Aniu, to nie tak, że musisz ogród równać z ziemią

Zastanów się tylko dlaczego musisz stworzyć rabatę już teraz? Palikowanie ma za zadanie właśnie utrudnianie koszenia w celu zaznaczenia rabat. Jeśli uznacie wspólnie, że w tym miejscu paliki zachodzą za dlaeko lub za blisko, będzie łatwiej utworzyć zarys ogrodu. Właśnie o to w tym chodzi, żeby fizycznie, namacalnie utworzyć szkic przyszłych rabat. Bo papier a realny teren to naprawdę dwie różne sprawy i tylko architekt to widzi
Masz cudowny teren, który teraz Dzięki ostatnim zdjęciom ukazałaś mi bardzo wyraźnie i dlatego nalegam nie marnuj czasu na działania w ciemno.
Teraz nasadzisz a potem będziesz przenosić. Nie szkoda czasu?
Ja zrobiłam tak jak Ty chcesz teraz i wiem, ze to były kosztowne, pracochłonne i zupełnie nietrafione chaotyczne poczynania. Dlatego pisze o planie i palikowaniu przed tym co zamierzasz. Oczywiście zrobisz jak chcesz
To rośliny, na które powinnaś postawić, czyli terminatory do lasu:
parzydło leśne, tawliny, paprocie, naparstnice, złotlin, buk, pieris, kokorycz, różaneczniki, azalie, funkie, żurawki, paprocie, berberysy, pęcherznice, ostrokrzewy, tawuły, derenie, trzmieliny, kalina, czeremcha, jarząb pospolity, pięciorniki, słoneczniczki, rudbekie, naparstnice, trawy ozdobne, konwalie, bergenie.
Edit
Trawy, które zimują u nas i nie potrzebują wilgoci to m.in:
Rozplenica Red Buttons
Liriope muscari Variegata
Rozplenica Moudry
Rozplenica Autumn Magic
Miscanthus Flamingo
Panicum virgatum Cloud Nine
Pennisetum alopecuroides Herbstzauber
Pennisetum alopecuroides Weserbergland
Miskantus Ferner Osten
Miscantus Graziela