Dorotka-Keetee coś Ty?.

.. jesteś normalna, ja też mogę się gapić na nie ciągle.
Asiu-Camellia, moja Edenka miała do 160 cm. To był jej pierwszy sezon.
W tym roku będę się zastanawiać jak ją poprowadzić. Na pewno musi mieć podpory.
Justynko-Klarysa, ?

jest mi bardzo miło.
Ewciu-Majowa, ja się nie przejmuję?..

daję się pomęczyć?.
Jak tylko ruszy przyroda na wiosnę na pewno nie omieszkam pokazać ile tylko się da?.

,
a później wszystkie kochane różyczki na tle zielonych drzew i zielonego trawniczka.
Justynko, znieczuliła Ciebie Edenka jak ją zobaczyłaś na żywo ? w moim przypadku było odwrotnie.
Musiałam ją mieć jak zobaczyłam ją w donicy, okwieconą tymi Edenkowymi kwiatami.
Było to właściwie drzewko wysokości ok. 150 cm. Gdyby nie brak możliwości przewozu jej samochodem osobowym,
to już trzy lata temu byłaby moja.
Aniu-Sweety, pokazuję najpiękniejsze róże, a ona to wiadomo ?.

, to mój skarbek
Jak masz ciepłe zaciszne miejsce dla niej, to kup.
Edytko, widzę, że już przemyślałaś kolory róż na rabatki.
Zacznę od Chopina, czy Ty przypadkiem nie na jesieni go posadziłaś. Na początku jak są tylko patyczki, to wydaje się, że masz dużo miejsca między różami, jednak jak zaczynają rosnąć w sezonie to robi się czasami zbyt ciasno.
Prawdą jest, że od odmiany róży zależy jak je sadzić. Chopin rośnie raczej strzeliście, ja dla większego efektu posadziłabym dwa krzaczki w jeden duży dołek. Ty masz już je posadzone i jak piszesz w trójkącie. Moim zdaniem ja bym nie ruszała tego tylko
dosadziła inny gatunek niższych różyczek, które uzupełnią brak kwiatów na Chopinach i do tego np. przetaczniki.
Musisz to sobie spokojnie przemyśleć.
Trudno mi doradzić co masz zrobić z różami, które posadziłaś w szpalerze. Czy te nowe rabatki mają być właśnie tam gdzie szpalery.
Przemyśl to może co niektóre z nich przesadzisz, tak żeby zburzyć ten szpaler.
Co dla zasady odległość między różami tak właściwie zależy od ich odmian.
U mnie jest to czasami 40 cm, ale i 50, 60 a, nawet 70 cm.
Jak róża rośnie szeroko, musisz zostawić dla niej więcej miejsca.
zacytuję Ci co napisałam o Edenkach ;
Kasiu musi się różnić skoro sam hodowca ma u siebie tylko Eden Rose 88, a w świat poszła Eden Rose 85.
To są pewnie subtelne różnice, jednak efekt widać w jakości kwiatów i wigorze głównie do tworzenia kwiatów.
Jest, to tylko moje zdanie, oparte na obserwacji obu róż.
Monikwity, ja bym zmieniła ziemię i wsadziła inny kraczek. U mnie na rabacie mam wyznaczone miejsce dla każdej róży, a jak widzisz ciągle coś zmieniałam i róże rosną.
Ta róża, która słabo rosła, jak wykopiesz obejrzyj jej dobrze korzenie zanim wsadzisz do nowego dołka.
Gosiu-Margo, zrobiłam na jesieni rewolucję. Jest druga rabatka różana? ona jest zrobiona równolegle do tej obecnej?.. są przesunięte pergole, przekopane roże, wykopane róże i dosadzone nowe róże. Musiałam tymi zmianami odsłonić się od komórki sąsiada.
Wiosną będę pokazywać.
Kilka zdjęć do poduchy.
Chippendale
Poesie
Candlelight +
Cesar