Mały sucholubny zbiorek II - sokolica

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek II - sokolica

Post »

blabla pisze:Nie przesadzajmy, wcale nie mam jakiejś wyjątkowej kolekcji. Ani ona jakaś strasznie duża, ani jakoś oryginalna.
Właściwie, to nie chodziło mi wcale o kolekcję, a o to, że jak masz na innych polach taki stosunek do harmonii, to nie ważne czy jesteś blondynem, czy masz bmw i czy fałszujesz przy goleniu - po prostu jesteś idealny! ;:173
I wiem, co mówię, swoje lata mam i parę rzeczy w życiu widziałam :wink:

Tak trochę off, ale czyjąś pracę i staranie zawsze warto docenić :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Zobaczyłabyś moje nieposprzątane mieszkanie albo nieumyty samochód to byś zmieniła zdanie :wink: Cały foliak to jedna wielka prowizorka. Czasem sam się dziwię, że on tyle wytrzymuje.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

blabla pisze:Nie przesadzajmy, wcale nie mam jakiejś wyjątkowej kolekcji. Ani ona jakaś strasznie duża, ani jakoś oryginalna. Po prostu jest to jakieś 20m2 kaktusów i to w dużej części siewek. Widziałem w życiu kilka różnych szklarni z kaktusami i wiele z nich do dziś pozostaje moim niedoścignionym wzorcem.

Faktycznie czasu było mało ale dobre i to. Zawsze fajnie, gdy pojawi się jakaś bratnia, kaktusowa dusza w moim kaktusowym świecie, zwyczajnie lubię takie odwiedziny.
Tomek, ta skromność jest nie na miejscu. Może ja nie mam dużego porównania, bo Rumia przy Twoim foliaku to trupiarnia. Ale przede wszystkim jakość i wygląd roślin. Wszystko posadzone jest tak porządnie, równiusieńko, identycznie obsypane, doniczki w rządkach i żadna ani na milimetr wystąp. O roślinach to już Ci mówiłam: Twoje wyglądają bardzo naturalnie, rosną sobie płasko, nie wystają ponad ziemię nadto. Niby o moich mówi się, że ładne, wypielęgnowane, a tak naprawdę to wyglądają sztucznie. Jakby prosto z kwiaciarni lub Holandii :? Pewnie mi przejdzie, ale po wrażeniach z wczoraj, nie widzę dużego sensu uprawy parapetowej, nawet zewnętrznej :(
O jakości nie ma co pisać, bo to wiadoma sprawa. Jakby czasu było więcej, pewnie pojedyncze bym jeszcze obfociła. Np puny gdzieś mi uciekły. W każdym razie, jak dla mnie, to cuda wianki w tym tunelu są, których nazw nawet powtórzyć nie umiem.
Takie choćby (nie pamiętam co to :oops: ):

Obrazek

Obrazek
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Magda nie wpadaj w kompleksy,bo wiadomo Tomek to profesjonalista.
Każdy ma kolekcję na miarę swoich możliwości a przecież twoja jest piękna.
Te hoje w oknach i cała reszta do pozazdroszczenia przez niektórych, więc ciesz się kobieto z tego co masz :tan
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:224 Piękne fotki zrobiłaś u Tomka ;:333
sokolica pisze:Pewnie mi przejdzie, ale po wrażeniach z wczoraj, nie widzę dużego sensu uprawy parapetowej, nawet zewnętrznej
Ech ;:14 , pamiętaj, że u Ciebie można podziwiać śliczne gymnoki ;:108 ;:168
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

