Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Piękne te Twoje białaski!! :D Pierwszy wygląda jak obsypany kwiatami - swoją drogą mój biały z różowymi piegami ma cztery pędziki i liczne pędziki wypuszczone z oczek, ale tak obfitego kwitnienia nie będzie i zastanawiam się dlaczego... Twój za to spisał się na medal :D Drugi białasek ma mniej kwiatków, ale za to są ogromne i takie szlachetne... Jest śliczny!!! :D A jak miewają się storczyki, które kupiłaś kiedyś po przekwitnięciu (chyba razem z Milky Wayem) - już Ci zakwitły?
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto dziękuję za miłe słowa ;:168 Te dwa przekwitnięte były zarażone wełnowcami, wyrzuciłam je bo nie miałam ochoty dokładać do interesu.. wełnowce to chyba jedyna rzecz jakiej naprawdę nie toleruje, nie byłabym w stanie z nimi walczyć, patrzeć na nie.. Bałabym się, ze jak pójdę spać to mi wejdą do buzi ;:306

-- 18 maja 2013, o 22:31 --
kamikami26 pisze:Nie no pleśń jak nic...
a może to była mikoryza? Takie białe kulki? Bo pleśni w podłożu jeszcze nie widziałam, ewentualnie na podłożu, wierzchnia część..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Szkoda, bo liczyłam, że trafiły Ci się jakieś ciekawe storczyki :roll: Przynajmniej miejsce na parapetach się zwolniło... ;:306
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet nie zdążyły tego parapetu zająć ;:222

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dufin piękne białaski ;:138 gratuluję obfitego kwitnienia, pięknie się prezentują ;:108
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

I nawet lepiej, że nie zdążyły - przynajmniej szkodniki nie zdążyły zaatakować innych roślinek i... zaoszczędziłaś na preparatach :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Aniu muszę Ci pogratulować tak wspaniałego kwitnienia,
białasek ma bardzo ładne i duże kwiatki.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Dufin pisze:Marto dziękuję za miłe słowa ;:168 Te dwa przekwitnięte były zarażone wełnowcami, wyrzuciłam je bo nie miałam ochoty dokładać do interesu.. wełnowce to chyba jedyna rzecz jakiej naprawdę nie toleruje, nie byłabym w stanie z nimi walczyć, patrzeć na nie.. Bałabym się, ze jak pójdę spać to mi wejdą do buzi ;:306

-- 18 maja 2013, o 22:31 --
kamikami26 pisze:Nie no pleśń jak nic...
a może to była mikoryza? Takie białe kulki? Bo pleśni w podłożu jeszcze nie widziałam, ewentualnie na podłożu, wierzchnia część..

Niestety nie ale akurat z tym osobnikiem miałam przedziwne zjawiska więc nawet nie dziwię się że akurat jemu to się przytrafiło ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Callanthe dziękuję za odwiedziny :wit Miłe znów widzieć znajome twarze (nicki? ;:306 ) Dziękuję za miłe słowa, oby się tylko storczyki przez to nie rozpuściły ;:170

Marto dokładnie. Storczyki przyszły pod moją nieobecność, więc całe szczęście, że mama je postawiła na biurku a nie na parapecie :) Aczkolwiek szkoda, bo to były jedyne storczyki "niespodzianki" jakie kiedykolwiek kupiłam ;) No może poza D. nobile bo on też jest niewiadomego koloru, ale jest mały więc nie wiem kiedy się przekonam jak wygląda ;:224 weranduje się już na balkonie, mam nadzieję, że nie zmarznie ;:3

stefanku dziękuję, że po raz kolejny składasz mi wizytę i raczysz miłym słowem ;:168

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Dufin, czy dobrze zrozumiałam, że wyrzuciłaś storczyki z wełnowcem i nawet nie próbowałaś go zwalczyć?
Kurcze, szkoda :( Ja wymiotłam wełnowca bardzo łatwym i tanim sposobem tak więc tym bardziej mi żal :?
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

a możesz tak na przyszłość podać ten sposób? ;:oj ;:108
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kahim tak wyrzuciłam :) Tak jak mówię, wełnowce są dla mnie nie do przejścia, mam opór psychiczny.. Były to storczyki kupione tanio jako przekwitnięte, dlatego nie żal mi było aż tak, a czytałam, ze trudno jest wełnowce wyeliminować i nie chciałam ryzykować.. Być może źle zrobiłam ale było ich tyle na tych pędach i paczkach, ze nie potrafiłabym na to patrzeć :/ Mechaniczne pozbycie się wełnowców nie rozwiązuje problemu, bo w podłożu na pewno są już jaja i formy przetrwalnikowe.. Ich naprawdę była cała masa, w kątach liści także, nawet nie umiałabym ich wygrzebac, były w każdym zakamarku, nie wiem w ogóle jak coś takiego można wysłać człowiekowi i jeszcze napisać, ze oferują zdrowe storczyki..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Wystarczy podlać roztworem Bi-58 i po problemie.
Dwa razy w roku, tak robię ze wszystkim co rośnie w moim domu.
Problem nie istnieje, chyba że przywlekę je od kogoś.
Środek trochę śmierdzi, ale po kilku dniach zapach znika.
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Dzięki :D Planuje zakupy storczykowe :tan :heja ;:215 i dlatego pytałam na wszelki wypadek ;:108

-- 19 maja 2013, o 09:12 --

A ponieważ teraz jest lato to przykry zapach to nie problem ponieważ i tak mam stale otwarte okno ;:306
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Aniu i ja się pozachwycam Twoimi białaskami. ;:oj Są takie śliczne. ;:oj
Kiedy na któreś urodziny zażyczyłam sobie zwykłego białego storczyka jakież było zdziwienie mojej siostry.
Ona już się ciężko zastanawiała jakiego ja jeszcze nie mam i jakiego tu kupić a tu zonk. Ja chcę zwykłego białego. :wink:
Teraz już nie mam miejsca na tyle hybrydek, ale .....

Ciekawa jestem dalszych opinii o pałeczkach nawozowych do storczyków. Kilka osób pisało w innych wątkach, że źle wpływają na korzenie, bo to stężona dawka jednak jest i w miejscu włożenia pałeczki korzonki jakby się parzyły, obumierały. :(
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”