Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Post »

Koziorożec, dziękuję Marto, w tym roku jednak będę chciała zmniejszyć ten mój gąszcz, bo stopy już nie ma gdzie postawić.
Mateusz, liliowce u mnie rosną dosłownie wszędzie, gdzie się tylko da. Także i pod iglakami. One bardzo dobrze znoszą suszę i w ogóle jakby nie miały wymagań. Wiosną tylko sypię im nawozu i to wszystko.
Mufeczko, Czesław to jest gość. Mocarny i byle wiatrom się nie daje. Lubimy jego towarzystwo.
Leszczynko, nie boimy się. Dąb jest wystarczająco stabilny i w odpowiedniej odległości. Tylko na fotce wydaje się tak blisko domu. Hortensje radzę ci przyciąć o 1/3 tego, co mają. Czyli 2/3 pędu zostają. I jeśli są jakieś pędy krzyżujące się, to je wytnij nisko.

Fioletowe liatry
Obrazek

"Rączka" stipy rosnącej na tarasie w donicy.
Obrazek

Kłosowiec. Przesadziłam go jesienią, bo zasłaniał mi miskanty.
Obrazek

Pod dębem wieczorową porą. Na środku widać zaczątek nowej ścieżki, która będzie szła w głąb przez cały ten skalniak.
Obrazek

A tutaj jeszcze taka impresja wieczorna :D
Obrazek

Na środku wznosi się miskant "Afrika".
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja lubię taką gęstwinę :tan choć od czasu do czasu, jak rośliny wchodzą jedna w drugą (jak dziś czyściec wełnisty w żurawki) ograniczam je dość zdecydowanie. Dąb faktycznie tworzy niesamowitą ramę ogrodu ;:173 Strasznie mi się u Ciebie podoba. I jak kiedykolwiek będziesz znowu narzekać na swój ogród, to ;:14
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu a nie zdarza Ci się rdza na liliowcu? U mnie jest zawsze na takim cytrynowym. Już dawno chcę go wywalić ale tak się trudno rozstać 8-)
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Wandziu bardzo podoba mi się Twój chodniczek, pomysłowo ułożony ;:63
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Wandziu- patrząc na zdjęcie nowo powstającej ścieżki- pierwsze moje skojarzenie-> Tajemniczy Ogród ;:oj Wspaniały jest ten Twój busz.. Zachęca do zaglądania za zakręt z ciekawością, co za nim odkryjemy ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam Wandziu Twoją ścieżkę i roślinny busz ;:215
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit przy hostowisku nowa ścieżka powstaje, dobrze widzę :?: uwielbiam takie widoczki ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W tym roku chciałabym posadzić więcej bylin.Coraz bardziej podobają mi się takie wiejskie bylinowe ogrody. Chciałabym zmienić tylna rabatę.Muszę znowu poszerzyć rabatę.
Twój ogród dostarcza dużo inspiracji
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, Twój tajemniczy ogród, to nie kończąca się opowieść o nowych inspiracjach, przeróbkach poszczególnych fragmentów rabat, przebudowie ścieżek, oraz radość z posiadania przyjemnego cienia, jaki dają rozpostarte ramiona wiernego i opiekuńczego Czesława.Przecież, to najstarszy członek rodziny. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sweety, oj tam :D Wszyscy narzekają na swoje ogrody. To norma. No i badzo dobrze. Gdybym miała idealny ogród, to bym się na śmierć zanudziła. Bo cóż byłoby robić? Siedzieć z kawką i patrzeć? Jak długo można?
Izaziem, na szczęście żadnych chorób nie mam na liliowcach. Irysy to co innego. Tam jest ta rdza, o której mówisz. I niczym się jej nie da zwalczyć, niestety.
Mateusz, muszę się pochwalić, że wszystkie swoje ścieżki układam własnymi rękami. Wiesz, tak po babsku. Bez żadnych przygotowań, podsypek itp. Ale dzięki temu to je w ogóle mam, bo w przeciwnym razie do dzisiaj bym się nie doczekała :wink:
Moniczko-Sz. Tak to się wydaje na zdjęciach. Niestety, te moje ścieżki daleko nie prowadzą, bo ogródek malutki. Oj, chciałabym mieć co najmniej dwa razy tyle. Można by wtedy naprawdę pospacerować. A tak, to tylko dwa kroki w przód i dwa z powrotem :D
Dorciu7, dziękuję Dorotko. Busz jest fajny, ale już zacznę niedługo z maczetą chodzić, bo inaczej się nie da. :)
Anna11, tak, robię nową ścieżkę. Tam rosną nie tylko hosty, ale i liliowce, żurawki, trawy. Nie było już gdzie stopy postawić, więc postanowiłam zrobić tam ścieżkę dla wygody :D Co pewien czas dokładam zdobyte tu i ówdze kamienie. Już 1/4 długości mam.
Margo, oj to fantastycznie, że masz możliwość poszerzenia rabaty. Przed tobą nowe wyzwania. Tylko, jeśli wolno mi doradzić, sadź po kilka jednakowych, a nie po jednej roślinie. To naprawdę wychodzi na dobre. A w ogóle to bardzo mi miło, że czerpiesz jakiekolwiek inspiracje ode mnie. Czuję się uskzydlona :)
Stasiu, jak ty to ładnie napisałaś. A wiesz, że czasem ja rzeczywiśćie jakby czuję tę opiekę Czesława i lubię się przytulić do jego nagrzanego słońcem pnia. Czuję wtedy, jak płynie do mnie jego mocarna siła i energia. :)

