Taki - sobie ogród cz.3
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.3
Wspaniałe te hosty...ach, żeby moje tak wyrosły. Czy to podłoże pod hostami to są po prostu igły z drzew czy jakieś specjalne?
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magda! Wyrosną! Podłoże pod hostami generalnie jest liche, ale w dołkach mają kompost.
Mariola! Fascynują, bo mam w ogrodzie dużo cienia. Naliczyłam ponad 60 odmian w ogrodzie. I jeszcze z 15 przyjmę i dopiero skończy mi się miejsce. Lancifolia od Ciebie ma się wspaniale, bardzo ja lubię! No i pamiętam perypetie z nią związane
Bylica jest fajna i pasuje, gdzie potrzebujesz kontrast.
Krysiu! Ciężki będzie tydzień, bo i dalie muszę posadzić, i pomidory przesadzić do większych kubełków i porozdawać potrzebujacym i zamawiającym, bo miejsc na parapecie juz nie mam
I kolejne obrazki z mojego ogrodu:

Mariola! Fascynują, bo mam w ogrodzie dużo cienia. Naliczyłam ponad 60 odmian w ogrodzie. I jeszcze z 15 przyjmę i dopiero skończy mi się miejsce. Lancifolia od Ciebie ma się wspaniale, bardzo ja lubię! No i pamiętam perypetie z nią związane

Bylica jest fajna i pasuje, gdzie potrzebujesz kontrast.
Krysiu! Ciężki będzie tydzień, bo i dalie muszę posadzić, i pomidory przesadzić do większych kubełków i porozdawać potrzebujacym i zamawiającym, bo miejsc na parapecie juz nie mam

I kolejne obrazki z mojego ogrodu:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobają mi się paprociw w tej fazie rozwoju
, dzięki za cynk o sadzeniu dalii 

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MIŁKA....dla mnie wcale nie lepszy......jeszcze drewutnia się tworzy i działka zaniedbana na ROD......
jejciu Miłka ile Ty masz powierzchni, że tyle host pomieścisz nie mówić o daliach, one potrzebują miejsca i nie mało.....
ja z pomidorkami dałam sobie luz z wysiewaniem....kupię kilka sadzonek a koktajlowe same się sieją i z tych siewek mnóstwo było w ubiegłym roku........
pozdrawiam
jejciu Miłka ile Ty masz powierzchni, że tyle host pomieścisz nie mówić o daliach, one potrzebują miejsca i nie mało.....
ja z pomidorkami dałam sobie luz z wysiewaniem....kupię kilka sadzonek a koktajlowe same się sieją i z tych siewek mnóstwo było w ubiegłym roku........
pozdrawiam

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Kochana chyba jednak nie jest ze mną tak źle, azalię puszczają listki
Piękną wiosnę pokazujesz, jakie hosty już wielachne
Mój c.botaniczny też w tym samym stadium 

Piękną wiosnę pokazujesz, jakie hosty już wielachne

- takasobie
Paula! A kto powiedział, że źle!
Ucałuj azalie ode mnie. Ja chyba dziś wejdę do B. i kupię takiego mikro rodka/azalię o limonkowych kwiatkach. Strasznie mi się podoba, ale czy mi nie sprzedadzą
Krysiu! Faktycznie powierzchni jest dość, ale jeszcze by się chciało. Jak się zapanuje nad chaosem, to potem już idzie jakoś. Spodobało mi się wysiewanie pomidorów, bo jakoś mi to wychodzi, a od kiedy mam szklarnię - jest jeszcze fajniej .
Marzka! Mi tez się podobają takie paprotki. Jak urosną - chowają się pod nimi okoliczne kocury, bo tam mają azyl, ale przeganiam.
Wczoraj przesadziłam część pomidorów do większych kubeczków. Na szczęście mogłam zrobić to na zewnątrz, bo było cieplutko. Część wywiozłam do pracy i już są rozdysponowane. Kilka zostawiłam w szklarni. Dziś będzie kolejny rzut.
Przygotowałam 2 poletka dla dalii. Przy dobrej pogodzie już kilka dziś wsadzę. Aż się tego boję, a jak zabraknie mi miejsca?
Ale najlepiej mi wychodzi oglądanie jak hosty rosną i czy róże mają już pąki
Tył ogrodu już z wikliną. Idzie wytrzymać

Suchodrzew chiński

Poletko dla dalii

Fotergilla "Sea Spry"

Krysiu! Faktycznie powierzchni jest dość, ale jeszcze by się chciało. Jak się zapanuje nad chaosem, to potem już idzie jakoś. Spodobało mi się wysiewanie pomidorów, bo jakoś mi to wychodzi, a od kiedy mam szklarnię - jest jeszcze fajniej .
Marzka! Mi tez się podobają takie paprotki. Jak urosną - chowają się pod nimi okoliczne kocury, bo tam mają azyl, ale przeganiam.
Wczoraj przesadziłam część pomidorów do większych kubeczków. Na szczęście mogłam zrobić to na zewnątrz, bo było cieplutko. Część wywiozłam do pracy i już są rozdysponowane. Kilka zostawiłam w szklarni. Dziś będzie kolejny rzut.
Przygotowałam 2 poletka dla dalii. Przy dobrej pogodzie już kilka dziś wsadzę. Aż się tego boję, a jak zabraknie mi miejsca?

