Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

jej róże śliczne...od razu kolorowo i wesoło się robi mimo tej obrzydliwej pogody na zewnątrz ;:196
no i mojej mamy ;:196 ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Cześć Kasiek zastanawiam się czy ty się połapiesz w tych wszystkich komentarzach ;:306
Zacznę od kul pod bukiem...Nie wiem czy to kwestia proporcji z puzzli, ale trochę dla mnie to przyciężko wygląda :oops: Rabata angielska po prawej jest zwiewna i delikatna i nie jestem pewna czy taki krąg kul tego nie popsuje... niestety nie mam w zamian innej propozycji :oops: Może te trawki, które proponują dziewczyny troszkę złagodzą temat :)
Jeśli chodzi o internetowe zakupy to i ja zamawiałam u M. P. i wszystko pięknie się przyjęło. Nie miałam wtopy z żadną roślinką. Teraz też zamawiam właśnie jarzmianki, białe zamówię u M.P bo szczytnica akurat tej odmiany nie ma. Może będę miała i tym razem szczęście.
Gdzieś wyczytałam, że agapant, żeby kwitł musi stać w temp. ok 5 stopni i z dostępem do światła (gdzieś wyczytałam :;230 ... na FO oczywiście ;:306 ) Moje w zeszłym roku nie kwitły, dwa lata temu tak.
Wniosłam je do domu w połowie lutego i zaczęłam nawozić, miał wtedy trzy fioletowe kwiaty. Zobaczymy czy da popis jakiś w tym roku. To kapryśne rośliny jeśli chodzi o nasz klimat. Chyba nie ma reguły. Życzę ci żeby w tym roku dały czadu! To była dla mnie ogromna radość :lol:
Miłego tygodnia! :wit
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej!
Jestem za 5 cisami pod bukiem, szczególnie, że kiedyś jego korona będzie większa, gęściejsza.
Miałam kiedyś wiele turzyc Buchanana. Mi się bardzo podobały, ale każdy współczuł, że mi zmarzły, bo takie sprawiały wrażenie... :;230
Gdzieś mi się zapodziały w ogrodzie ;:219
Aha, możesz zrobić wizualizację z jakimiś trawami, bo mi podoba się dokładnie tak jak jest. Chciałabym jednak mieć porównanie. Czy dodanie brązowych turzyc bardziej będzie współgrało z koroną buka, czy wprowadzi jednak chaos ? A może tylko delikatne, zielone trawy uspokoją okolicę? No i czy w ogóle dodanie traw nie będzie przekombinowaniem?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani, dzięki za wszystkie komentarze, wiedziałam, że mogę na Was liczyć ;:4
Muszę zrobić lepsze zdjęcie z innej perspektywy, bo to pokazane nie oddaje rozmiaru rabaty. Dzisiaj mierzyłam i ma ponad 3 metry średnicy. Przy posadzeniu nawet 5 cisów, min. metr od pnia i tak jest luz, bo każda kula będzie oddalona od siebie o min. metr. Ciasno więc nie jest, choć może być złudzenie "ciężkości" ze względu na dominującą bryłę cisa.
Lekkość angielskiej rabaty po prawej i innych kwiecistych zakątków wkoło aż się prosi o solidny zielony akcent dla równowagi. Takie mam nieodparte odczucie. Poza tym są stożki cisowe przy altanie i bukszpanowe na angielskiej, oraz cyprys na pniu zaraz z tyłu, więc cisy nie będą "osamotnione".

