabacie co bedzie, same rzadkie okazy jak w reszcie ogrodu? :wink:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zuza, jako wytrawny dendrolog obstawiam zdecydowanie, ze to leszczyna :wink:
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

O nowe miejsce do obsadzenia ! Znowu będzie mi szczęka opadać :wink:
Las masz piękny choć go nie zazdroszczę z wiadomych względów.
Pokazane w lesie faktycznie wygląda na leszczynę! U nas jest bardziej ujednolicona roślinność.

Czy klon z tego zdjęcia to ten sam co na zdjęciu z opisem ? Marzy mi się taki i zbieram o nich informacje. Ile lat rośnie już u Ciebie?
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Marysiu na szczęście to tylko pożar...uczuć ;:306 Szafirek utrzymuje się już bardzo długo, ale to chyba zasługa chłodów wiosennych. Z nowych roślin to na razie mam 3 liliowce, które koniecznie chciałam mieć tu a nie na wsi. No, ale skoro teren już jest.. :D
Ewo nic nie szkodzi :)
Pat metraż całej posesji to mikroskopijne 739m2, z czego część przypada na dom, podjazd do garażu, inne ciągi komunikacyjne, malutki skład drewna, 3 trawniki ( bo czwarty właśnie zaorany) i budę Kredki. Zatem utykamy jak możemy, co łatwe nie jest i kilka roślin trzeba było zredukować w ich masie a kilka po prostu wyeksmitować na wiochę. Nowej rabaty to ja za bardzo nie chciałam, ale W. oznajmił, że nowych liliowców już NAPRAWDĘ nie ma gdzie wetknąć. No i stworzył obszar wyzwalający dalsze pokusy sadzenia :).
Pacynko ciut mi liście nie do końca pasują :?:
Aniu czar_na Chyba jakiś plebiscyt ogłoszę w sprawie krzaczka :D To jest las miejski i różnorodność gatunkowa tu jest rzeczywiście bardzo duża. W niektórych miejscach , na suchych górkach są sosny, tam gdzie podmokło - olszyna, ale są i świerki kłujące i klony, modrzewie, brzozy, dęby, czeremchy...
Tak, to ten klon ze zdjęcia z opisem. Rośnie już 4 rok, ale kupiliśmy go w przypływie szaleństwa u Grąbczewskich już jako spory krzew. Ja właśnie opłakiwałam swój poprzedni klonik, który w tempie ekspresowym wykończyła jakaś gwałtowna choroba.Liście zaczęły zamierać i opadać, potem usechł cały.
Ten był wyjątkowo ładny o płaczącym pokroju no i wskoczył nam do samochodu :D Musieliśmy przebudować rabatę, bo inne krzewy i spore byliny jak rudbekie zaczęły do przytłaczać, a on najlepiej prezentuje się jako soliter.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Faktycznie różnorodnośc gatunkowa bogata, ale to dobrze. Z czasem pewnie zostaną faworyci, a reszta ... pójdzie w inne miejsca ;:224
Hmmm, no właśnie dla mnie z liści to zdecydowanie leszczyna. Jedynie układ pędu ma nieco grabowy, taki zygzakowaty. Czy w pobliżu rosną obydwa gatunki czy może można któryś z pewnością odkreślić ? ;>
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Zuzanno dziękuję za informację. Szukam klonu o takim pokroju i kolorze jako głównego punktu na rabacie na środku trawnika. Teraz muszę się dokładnie przyjrzeć co za cuda masz koło niego posadzone ,bo o ile jestem go pewna to już całej reszty dookoła póki co nie mogę wymyślić :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Pacynka pisze: Hmmm, no właśnie dla mnie z liści to zdecydowanie leszczyna. Jedynie układ pędu ma nieco grabowy, taki zygzakowaty. Czy w pobliżu rosną obydwa gatunki czy może można któryś z pewnością odkreślić ? ;>
No właśnie, dla zmylenia przeciwnika nic takiego tam nie rośnie. Wyłazi toto spomiędzy klonów i dębów... musi jakieś zwierzątko zawlokło...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