Ale najlepiej mi wychodzi oglądanie jak hosty rosną i czy róże mają już pąki

Tył ogrodu już z wikliną. Idzie wytrzymać

Suchodrzew chiński

Poletko dla dalii

Fotergilla "Sea Spry"

Miłka
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Mileczko u Ciebie raj na ziemi pięknie niczym w zaczarowanym świecie .Kuklik mój faktycznie żółtawy jest mam ich 5 kępek ładnie rosną. 

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Poletko dla dalii, jak się patrzy. Jakby jakimś cudem miejsce Ci się skończyło, to chętnie daliom dam dom, choćby tymczasowy
Muszę też się wziąć i przygotować im miejsce, bo czas i pora i pogody bardzo sprzyjające sadzeniu.

Muszę też się wziąć i przygotować im miejsce, bo czas i pora i pogody bardzo sprzyjające sadzeniu.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A jaki masz piękny wiklinowy płotek 

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Miłeczko, pokazane hosty fajnie się reprezentują, ło matko, masz ich aż 60 odmian i jeszcze 15 Ci się zmieści
, ładne masz już żurawki, a to zdjęcie paprotki ekstra, Fotergilla to jedno z moich chciejstw, ale z braku miejsca z czegoś trzeba było zrezygnować
. Właśnie deszcz wygonił mnie do domu, ale zaraz lecę z powrotem, bo już słonko wychodzi 

- takasobie
Ilonko! Jak wróciłam z pracy i chciałam wyjść sadzić dalie, deszcz właśnie zaczął padać. I grad. Ale w tym czasie podałam obiadek, przebrałam sie i skończyło pioadać. Miałam tylko przygotować się do sadzenia, posortować, ale stwierdziłam, że jest ładnie i jasno i posadziłam 12 sztuk. Cieszyłabym się, gdybym miała więcej miejsca w słońcu. Dla dalii miejsca brak. Kilka będę musiała posadzić w pojemnikach. Za to dla host - dostatek, bo pod drzewami im dobrze.
Aniu! Ten z tyłu, czy przy polu daliowym?
Ten malutki można niedrogo kupić w necie i chyba mi nawet pasuje.
Marzka! Już w zasadzie rozdysponowałam nadwyżki, ale zobaczę. Przy sadzeniu zawsze mi cos w rece zostaje. Dam Ci znać
Beciu! Teraz jest tak pięknie w każdym ogrodzie!
Kukliki bardzo lubię, ale musze je przesadzić w miejsce bardziej korzystne dla nich. Lubią mokro. Może wtedy ładniej i dłużej będą kwitły.
Jedno poletko już obsadzone. Po raz pierwszy się sprężyłam i opisałam każdą wsadzona dalię. Potrzebuje to dlatego, żebuy wiedzieć, co ewentualnie nie wyszło - zawiodło. Bo jak już kwitnie, to wiem co to
Pieknie zaczynają kwitnąć rododendrony Cunningham's White. I ten mój sprzed 3 lat, i ten od Dagmary. Dagmarowy ma się dobrze, mam nadzieje, ze w tym sezonie się rozrośnie i odbije.
Kupiłam w Biedronce 2 małe rh Wren. Takie limonkowo-żółte. Będą pasować pomiedzy moimi.
Hosty faktycznie są urocze. Ale już muszę przeganiać ślimaki. Po deszczu wylazły.
Weekend zapowiada sie nad wyraz pracowicie: muszę posadzić dalie, przesadzic i posortować pomidory, przygotować warzywnik na cukinie i ogórki i zarządzic koszenie trawy, bo paskudnie już urosła.
Wczoraj jadłam wiosenne boczniaki w własnej uprawy! To trzeci zbiór z tej kostki
Rododendrony:
Sammetglut

Mój "zdechlak" Cunningham's White

Wren

Dagmarowy:

Aniu! Ten z tyłu, czy przy polu daliowym?