Juliet, zrobię lepsze foto i pobawię się z trawami. Wydaje mi się, że w grupach po 3 będą fajnie łagodzić bryły, a przy tym nie wprowadzą chaosu, bo tuż za bukiem, koło cyprysa są trawy i powinno się zgrać w całość. Tak na czuja mi się zdaje...
Kasik, łapię się, spox :uszy O agapantach czytam z zainteresowaniem..ciekawe czy coś z moich będzie. Jak nie zakwitną, to wsadzę je za karę do gruntu i niech sobie radzą :twisted: Dzięki za głos w debacie, mam i ja wątpliwości w kwestii tych brył, ale coraz bardziej przekonuję się do pomysłu. Zobaczymy co się wykluje do wiosny ;-))
Martuś, u mnie teraz pada śnieg ;:oj Mam nadzieję, że mama wraca do zdrowia ;:168
Gosiu, fajnie, że trawki się spisują u Ciebie. Muszę je obejrzeć na żywo i zdecydować. Wizyta w szkółce wiosną powinna pomóc :uszy O zakupach powiedziałam wyłącznie w kontekście osobistych doświadczeń. Wiem, że to nie jest regułą, ale ja się zniechęciłam. Wydałam wtedy mnóstwo kasy, mam wrażenie, że wyrzuconej w błoto, przynajmniej w połowie.
Iwonko, Louis Odier to świetna podpowiedź, od razu o nim pomyślałam. Potrzebuje jakiegoś wsparcia, bo kwiatów ma zatrzęsienie, a łodygi dosyć cienkie, ale wystarczą metalowe paliki jak u mnie albo obelisk. Rugosy są fajne na żywopłoty, ale jeśli ma to być różanka w reprezentacyjnej części ogrodu wybrałabym coś bardziej okazałego. Przychodzi mi na myśl Getrude Jekyll, byłaby świetna w tej roli, zwłaszcza na klombie w liczbie trzech ;:167 Cięcia wymagają wszystkie róże, choćby korekcyjnego. LO jest odmianą parkową, wystarczy delikatnie przyciąć aby ukształtować krzew i pobudzić do wzrostu. Wycinasz też zawsze chore, przemarznięte lub zamierające pędy. GJ można ciąć wyżej, choć to angielka. Na 5-6 oczek wiosną, chyba że przemarznie to wtedy do poziomu zdrowych pędów. Napisz koniecznie do Ewy w tej sprawie, jestem pewna, że podpowie coś extra.
Ewa, do żurawek nie mam serca, bliżej mi do traw... ;:131
Magorzatko, mam chyba podobną - wygląda jak Alba albo Primadonna, ale z drugiej strony one wszystkie takie podobne... ;:131 Jesienią pewnie uda się coś podzielić z moich ubiegłorocznych nabytków, to koniecznie się przypomnij.
Monia, ja się skutecznie wyleczyłam z zakupów internetowych na dużą skalę. Kupię jedną, 2 rośliny... ale nigdy więcej hurtowego zamówienia ;:185
Krysiu, dziękuję ;:196 Ziemię na ta rabatę solidnie przygotowałam, mnóstwo kompostu, obornika..jak to pod róże. Podlewanie też jest w formie linii kroplującej, więc niczego im nie brakowało. Jarzmianki na pewno skorzystały z zasobnej gleby i ładnie się rozrosły.
Cisy będą rosły min. metr od pnia buku - czy myślisz, że to zbyt blisko?
Tosiu, takie miejsce do przechowania to cenna rzecz, ja niestety takowym nie dysponuję, więc podobnie jak inne śródziemnomorskie, mogę zimować jedynie w chłodnym pokoju. Gdybyś miała nadwyżki, to pamiętaj o mnie :wit
Wando, dzięki za info o nawożeniu, będę postępować z moimi podobnie, oby tyko chciały rosnąć... ;:218 Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Na dobranoc, jeszcze kilka ujęć czerwcowego ogrodu ;:19

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Witaj Kasiu...a wiesz,że ja wczoraj chciałam wyrwać zeszłoroczne Laurencje różom z donic , a one puszczają pędy ;:oj Jak będzie taka zima , to przezimują ;:303
Werbena w gruncie , tez nic sobie na razie nie robi z tej zimy :wink: Miłego poniedziałku :wit
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Robaczku, na ostatnim zdjęciu na samym dole jest piękna biała róża, co to za odmiana?
A zdjęcia są jak zwykle powalające, róże obłędne. Niech już wreszcie będzie czerwiec! :wit
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Coś pięknego ;:108 .
Mam Pink don Juan i już się cieszę z niej!!!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no u mnie teraz śladu po śniegu nie ma......deszcz wszystko zmył :lol:
a mama wraca w tempie ekspresowym do zdrowia.....ręką ta lewa jest całkowicie sprawna ;:138
może nią wszystko robić, chwytać, klaskać itd....w piątek wraca do domu ;:138
no fakt, że ją boli teraz bo jak ktoś ma zamiast kręgów wstawione 2 płytki to musi boleć, bo organizm musi się do nic przyzwyczaić no i mięśnie i nerwy uszkodzone muszą się teraz pozrastać więc lekarz mówił, że teraz będzie ją wszystko boleć ale to dobry ból :lol:
dziś do niej pracy jadę więc pozdrowię ;:196
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Witaj Kasiu :wit
weszłam do Ciebie tylko na chwilkę i....wpadłam po uszy ;:oj
Piękny ogród,piękne rośliny i piękna właścicielka ;:108
Podziwiam bo ogród nie jest mały ,a zagospodarowany w każdym calu,mnóstwo pracy i serca tu widać,a różyczki....ah!
Chyba coś od Ciebie zgapię już mi się po głowie nowe rabaty tłuką ,a miałam już nic nie dosadzać ;:223 :;230
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Kasiu! :wit

Chyba nikt nie robi piękniejszych zdjęć Astrid Graffin von Hardenberg niż Ty. W wielu katalogach "moja" róża wygląda nieatrakcyjnie, a na Twoich zdjęciach - rewelacyjnie (czyli tak, jak w rzeczywistości).
Ja tymczasem będę prawdopodobnie miała coś zupełnie nietypowego.... Ale powiem o tym na wiosnę :twisted:
Pozdrawiam
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Kasiu, stworzyłaś przepiękny ogród i wciąż zaskakujesz nowymi pomysłami. Bardzo podoba mi się opcja z kulami i trawami. Kupowałaś jakieś nowe róże?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

To prawda, że musi się wyklarować i uleżeć :;230. Bardzo ładna rabatka z Leonardo, szałwią z lewej i jarzmianką? 2-ga słit focia :D
Miaąłm zapytać już wcześniej , okrywałaś Kasiek barbule?
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Witaj Kasiu
Jestem chyba jak znaczna część forumków przy wyborze róż i nie jestem pewna ale to chyba u ciebie widziałam pomponellkę w donicy na jej widok ;:oj cudo tak myślę czy nie dała by rady w donicy ale zanim popełnię niedopuszczalny błąd chce się upewnić czy ktoś ją ma tak wsadzona
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Kasiu ja mojej rabatki różanej chyba nie skończę planować, bo ciągle widzę u Ciebie jakąś nową ślicznotkę której nie mam na liście i tylko dopisuję i zmieniam. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”