Witam Wszystkich wiosennie i słonecznie na przekór pogodzie i śniegowi
Ewo w, to dąb szypułkowy 'Posnania' czyli Quercus robur ?Posnania?
Asiu tak jak napisałam wyżej i jak trafnie zgadła
Agatka dąb 'Posnania'. Ogród oczywiście nawożę, jak my wszyscy. Staram się w sposób naturalny: obornikiem granulowanym, biohumusem, róże wiórami rogowymi. Ponieważ mam piach, więc wszystkie rabaty są użyźnione czarnoziemem.
Justynko witam Cię i serdecznie zapraszam w moje progi

Pospacerowałam również po Twoim różanym królestwie i bardzo mi się podobało

Jestem zadziwiona kolorem 'czekoladki', nie wiedziałam, ze róża może być w takim kolorze
Mój Fryderyk Chopin niestety nie dał rady i zmarzł ostatniej zimy.

Bardzo żałuję, bo zapowiadał się pięknie, miał takie olbrzymie kwiaty !
Z przyjemnością będę dalej śledzić Twój wątek
Ogromnie Ci dziękuję za miłe słowa na temat naszej piaskownicy i oczywiście zapraszam, gdy będziesz w pobliżu.
Trawę kosi mój zięć traktorkiem, i zwykle zajmuje mu to dwa dni. Skoszoną ściółkuję krzewy i drzewka, wtedy rośnie mniej chwastów. Część kompostuję.
Trawy ozdobne kupowałam w różnych miejscach. Szczegóły na PW.
Ewo majowa chętnie, a może chcesz też takie wieloletnie ?
Jagi, Twój pomysł 'tynfa wart'. Od dzisiaj w naszej rodzinie dąb 'Posnania' nosi imię: 'Rozkudłana tuja'
Czyż nie ciekawiej ?
Gratuluję i zapraszam do współtworzenia: Tajnej kapituły ds. zmian imion własnych u roślin głupio i bez fantazji nazwanych.
Zresztą tak bardzo tajna, to ona nie musi być
Agatko medal i duże brawa dla Ciebie, za prawidłowe rozpoznanie delikwenta
Marzka Dąb jest szczepiony, więc z tym hodowaniem to się nie uda

Zebrałam jesienią duży koszyk żołędzi i zostawiłam na stole w altanie. Gdy przyjechaliśmy kolejnym razem, nawet jeden się nie ostał ! Wszystkie wyparowały... Pewnie pożywiły się nimi ptaki - i na zdrowie ! Między innymi po to były sadzone
Michał ten dąb rośnie podobno do 10-12 metrów. Ale kiedy to będzie ?