No to miałaś wyjazd, to się nazywają wczasy ;:215 a w kompleksy nie wpadaj, co swoje to swoje, ja tam bym swoich kaktusików nie zamieniła na żadne inne, bo też pewnie nie byłoby chętnych ;:306 , a i tak uważam , że moje są najpiekniejsze bo moje ;:167
Kolekcja piękna ;:180 a na żywo pewnie jeszcze cudniejsza ;:oj co zwiedziłaś to Twoje a teraz biegiem do swoich gymoli na kolana i proś ;:180 o wybaczenie, że zwatpiłaś w ich urodę ;:14
Szkoda, że to morze tak daleko ;:306 bo też bym zajechała ;:304
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:Np puny gdzieś mi uciekły. W każdym razie, jak dla mnie, to cuda wianki w tym tunelu są, których nazw nawet powtórzyć nie umiem.
Takie choćby (nie pamiętam co to :oops: ):
Te moje puny to żaden rarytas, raptem P.clavarioides, znana od wieków "łapa murzyna", poniżej jej fotka razem z Pterocactus reticulatus

Obrazek

Problem nieznajomości nazw fotografowanych roślin rozwiązuję zawsze robiąc dodatkowe zdjęcia samym etykietom. Nawet pstrykając fotkę w moim tunelu ostatnie ujęcie przedstawia pełną etykietę. Wtedy o nazwy nie trzeba się martwić, w domu można je spokojnie określić.

Na powyższych, Twoich zdjęciach są Cintia knizei i Geohintonia mexicana.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tomka kolekcja perfekcyjna nie tylko pod względem jakościowym ale też wizualnym. ;:333
U mnie wiele mniejsza ale tak się nie dało...
blabla napisał(a):
Widziałem w życiu kilka różnych szklarni z kaktusami i wiele z nich do dziś pozostaje moim niedoścignionym wzorcem.
Też widziałem, może te same? Ale Twoja od młodych siewek prowadzona z pewną koncepcją. To mi się właśnie u Ciebie najbardziej podoba.
sokolica napisał(a):
Pewnie mi przejdzie, ale po wrażeniach z wczoraj, nie widzę dużego sensu uprawy parapetowej, nawet zewnętrznej :(
Też to miałem. I to nie raz a kilka - po każdym wyjeździe do dużej, porządnej kolekcji z kaktusami czy sukulentami. ;:108
Cóż, warunków u siebie się nie zmieni więc po jakimś czasie jak się odrobinę zatrą wspomnienia w pamięci swoje rośliny się znów zaczynają podobać. Bo przecież jak dzieci - swoje są może nie najładniejsze ale na pewno najbardziej kochane. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Magda przesadzasz trochę :) Tomka kolekcja to wiadomo, że to czysty profesjonalizm i zaangażowanie przez co składają się na nią same piękne rośliny wyglądem łudząco przypominające te rosnące w naturze. Nie ma jednak co przeżywać, bo akurat Twoja kolekcja Gymnocalycium stanowi zaraz obok Henryka (i jeszcze kilku osób ale wymieniam tylko Was ze względu na osobisty sentyment :lol:) wzór dla miłośników rodzaju :) Zauważ jaki świetny efekt uprawy osiągasz Ty i Henryk mając do dyspozycji wyłącznie lokalizację parapetową/balkonową :) Przecież parapet czy balkon nie może się równać ze szklarnią czy foliakiem, a oboje posiadacie rośliny godne pozazdroszczenia :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Magda - już mi lepiej. ;:128
Mam nadzieję, że Tobie również chandra nieco minęła.

Mateusz - dziękuję. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mnie pewnie jeszcze trochę żal potrzyma. Aż oswoję się, że nic lepszego u mnie nie będzie :lol:
nyskadu pisze:No to miałaś wyjazd, to się nazywają wczasy
Mam chyba odmienne zdanie. Nie było mnie w domu 38h. W tym czasie 4xpociąg, 6xautobus i 2xtramwaj co daje 31h samych podróży :lol:
abaddon1986 pisze:Nie ma jednak co przeżywać, bo akurat Twoja kolekcja Gymnocalycium stanowi zaraz obok Henryka (i jeszcze kilku osób ale wymieniam tylko Was ze względu na osobisty sentyment ) wzór dla miłośników rodzaju Zauważ jaki świetny efekt uprawy osiągasz Ty i Henryk mając do dyspozycji wyłącznie lokalizację parapetową/balkonową
Dzięki Mateusz, bardzo to miłe, co piszesz. Choć wygląd moich roślin wg mnie pozostawia wiele do życzenia. A jeśli efekty przełożyć na kwitnienia to też polemizowałabym, czy one są :lol: Ale w pocieszaniu jesteś nieoceniony!