Marzka! Już w zasadzie rozdysponowałam nadwyżki, ale zobaczę. Przy sadzeniu zawsze mi cos w rece zostaje. Dam Ci znać

Beciu! Teraz jest tak pięknie w każdym ogrodzie!

Jedno poletko już obsadzone. Po raz pierwszy się sprężyłam i opisałam każdą wsadzona dalię. Potrzebuje to dlatego, żebuy wiedzieć, co ewentualnie nie wyszło - zawiodło. Bo jak już kwitnie, to wiem co to

Pieknie zaczynają kwitnąć rododendrony Cunningham's White. I ten mój sprzed 3 lat, i ten od Dagmary. Dagmarowy ma się dobrze, mam nadzieje, ze w tym sezonie się rozrośnie i odbije.
Kupiłam w Biedronce 2 małe rh Wren. Takie limonkowo-żółte. Będą pasować pomiedzy moimi.
Hosty faktycznie są urocze. Ale już muszę przeganiać ślimaki. Po deszczu wylazły.
Weekend zapowiada sie nad wyraz pracowicie: muszę posadzić dalie, przesadzic i posortować pomidory, przygotować warzywnik na cukinie i ogórki i zarządzic koszenie trawy, bo paskudnie już urosła.
Wczoraj jadłam wiosenne boczniaki w własnej uprawy! To trzeci zbiór z tej kostki

Rododendrony:
Sammetglut

Mój "zdechlak" Cunningham's White

Wren

Dagmarowy:

Miłka
Ale duże rododendrony, C.W. pięknie kwitnie, mój niestety przemarzł praktycznie do korzenia ze 3 lata temu i do tej pory nie może się pozbierać. Odbił, ale słabiutko rośnie
Chyba muszę przejechać się do B. tyle osób zachwala roślinki stamtąd
Inwazję ślimaków też mam, próbowałam je wczoraj wyzbierać, ale poddałam się, sprawdziłam tylko czy nie żerują na hostach

Chyba muszę przejechać się do B. tyle osób zachwala roślinki stamtąd

Inwazję ślimaków też mam, próbowałam je wczoraj wyzbierać, ale poddałam się, sprawdziłam tylko czy nie żerują na hostach

- takasobie
Aniu! Rzeczywiście ludzie stamtąd mają rodki. Ja jednak przyjrzałam się im z bliska i te normalne, duże nie wyglądały dobrze. No chyba, że ktoś wychodzi z założenia, że je doprowadzi do porządku. Ja wszystkim tłumaczę, że grunt to grunt, czyli dobra gleba. Rodek w dobrej kondycji przetrzynma i mróz i słońce i nawet krótkotrwałe susze. Musiało być cos nie tak z przyjmowaniem składników pokarmowych, skoro zmizerniał na mrozie.
Dziś posadziłam kolejne 10 dalii. Przyznaję, że spacyfikowałam niezły areał jakichś fiołków, firletek i takich tam wiesiołków. Już chciałam jeszcze jedną firletkę ciachnąć, ale się zorientowałam, ze już ich więcej nie mam, więc zostawiłam.
Jutro reszta, a jak się rozpada, przesadzę pomidory.
Fotki na dziś:

Jakieś chucherka od Majki. Co to? Ani kwitnie, ani wygląda

Dziś posadziłam kolejne 10 dalii. Przyznaję, że spacyfikowałam niezły areał jakichś fiołków, firletek i takich tam wiesiołków. Już chciałam jeszcze jedną firletkę ciachnąć, ale się zorientowałam, ze już ich więcej nie mam, więc zostawiłam.

Jutro reszta, a jak się rozpada, przesadzę pomidory.
Fotki na dziś:

Jakieś chucherka od Majki. Co to? Ani kwitnie, ani wygląda

Miłka
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MIŁKA........to ile jeszcze pozostało do ulokowania........ja dzisiaj do ciemka szykowałam grunt pod dalie, jak jutro dam radę to ulokuję, na razie nie mam tego problemu co wyrzucić
jak długo nie wiadomo ale myślę, że przy pomocy forum ogród szybko nabierze kształtów...moje rodki na ROD odeszły chyba z nadmiaru wilgoci.......
pozdrawim

pozdrawim
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Urocza kratka pod clemka. Sama robiłaś? Z czego gałązki? Super pasuje do botanicznych
Czy te azalie ze Stonki przeżywają zimę? Moje azalie na nowym miejscu ostro się teraz bujnęły. Chyba im pasuje
rh zdycha dalej
ale jest w takim stanie, że nawet nie chce mi się inwestowac w jego ratowanie.

Czy te azalie ze Stonki przeżywają zimę? Moje azalie na nowym miejscu ostro się teraz bujnęły. Chyba im pasuje