Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Mam takie jednoroczne proso, które trzeba plewić, bo się panoszy-może Ci wyślę w zamian za kłosowcowe "chwasty"? Najpierw się na to proso trochę złościłam, bo M sobie je kupił, zapłacił aż 10 zł za jednoroczną trawę (pani sprzedawczyni twierdziła oczywiście, że to wieloletnia :evil: Uświadomił nas inny sprzedawca)-jeszcze tyle nie płaciłam za taką roślinę. Okazało się jednak, że to proso daje bardzo duży samosiew, aż nieco kłopotliwy. Ale ładne toto :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mary, w pierwszej chwili myślałam, że to rozkudłana tuja, na której mozolnie poprzyklejałaś żołędzie, żeby nam zrobić kawał ;:oj.

Figlarz z Ciebie - Jagoda
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Dąb to Posnania? Ślicznie wygląda takie maleństwo z żołędziami :D .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dąb rewelacyjny ;:138 ;:138 , w ogóle dęby w tym roku szalały z żołędziami i miały ich rekordowe ilości. Takie urodzaju juz dawno nie pamiętam.
Czy masz żołędzie tego swojego dziwaka? Chętnie bym go sobie wyhodowała od nasionka ;:196 ;:196
Michal M
200p
200p
Od: 8 sty 2013, o 09:04

Post »

Rewelacyjny ten dąb, nie widziałem jeszcze takiego. ;:138 duży urośnie?
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Witam Wszystkich wiosennie i słonecznie na przekór pogodzie i śniegowi ;:3

Ewo w, to dąb szypułkowy 'Posnania' czyli Quercus robur ?Posnania? :D

Asiu tak jak napisałam wyżej i jak trafnie zgadła Agatka dąb 'Posnania'. Ogród oczywiście nawożę, jak my wszyscy. Staram się w sposób naturalny: obornikiem granulowanym, biohumusem, róże wiórami rogowymi. Ponieważ mam piach, więc wszystkie rabaty są użyźnione czarnoziemem.

Justynko witam Cię i serdecznie zapraszam w moje progi ;:196 Pospacerowałam również po Twoim różanym królestwie i bardzo mi się podobało ;:215 Jestem zadziwiona kolorem 'czekoladki', nie wiedziałam, ze róża może być w takim kolorze ;:oj
Mój Fryderyk Chopin niestety nie dał rady i zmarzł ostatniej zimy. :cry: Bardzo żałuję, bo zapowiadał się pięknie, miał takie olbrzymie kwiaty !
Z przyjemnością będę dalej śledzić Twój wątek :heja

Ogromnie Ci dziękuję za miłe słowa na temat naszej piaskownicy i oczywiście zapraszam, gdy będziesz w pobliżu. :D
Trawę kosi mój zięć traktorkiem, i zwykle zajmuje mu to dwa dni. Skoszoną ściółkuję krzewy i drzewka, wtedy rośnie mniej chwastów. Część kompostuję.

Trawy ozdobne kupowałam w różnych miejscach. Szczegóły na PW.

Ewo majowa chętnie, a może chcesz też takie wieloletnie ?

Jagi, Twój pomysł 'tynfa wart'. Od dzisiaj w naszej rodzinie dąb 'Posnania' nosi imię: 'Rozkudłana tuja' ;:306
Czyż nie ciekawiej ?
Gratuluję i zapraszam do współtworzenia: Tajnej kapituły ds. zmian imion własnych u roślin głupio i bez fantazji nazwanych.
Zresztą tak bardzo tajna, to ona nie musi być ;:224

Agatko medal i duże brawa dla Ciebie, za prawidłowe rozpoznanie delikwenta ;:138

Marzka Dąb jest szczepiony, więc z tym hodowaniem to się nie uda ;:185 Zebrałam jesienią duży koszyk żołędzi i zostawiłam na stole w altanie. Gdy przyjechaliśmy kolejnym razem, nawet jeden się nie ostał ! Wszystkie wyparowały... Pewnie pożywiły się nimi ptaki - i na zdrowie ! Między innymi po to były sadzone ;:108

Michał ten dąb rośnie podobno do 10-12 metrów. Ale kiedy to będzie ?
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Szczepiony to pewnie drogi był?Pierwszy raz widzę!Te żołędzie nieproporcjonalnie wielkie i tak ich dużo :shock: Pamiętasz,gdzie go kupiłaś?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko, pamiętam, a jakże. Kupiłam je w Broniszach, czyli w najbliższym mi centrum ogrodniczym trzy lata temu. Czy był drogi ? Dokładnie nie pamiętam, ale ca 35,- złociszy za marny nawet nie metrowy badylek. Więc tak tanio nie było. Ale włączyłam wyobraźnię, ujrzałam szumiące, wiekowe drzewo i... kupiłam :lol: Kupiłam wtedy jeszcze jeden, też z powcinanymi, ale bardziej, listkami i jasnymi plamkami, ale niestety nie przeżył biedulek ;:185 Mój piaseczek i słoneczne lato plus brak podlewania, bo musiałam wyjechać, wykończyły go skutecznie. Jak wyczytałam po niewczasie, wolał półcień i żyzną, wilgotną glebę. Jednym słowem, mam go niestety na sumieniu...

Wyczytałam w tej chwili w necie, że jest do kupienia w szkółce u Szmita /dąb szypułkowy 'Posnania' C7,5 80-100cm 60,- zł /czyli prawie dwa razy drożej, ale jeśli ktoś jest zainteresowany, to może spełnić swoje marzenie ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3 nieustająco czaruję wiosnę, ale na wiedźmę z prawdziwego zdarzenie, to chyba się nie nadaję ...odzewu brak...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ,Twój dąb przefajny ,ale jednak dąb .Nie boisz się ,że Ci olbrzym wyrośnie.?.Lubię podziwiać twoje nasadzenia ,które są niczym nieograniczone i to bardzo pięknie wygląda. ;:63
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

No dąb rzecxzywiście odlotowy! :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Marysiu, dziękuję ;:196

ten dąb widziałam razem z Franci u Szmitów własnie...jako spore drzewko..... chyba, bo nie mogę w tej chwili znaleźć zdjęcia.
edit,
a jednak nie.....to był Quercus robur 'Irtha', z liśćmi "nakrapianymi"...
Pozdrawiam
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Trudna uwierzyć,że marna ziemia u Ciebie :roll: Takie dorodne masz wszystko ;:oj Muszę popatrzeć w moich najbliższych szkółkach.60 to drogo ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ten dąb miał na ZtŻ w 2011 roku wyróżnienie, zgłaszali go właśnie Szmitowie. Dlatego poznałam :wink: .
Piękna świecznica, moje marne jakieś :oops: , chyba w tym roku trzeba im więcej żarełka dać :lol: . Czy rośnie w pełnym słońcu?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu kupiłam wióry rogowe ;:138
A poza tym to nawet pisać mi się nie chce....
Nic mi się nie chce...
Pooglądam sobie jeszcze raz Twój piękny wiosenny ogród...

Aaaa...
Marysiu zamówiłam już hortensje: Limelight, Vanilke i Vanilkę miniaturową oraz Silver Dollars
Bobo niestety nie znalazłam...tzn. znalazłam wysprzedaną ;:224
Dziękuje jeszcze raz ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”