------------
To moja hortensja Bounty. Siostra Annabelle, choć podobno niższa i w ogóle mniejsza. Ładnie przyrasta. Myślę, że w tym roku będzie to już okazały krzaczek.
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu znów z ogromną przyjemnością pospacerowałam po Twoich kamiennych ścieżkach wśród prześlicznej , bujnej roślinności.
Dziękuję Ci za te miłe doznania ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Oj, coś słabiutko z odwiedzinami dzisiaj. :(
Agness, dzięki, chociaż ty do mnie przyszłaś i Stasia. ;:196

Jak zwykle popracowałam przed południem w ogrodzie:
- przesadziłam żółty liliowiec bardziej do tyłu rabaty
- na jego miejsce wsadziłam bukszpan z zadołowanej doniczki
- wywaliłam po namyśle berberys Erecta, bo nie był ostatniego roku zdrowy i zawsze mnie poza tym boleśnie kłuł, gdy przechodziłam; dzięki temu mam kawałek wolnego miejsca.
- wycięłam podeschnięty jałowiec na skarpie pod dębem,
- obcięłam suche pędy u wszystkich rozchodników w ogrodzie
- zgromadziłam wór suchych badyli.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu jestem u Ciebie każdego dnia , zawsze zaglądam co nowego słychać ;:196
Pracujesz w ogródku jak mróweczka :D ja jeszcze prac nie zaczęłam..... u mnie jest szaro i zimno, a rano trawniki są białe od mrozu..... Do mnie wiosna zawsze przychodzi około 2 tygodnie później niż w pozostałych rejonach.....
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Ja po porządkach zgromadzilam już 7 dużych worków po ziemi. Czy też masz kłopot z odpadami?
Ty wyrzucilaś berberys, a ja przycięłam do golutkiej ziemi. Nie wiem, co będzie - nigdy nie byłam aż tak szalona w cięciu, ale nijak nie mogłam ze sobą zgrać moich dwóch sztuk. Kazda rosła calkiem inaczej. Jak bogata i uboga krewna......albo odbiją od ziemi w nowej formie, albo trudno, jeśli je uśmierciłam. Nie będę płakać, też mnie kaleczyły :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Wandziu cudownie pokazujesz wspomnienia ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”