Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Obrazek
Rosła sobie tu kiedyś taka ładna śliwka węgierka. Ładna ale nigdy tego drzewa nie lubiłem. Owoce dobre, owocowanie obfite ale taka była kolczasta że rwało się je jakby po jakiejś wielkiej róży łazić. Raz przy obcinaniu gałąź spadła i wbiła mi się w rękę, innym razem zeskoczyłem z drzewa a ono wypuściło z ziemi kolce i wbiło się w stopę prawie na wylot... ogólnie nie mam z nią najlepszych skojarzeń. Co roku systematycznie ją obcinałem, wokół zrobiłem warzywnik więc był kolejny powód żeby obcinać bo zasłania światło, potem rósł i dalej rośnie po niej chmiel. Warzywnik już jest gdzie indziej a ona dalej mnie kuła w oczy więc dziś zrobiłem z nią taki porządek

Obrazek
Śliwkę na górnym zdjęciu z prawej zwaliła wichura, miała jakieś 50 lat.
Za inne śliwki też się wziąłem ale już delikatnie bo inne darzę sympatią, tej jednej tylko nie lubię ;:306
Ewa bina Diablik wrócił za to dziś Emilkę wywiało
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wypraszam sobie-ostatnia zima była oszukana, to może i przymrozków nie będzie ;:306 Ani razu nie było mniej niż -25, więc się nie liczy jako zima.
Koty pokazują się na zmianę-raz Szaroburka, raz Dzikot. Niech ta wiosna się już skończy, przynajmniej zwierzęta będą trzymały się domu. Jeden Hamlet domowy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo Moje tak na przemian znikają, jakby się w kolejce ustawiały :D Tutaj zimą min było -15,8*C, jak dla mnie każda by taka mogła być bo nic nie wymarzło ;:333 Twój Hamlet to chyba taka przytulanka jest, ciągle go widzę na parapecie jak w innego kotka się wtula :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Bo to mały kotek :D W marcu będzie miał pół roku. Wiecznie ma uszy i łapy chłodne, dlatego przychodzi spać z nami:D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale obawiam się, że pośrednio skazałeś śliwkę na zagładę, bo ona się złamie pod wpływem ciężaru owoców. Żal mi tej śliwki jakby to był kot to wzięłabym ją do domu :lol:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu kiedyś tak się ugięła i nic jej nie było więc i teraz przetrzyma, złego licho nie bierze :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja tak straciłam pyszną śliwkę. Najpierw rozdarła się na dwie części, a potem każda się złamała. Po cichutku trzymam za nią przecież to tylko roślinka. Ona Ci dokuczała, bo wie że jej nie lubisz :;230
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja się obawiam, że ta śliwka Ci się zemści...owocami spadającymi prosto na głowę z dużej wysokości :) Też mam kilka swoich do uratowania, też strasznie kolczaste odmiany, dlatego zabieramy się do ich cięcia, jak pies do jeża...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witaj Michale w piękny, słoneczny poranek!
...ale dokonałeś cięcia swoich śliw....ale jeśli były "udręką"...to nie dziwię się....
Mam analogiczne doznania z pienną różą NN...dostałam od znajomego,który ją likwidował bo jak mówił "mam jej dość"
Mi żal było tak pięknych , obfitych kwiatów...i przygarnęłam ...
Posadziłam przy 2 pergolach...kilka lat mi nie przeszkadzały ...ale ostatnio tak mi dały się we znaki,że miałam ich też już...dość. Niepozorne, małe kolce...byly utrapieniem ...mimo pryskania -mszycy zatrzęsienie a na dodatek...atakował mączniak...
Jakie miałam problemy, aby jej się pozbyć...pędy na 3-4 m...rosły w piorunujacym tempie, mimo sukcesywnego cięcia ...
wyrąbywania , wykopywania korzeni
Wydawało mi się,że już jej się pozbyłam...a ona dalej wypuszczała pędy. Nie wiem co pokaże w tym roku...
Pozdrawiam! ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat Jak jeszcze raz w jakiś sposób ta śliwka mnie uszkodzi to pożegnam się z nią raz na zawsze :twisted:
Bogusiu chyba wiem o jakim rodzaju róży piszesz, było mi dane mieć takiego stwora u siebie. 2 lata to tępiłem aż wreszcie się udało ;:138 Obecnie róż nie posiadam.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj Darmokocie, przecież to nie czas na ciecie śliwek. I jeszcze takie radykalne. To ja się jeszcze zastanowię! ;)
Natomiast krzewy owocowe, jak najbardziej. I odpowiednia faza nawet. Ja od wczoraj szaleję wśród agrestu z sekatorem. W końcu też zrobię coś z zasiedlającymi je hubami.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Darmokot pisze: Bogusiu chyba wiem o jakim rodzaju róży piszesz, było mi dane mieć takiego stwora u siebie. 2 lata to tępiłem aż wreszcie się udało ;:138 Obecnie róż nie posiadam.
Pożyjemy, zobaczymy...zajrzysz do jednego forumowego ogrodu z różami, do drugiego...i zrezygnujesz z wakacji i nowych butów na zimę na rzecz dużego zamówienia w różanej szkółce... :D

Ja dziś też swoje krzaki śliwkowe tnę...już dwa dni jak sobie nic nie zrobiliśmy, czas nadrobić :twisted:
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Oj to prawda Michał , Róże mają niesamowitą siłę przyciągania i naciągania ;:306 Jak ja zaczęłam rezygnować z zakupu ciuchów , a już jak zrezygnowałam z nowej torebki to mój syn chciał dzwonić do lekarza ;:306 ;:306
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko wiem, że nie czas , chciałem po prostu, żeby mniej miejsca zajęła a na jej owocach mi nie zależy, robi tylko za podporę do chmielu :wink:
Pat, Ewa Bina nie kuście :D Ja tam do kwiatów róż nic nie mam, nawet bardzo je lubie, ale jak pomyślę o kolcach i corocznym wycinaniu to mi od razu ochota przechodzi.
Apropos obcinania - dziś dostało się koszteli. Cięta była tylko lewa strona drzewa. Przed i po:

Obrazek Obrazek
Więcej nie dałem rady bo zaczął padać deszcz i bałem się , że utknę na drzewie na dobre ;:306 Roboty było sporo ale kosztela jest taka duża i gęsta , że jest to słabo widoczne, głównie zagęszczają ją stare gałęzie na brzegach korony ale nie ma się jak do nich dostać. Jak się skończą deszcze i zapowiadane mrozy to zamierzam prześwietlić drugą część.
Marysiu Maska zrazy dla Ciebie już są odłożone :D
Jeszcze wczoraj koty zabawiały się tak
Obrazek
A dziś widząc co się dzieje na zewnątrz od razu wskoczyły do domu, zajęły łóżka i ułożyły się do spania
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit Kocie zdjęcia po prostu :;230 . Na temat cięcia nie wypowiadam się, nie posiadam drzewek owocowych niestety :(
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”