Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Pati..... :)
Widoki sielskie-anielskie :uszy ..
Mam pytanko o róże..Kupowałaś chyba w Floribundzie, prawda?
Czy wszystkie Ci się opuściły? Pytam, bo ja tam też min kupowałam, i 2 nędzne dość... :roll:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ja kupowała w F. i ruszyły z trudem. Najgorzej Munstead Wood. A kupowałam u nich w zeszłym roku w pojemnikach i byłam bardzo zadowolona. Na szczęście i te ruszyły, ale w porównaniu z innymi lekka mizeria :cry:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

sweety pisze:Ja kupowała w F. i ruszyły z trudem. Najgorzej Munstead Wood. A kupowałam u nich w zeszłym roku w pojemnikach i byłam bardzo zadowolona. Na szczęście i te ruszyły, ale w porównaniu z innymi lekka mizeria :cry:
We Flo...kupowałam dwie ND, które dość ładnie ruszyły, oraz Avalona, Camelot i jakąś mieszankę rugosy...Avalon puścił się z oporami ale rośnie, Camelot wyglądał na martwego, ale wczoraj zanotowałam jakby jakieś oznaki życia...generalnie nie polecam, przez porównanie z Ros.....Lykke i Himalayki z R. kupowane jesienią mają już pąki, reszta kupowana wiosną jest jakieś 50% większa od róż od konkurencji...

ale wiele osób na tegoroczną dostawę narzekało, coś im poszło nie tak tej zimy z przechowaniem róż...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety moje trzy różyce kupowane we F. też ledwie zipią...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Generalnie, jakbym miała podsumować. Jeśli kupię tu na miejscu to od Ewy Gloriadei. Jej róże ruszyły jak burza i przy tych z F. wyglądają jakby rosły co najmniej od zeszłego lata.
A przy tym jak ostatnio widziałam u nas austinki (pierwszy raz je sprowadzili), w tym Munstead Wood, to mi tak żal było. One giganty, a moje jakieś pokraki. Co prawda były dość drogie (46,90 zł), ale za to było za co płacić.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Da się wetknąć do doniczki jakąś sadzonkę ogórecznika?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EwaM pisze:Da się wetknąć do doniczki jakąś sadzonkę ogórecznika?
Pewno, ze da się, a ile 50? 100? ;)

Małżonek szanowny chciał się wykazać, a wyszło jak zwykle...ofiarą dzisiejszego koszenia padła forsycja, irysy i niezapominajki :evil: Przeszkadzają Wam nadmiernie rozrośnięte rośliny ozdobne? Dzwońcie 601.... przyjedzie, wykosi na gładko, kamień na kamieniu nie zostanie ;:224 Specjalizacja: rośliny rzadkie...
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Pati ten czosnek co pokazałaś to taki zwykły jak nie chcesz żeby Ci się rozsiał to usuń te kwiatostany :wit
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Pat mój też mi w tamtym roku skosił całkiem sporą forsycję. Nawinęła się bidulka i wzięła go z zaskoczenia :evil:
Może to jakaś zależność ? Nie staniesz się panem domu dopóki forsycji nie skosisz ? :;230 ;:223
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Ja zaznaczam rośliny kawałkami takich białych rurek, w których układa się instalację.Musiałam coś wykombinować, bo sąsiad kosił równo po wsiem. Niezbyt ładne, ale skuteczne.
wystarczą mi 2 sadzonki, w przyszłym roku będzie ich.....
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

survivor26 pisze:
EwaM pisze:Da się wetknąć do doniczki jakąś sadzonkę ogórecznika?
Pewno, ze da się, a ile 50? 100? ;)

Małżonek szanowny chciał się wykazać, a wyszło jak zwykle...ofiarą dzisiejszego koszenia padła forsycja, irysy i niezapominajki :evil: Przeszkadzają Wam nadmiernie rozrośnięte rośliny ozdobne? Dzwońcie 601.... przyjedzie, wykosi na gładko, kamień na kamieniu nie zostanie ;:224 Specjalizacja: rośliny rzadkie...
Dlatego ja od lat, po kilku takich stratach, zaczęłam kosić sama ;:oj
Pat mnie to wygląda na szczypiorek kwitnący. Może wysłałam Ci kępkę szczypiorku? Nie pamiętam ale może go użytkować. Niedźwiedzi kwitnie na biało i ma szerokie listki.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ten czosnek wygląda mi na szczypiorek :wink: A niech się wysiewa, bo jest fantastyczny. Teraz będzie kwitł ładnie na fioletowo. Jesienią znowu wypuści szczypiorki. Czosnek niedźwiedzi wyglada tak :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak mi się zdaje, że to zwykły czosnek, ale niech rośnie na zdrowie, wizualnie też bardzo mi się podoba :wink:

Wczoraj jeszcze wykonałam kolejną wierzbową kratkę na powojnik, eM się zobowiązał do sprowadzenia drewna na kratki do róż i ma w końcu zrobić, bo Lykkefund wykazuje już pewne tendencje pnące.

A po ogólnych oględzinach ogrodu stwierdzam, że konieczna jest reorganizacja całej cienistej rabaty...tylko trzeba zasieki na mamuty usunąć :roll: Pod wierzbami mam idealne miejsce na kolejny zakątek cienisty, więc z zasiekami trzeba się szybko brać za bary, bo mi żurawki i żuraweczki zaczynają z grządki wychodzić...na starość będę tylko je uprawiać, zero wysiłku, a efekt murowany :wink:

a i mam problem ze złocią....jak myślicie czy ona może bardzo głęboko rosnąć? Szukam jej od miesiąca w miejscu, w którym na pewno była, i głucha cisza...na razie wkopałam się tak na 20 cm, ale może trzeba głębiej szukać? zaczynam się lekko denerwować, bo Wam cebulki obiecałam a ich nie ma :(

I na miły początek dnia przekwitający już bez:

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Wczoraj napawałam się zapachem bzu. Warto mieć ten krzew u siebie. Teraz dla kwaitów i zapachu, później dla zielonych liści, świetnych jako tło dla innych roślin
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Eeee, to ja teraz zdumiona jestem! Toż u Ciebie też wszystko kwitnie i to w większej różnorodności!;> Nawet warzywnik już wygląda jak gotowy, z drewnianymi ramkami. No no ... Ale pisałaś o ewentualnych podwyższonych rabatach dla usprawnienia wszystkiego. Wtedy trzeba by zapewnić chyba lepsze nawodnienie... Nie kombinowałabym ;)
Co do zakupów roślinnych, tez postanowiłam ile się da, kupować na FO. Bo to i większe sadzonki i nie podpędzane, jak mówi Maska, i relacje miłe można nawiązać ;] No, chyba, że się nie przyjmą ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”