Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

emilka79 Witaj mój drzem z jabłek :D Pokrojone na ćwiartki jabłka ze skórką wkładam do sokownika zagotowuję i odstawiamy do przesunięcia następnie przecierem przez sito dodaję 2- 3 opakowania galaretki cytrynowego i trochę cukru do smaku wszystko dokładnie mieszam i przekładamy do słoików. Pasteryzuje słoiki tak ok.10 minut :wit
Sok powstały w wyniku odparowania jabłek możesz od razu wykorzystać ,bo nie będzie go zbyt dużo ,tak ok 1 szkl.chodzi o to by
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

roma333 pisze:Gotujecie dzem z zielonych pomidorów ? Ja gotuje dzisiaj druga porcje. Sporo jeszcze mam zielonych pomidorów. Oberwałam bo przecież jest juz dla nich za zimno na krzaczku a pewnie nie wszystki dojrzeją w domu. Przepis z netu - długo sie gotuje ale smakuje rodzince.
Ponawiam pytanie. Ugotowałam juz z 6 KG i smakują nam, ale bardzo słodkie, interesuje mnie wersja mniej słodka. Pomidory zielone jeszcze mam.
Roma
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z zielonych pomidorów zrobiłam sałatę ,jak dla mnie najlepsza z sałatek.Pomidory kroję ,solę i odstawiam .Następnie jak puszczą sok odcedzam na sicie dodaję cebulę też wcześniej nasoloną i pokrojoną .Pakuję w słoiki.Zalewam zalewą z przyprawami.Przyprawy mielone,nie lubię jak mi coś chrupnie w zębach.A konkretnie to pieprz,ziele angielskie ,liść laurowy,gorczyca.Zalewa 1 szl.octu spirytusowego 10 procentowego,4 szkl.wody , cukru jak kto lubi ja daję około 1 szkl .Pasteryzuję kilka minut.
roma333
100p
100p

Post »

Dzięki. Dzisiaj pokroiłam pomidory i posoliłam. Jutro zrobię sałatkę. Ciekawe czy przypadnie domownikom do gustu i mnie oczywiście. Jeszcze nie jadłam takie sałatki a w pewnym wieku nie zawsze smaki inne sie spodobają. Mam tez komu wydawać.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Roma333 też jestem ciekawa czy sałatka domownikom przypadła do gustu . :)
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Macie jakieś pomysły na przetworzenie selera korzeniowego?
Bulwy mi wyrosły bardzo ładne, niestety nie mam zimnej piwnicy i 2 tygodnie po wykopaniu już zaczynają więdnąć. Część pokroiłam i zamroziłam, wykorzystam do zup ale marzy mi się taki w zalewie, do sałatki.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Część możesz po prostu zadołować w ziemi . Ja dołuję w tunelu pory i selery.Selery nawet ze środkowymi liśćmi,które wystają nad ziemię.W pogotowiu mam zawsze worek suchych liści i w czasie większych mrozów wysypuję na selery.Przechowują się świetnie ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Ika 2008
Marta
Od wielu lat część warzyw korzeniowych po obraniu układam w litrowe słoiki. Wkładam tak aby mieć gotowy zestaw do sałatki jarzynowej.
Zalewa 1 litr wody ,1 czubata łyżka soli,1 łyżeczka cukru wymieszać ,rozpuścić. Zalać warzywa.
Jedynym utrudnieniem jest pasteryzacja która trwa 2 godz.
Przepis dostałam naprawdę bardzo dawno i zawsze robię kilkanaście słoików .Osoba od której miałam przepis robiła osobno seler ,osobno pietruszkę, marchewkę...ja wolę mieszać mam gotowy zestaw na szybką sałatkę.
Małgosia
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Dziewczyny dziękuję bardzo. Dziś"pracowałam" nad burakami, czego efektem jes 30 słoików ćwikły. Jeszcze mam w planie buraczki z cukinią. Selerami zajmę się w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

marzena06[/b dziękuję za przepis, zapisałam :D
Wczoraj pozrywałam wszystkie jabłka, więc coś trzeba będzie z nimi zrobić.
Pozdrawiam -Marta
roma333
100p
100p

Post »

Ika2008 pisze:Macie jakieś pomysły na przetworzenie selera korzeniowego?
Bulwy mi wyrosły bardzo ładne, niestety nie mam zimnej piwnicy i 2 tygodnie po wykopaniu już zaczynają więdnąć. Część pokroiłam i zamroziłam, wykorzystam do zup ale marzy mi się taki w zalewie, do sałatki.
Ja robie konserwowy w slojach - smakuje jak te paseczki w sloikach w sklepie tylko wygląd trochę inny bo przepuszczam przez tarkę w maszynce jarzynowej( chociaż moze udałoby sie te nitki). Wykorzystuje do takiej sałatki z selera i szynki konserwowej, robiłam juz z tego jarzynke do obiadu z jabłkiem, nadaje sie tez do klasycznej sałatki ziemniaczanej. Przepis na tego selera miałam z neto. Jak nie znajdziesz a zechcesz robic to prześle bo mam w komputerze a teraz pisze na tablecie.
Roma
Awatar użytkownika
edyta js
50p
50p
Od: 17 cze 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Emilka jabłka przez sokowirówkę i do słoików, butelek pasteryzowałam w piekarniku i już niektóre 2 lata i są ok a i do szarlotki, trę do słoików odrobina cukru i pasteryzuję i też szybko i ok się trzymają a jak puszczą dużo soku to na sitko sok wypijamy a reszta do ciasta o niebo lepsze niż kupne a dżem jabłka trę robotem przesmażam z cukrem i do słoików .
O kurcze mam ze 4 selery niewykopane łał zapomniałam o nich.
Niestety selera używam tylko na jarzynkę do zupy ( dużo osób ma uczulenia i mój eM na korzeń ma) i zresztą smak nie ten więc nie pomogę.
Sałatka z zielonych pomidorów wspomnienie ale mi bardzo smakowała.
Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Ja kiedyś zrobiłam taką sałatkę z zielonych tzn niedojrzalych pomidorów, wszystko zgodnie z przepisem a mimo to jeden z domownikow sie ciężko zatruł, od tamtej pory zielone idą na kompost.
Pozdrawiam ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Powinny być 'już' wyrośnięte i 'jeszcze' niedojrzałe.Wtedy OK.Poza tym powinny być zasolone i płyn odlany.Było w przepisie?
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Zasoliłam i odlałam... Ale one chyba nie były do końca wyrośnięte... I już wiem gdzie zrobiłam błąd..
Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”