"Normalny" człowiek by przeszedł ,zdeptał, naśmiecił , splunął a tu się zastanawiają kto to i skąd jest :lol:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj Zuzi!
Wyobrażam sobie zapach w zakątku, gdzie kwitnie azalia pontyjska (bo to chyba ona) i bez ;:333.
Fajny kształt nowej rabatki wytyczył Twój osobisty Projektant, a właściwie fajny kształt ścieżki.
Tuszę, że płyty zagłębione są w ziemi i nie połamią noża kosiarki.
Ta rabata akurat na kalinę Mariesii, a w nogach liliowce ;:170 . Takiego miejsca właśnie szukam u siebie, a Ty już masz :shock:.

Miłego dnia - Jagoda
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

czar_na pisze:Zuzanno dziękuję za informację. Szukam klonu o takim pokroju i kolorze jako głównego punktu na rabacie na środku trawnika. Teraz muszę się dokładnie przyjrzeć co za cuda masz koło niego posadzone ,bo o ile jestem go pewna to już całej reszty dookoła póki co nie mogę wymyślić :wink:
A no to Ci mówię z głowy czyli z niczego :D W bliższym sąsiedztwie rosną: szafirki, żonkile, szachownice kostkowate i Michajłowskiego i tulipany botaniczne - cebulowe zginą wkrótce, więc są też dzwonki kropkowane, bodziszki, maluśki berberysik, kukliki, żurawki, powojnik Arabella (płożący), miniaturka tawuły ze złotymi liśćmi, złotlin Picta. Zostawiliśmy na razie lilie, ale one chyba też wyjadą stamtąd. Przy klonie palmowym artropurpureum dobrze jest dać niskie bylinki, ale o kontrastowym ubarwieniu, żeby podkreślały kolor klonu. Nasze nasadzenie jest może zbyt różnorodne, ale miejsca mało a roślin przybywa :wink: Ładnie np. komponuje się z wierzba Hakuro-nishiki rosnącą jakieś 2 m od niego. Mnie osobiscie kojarzy się z ogrodem japońskim czyli otoczeniem z kamieni, żwiru i mchu, ewentualnie podsadzony niskimi poduszkami azalii. Ale ja nie mam ogrodu japońskiego :D

Tu rabata sprzed przebudowy. Jeden wielki busz a klonu prawie nie widać.

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jagi, witam Cię! Oj, pachnie tam już fajniutko, choć w chłodnym powietrzu nie ma tak intensywnego wydzielania aromatów.
Płyty chodnikowe przepisowo zanurzone w ziemi :) Można jeździć kosiarką bez obawy. Ach, ta kalina przepiękna, rozłożysta...
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza a ja las kocham i nieraz o tym pisałam.. :D
nowa rabata :) będzie mniej koszenia.. :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Wiem Dario :) Zaglądaj zatem do mojego w dowolnej chwili. Ja też jestem "leśny ludź".
Mniej koszenia-więcej pielenia ;:306

Zaczął padac deszczyk, wyszłam więc tylko na chwilkę, zobaczyć co słychać w ogrodzie.

Kolejne bodziszki pokazują kwiaty:

Obrazek

Obrazek

Dwie hosty kilkuletnie

Obrazek

Obrazek

I dwie zeszłoroczne

Obrazek

Obrazek

I inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fajnie wyrosła Ci konwalia :D kwitnących lilaków i piwonii szczerze zazdroszczę ;:173 żadna moja piwonia w tym roku nie ma pączków :(
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z zazdrości mnie skręciło. Ja bym musiała wszystkie zdjęcia robić na brzuchu żeby efekt 'buszu' było widać. Piękny, dojrzały ogród Zuziu masz. A i ogromną umięjętność wtykania w odpowiednie miejsce posiadasz. Piękne kompozycje tworzycie.
Pozdrawiam. Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”