Dziś na przykład się rozczarowałam. Po raz pierwszy zakwitł Gymnocalycium knolli WO 66

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatek nie dość, że jakiś taki mało zachwycający, to jeszcze wyjątkowo, jak na ten rodzaj, malutki - może 2cm średnicy.
Mihanovichii zapowiada, że drugie kwitnienie będzie takie, jak należy - żółto brązowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Wymagająca z Ciebie kobieta :lol: Przecież fajnym kwiatkiem zakwitło, więc nie wiem o co Ci chodzi :) Jutro jak kwiat się otworzy powinien być nieco większy. Przynajmniej u siebie zaobserwowałem coś takiego, że kwiaty są mniejsze przy pierwszym otwarciu, a przy drugim pokazują się już w całej okazałości :) Gymnocalycium mihanovichi u mnie też zapączkowany, więc ciekawe czy pokaże kwiaty różowe czy żółto-brązowe :)
sokolica pisze:Ale w pocieszaniu jesteś nieoceniony!
Mam długoletnią praktykę z moją lubą :;230
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:Nie było mnie w domu 38h. W tym czasie 4xpociąg, 6xautobus i 2xtramwaj co daje 31h samych podróży :lol:
Po takim czasie podróży mogłabyś swobodnie wysiąść np. w argentyńskiej Mendozie lub Cordobie i za rogatkami miasta zacząć szukać gymnaków w trawie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

sokolica pisze:Dziś na przykład się rozczarowałam. Po raz pierwszy zakwitł Gymnocalycium knolli WO 66
(...)
Kwiatek nie dość, że jakiś taki mało zachwycający, to jeszcze wyjątkowo, jak na ten rodzaj, malutki - może 2cm średnicy.
A ten to dopiero pewnie ma depresję!! Się postarał, jak umiał, po raz pierwszy w dodatku a tu zero docenienia! :wink:

Trzeba wyjść z założenia, że jakby wszyscy mieli pięknie, to nie byłoby widać różnic, ani z czego czerpać wzorców! :D
Każda kolekcja jest piękna, jeżeli jest zaprawiona miłością do roślin!
I nawet jeśli się podoba tylko jednej osobie - właścicielowi, to i tak ma sens ;:173
Chociaż kolekcja Tomka (nie kolekcja, tylko ten ład!!) zwala z nóg, to osobiście ani trochę nie jestem zazdrosna, już raczej zazdroszczę jego kobiecie takiego poukładanego partnera 8-)
Ale nie wpadam w depresję, bo od tego zmarszczki się robią i cera szarzeje :wink:

Kwiatka się nie czepiaj, bo ładny :)
I już lepiej siedź w domu, bo podróże Ci szkodzą! ;:306

A za parę dni zajrzyj do mnie, bo mi zakwitnie jakieś gymno, to powiesz mi co to jest, zobaczysz prawdziwą masakrę i na kolanach przeprosisz swoje roślinki :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Moja droga, to brakowało jeszcze rowera i kajaczka i zaliczyłabyś wszystkie środki lokomocji :;230, ale czego nie robi się żeby dotrzeć do celu ;:138

Kwiatuszki bardzo ładne nie marudź ;:124 i zmień kategorie myślenia, bo z takim podejściem życie nie miałoby sensu, zawsze znajdzie się ktoś, kto ma coś ładniejsze, większe, wartościowsze itd
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”