Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
To specjalne podłoże do psiankowatych ma niższe pH deklarują, że 5,2 - 6,2 ale ta cena
przy większej ilości worków to trochę dużo wychodzi.

Na 80 litrach to i 40 pomidorów posadzę. Poza tym mam jeszcze kompost z liści .
A gdzie można kupić takie ilości podłoża w tak niskiej cenie?chudziak pisze:Sterlux to linia podłoży hobbystycznych Hollas'u z Pasłęka czyli tej samej firmy co to podłoże do pomidorów (ich linia dla profesjonalistów nazywa się Aura) . Znalazłam też ,że ich podłoże warzywne uniwersalne NPK 14?16?18 z dodatkiem mikroelementów, pH substratu warzywnego mieści się w przedziale 5,5?6,5. Mogłabym je kupić za 39 zł za 250 litrów .Zastanawiam się czy nie kupić i dać do dołków podczas sadzenia w namiocie
Alembik ta cena jest taka, jak cena biedronkowej Gardenic 20 l, tak na szybko policzyłam,
nawozu hydrocomplex 1,2 kg/m3, pH odpowiednie no i na bazie torfu wysokiego, żadnych śmieci
nawozu hydrocomplex 1,2 kg/m3, pH odpowiednie no i na bazie torfu wysokiego, żadnych śmieci
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alembik ja znalazłam w sklepie ogrodniczym ale na stronie Hollas'u są podane numery telefonów do dystrybutorów - zadzwoń to Ci powinni podać kto w Twojej okolicy sprzedaje w detalu albo zadzwoń bezpośrednio do firmy - ja tak zrobiłamAlembik pisze:A gdzie można kupić takie ilości podłoża w tak niskiej cenie?chudziak pisze:Sterlux to linia podłoży hobbystycznych Hollas'u z Pasłęka czyli tej samej firmy co to podłoże do pomidorów (ich linia dla profesjonalistów nazywa się Aura) . Znalazłam też ,że ich podłoże warzywne uniwersalne NPK 14?16?18 z dodatkiem mikroelementów, pH substratu warzywnego mieści się w przedziale 5,5?6,5. Mogłabym je kupić za 39 zł za 250 litrów .Zastanawiam się czy nie kupić i dać do dołków podczas sadzenia w namiocie

Stosowałam w tym roku ziemię z Biedronki, zabrakło mi Aury, i mogę potwierdzić, że jest b. dobra.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też stosuję ziemię z Biedronki i mieszam ją z piaskiem. Niesamowite, jak piasek zmienia jakość ziemi - staje się taka lekka, rozdrobniona, puszysta. Polecam. Tylko skąd ten piasek brać, jak się w bloku na osiedlu mieszka?
Ja ,,kradnę" moim dzieciom z piaskownicy super piasek, który kupiłam w zeszłym roku w OBI.
Kasia
Jeśli jesteś z W-wy wystarczy wybrać się na wycieczkę nad WisłęMagdallena pisze:Tylko skąd ten piasek brać, jak się w bloku na osiedlu mieszka?

Na przykład :
http://d.naszemiasto.pl/k/r/20/94/51417ff40a346_o.jpg
Można też ze sklepu budowlanego:-D
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dobrze pamiętam miałem komuś wkleić zdjęcia z podłożem. Zastosowałem piasek, perlit, torf z piaskiem i perlitem, następnie przysypane piaskiem a wierzchnia warstwa to perlit

i tak Cie lubię 

- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
monika z wzajemnością
Zrobiłem ciekawy eksperyment, na dolną warstwą piachu dałem drugą warstwę perlitu mierzącą 5-4cm grubości w przyszłym roku wiosną podczas rozsadzania iglaków dam znać czy zdało to egzamin.

Zrobiłem ciekawy eksperyment, na dolną warstwą piachu dałem drugą warstwę perlitu mierzącą 5-4cm grubości w przyszłym roku wiosną podczas rozsadzania iglaków dam znać czy zdało to egzamin.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 maja 2013, o 20:13
Witam.
Jestem nowa na forum i nie przeczytałam całego wątku,więc nie wiem czy nie zadam pytania które już się pojawiło.Chcialam zapytać jakie polecilibyście podłoże do wysiewu warzyw (np sałaty lub cukinii) w warunkach ''domowo-parapetowych''
?
Jestem początkującą ogrodniczką i nie za bardzo wiem co i jak,chciałabym coś jeszcze teraz posiać,doradzono mi że można cukinię, nie wiem czy można coś jeszcze? No i przede wszystkim w jakie podłoże? Wyczytałkam gdzieś w necie że podloże jest istotne bo ziemia z ogródka się nie nadaje ze względu na dużą ilość mikroorganizmów,że młodemu nasionku mogą ktoreś zaszkodzić.
Czytałam że dobry jest torf -tylko nie wiem czy to ma być sam torf czy zmieszany z czymś, czy gotowe podloże czy jak...? Zależałoby mi na tym aby to nie zawierało żadnych sztucznych nawozów,ani chemii,chciałabym mieć ekologiczne warzywa.Czy moglibyście coś doradzić w tej sprawie,jak się za to zabrać ?
Będę bardzo wdzieczna
Jestem nowa na forum i nie przeczytałam całego wątku,więc nie wiem czy nie zadam pytania które już się pojawiło.Chcialam zapytać jakie polecilibyście podłoże do wysiewu warzyw (np sałaty lub cukinii) w warunkach ''domowo-parapetowych''

Jestem początkującą ogrodniczką i nie za bardzo wiem co i jak,chciałabym coś jeszcze teraz posiać,doradzono mi że można cukinię, nie wiem czy można coś jeszcze? No i przede wszystkim w jakie podłoże? Wyczytałkam gdzieś w necie że podloże jest istotne bo ziemia z ogródka się nie nadaje ze względu na dużą ilość mikroorganizmów,że młodemu nasionku mogą ktoreś zaszkodzić.
Czytałam że dobry jest torf -tylko nie wiem czy to ma być sam torf czy zmieszany z czymś, czy gotowe podloże czy jak...? Zależałoby mi na tym aby to nie zawierało żadnych sztucznych nawozów,ani chemii,chciałabym mieć ekologiczne warzywa.Czy moglibyście coś doradzić w tej sprawie,jak się za to zabrać ?
Będę bardzo wdzieczna

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
W tym roku bardzo dobre opinie zbierała ziemia z Biedronki Gardenia - jakieś 3,50 zł za 20 l. W "mojej" kilka dni temu jeszcze była