Mój ogródek z oczkiem 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek z oczkiem 2

Post »

Kasia jak dają - bierz, jak biją - uciekaj :;230
Proszę się nawet dużo nie zastanawiać tylko w połowie lutego śmigać po szczepki ;:333
Jutro postaram się zrobić zdjęcia.

U siebie coś wstawiłam :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to będę brała i hodowała skoro dają :heja

Jeszcze znalazłam ładną różyczkę, oczywiście wspomnieniową ;:118 , oddałam ją koleżance i u niej wyzionęła ducha :cry: Kupiona pod nazwą Orange Peace

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ta od której powinnam zacząć wspomnienia różane ;:167 , pierwsza róża w moim ogrodzie, kwitła od wczesnej wiosny do mrozów, pachnąca i niestety nn :cry:
Nie przeżyła ostatniej zimy :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ale przepiękna róża a jak pięknie wyglądała w kompozycji z zielenią... szkoda że już tylko wspomnienie.... :(
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyś ;:196
Mi też jej bardzo szkoda, chyba najbardziej ze wszystkich straconych róż, je wszystkie mogę odkupić, a tej nie znam nazwy ;:145
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Kasiu, a nie próbowałaś jej zidentyfikować w wątku identyfikacji róż? Może by pomogli Tobie.... tym bardziej że masz dużo zdjęć i z bliska i pokrój krzaczka... a może się uda...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, już próbowałam kilka razy ale nie udało się jej zidentyfikować ;:185
Ale może spróbuję jeszcze raz, może w końcu się uda :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kasiu, ile już u ciebie nowego życia widać w tych wszystkich doniczkach i doniczusiach. I hortensje, i daturki i inne patyczki. Widac tu twoją troskliwą rekę i ciepłe serduszko. Już sobie ciebie wyobrażam, jak co rano podchodzisz z troską do tych maluszków i sprawdzasz, czy im czegoś potrzeba.
Teraz przy tej burej szarzyźnie masz u siebie w domku przedsmak ogrodowej krzątniany, na którą wszyscy tak niecierpliwe czekamy.
Czerwona róża pnąca, którą pokazałaś,to marzenie niejednej z nas. Tak pięknie, obficie kwitła małymi bukiecikami. Co za okropna strata. Czy posadziłaś już coś w jej miejscu?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu a to czytałaś? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=98

Może jednak to była któraś z wymienionych?
ta z Twojego zdjęcia podobna do 'Flammentanz' (po tym jak zobaczyłam ją w kilku wątkach to kupiłam i myślę, że tak szybko jej nie zmarnuję :wink: )
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Znowu zgubił mi się Twój wątek :roll: . Kasiu, aż 10 sztamówek Ci zmroziło?! :( I jeszcze ta pnąca czerwona, prawdziwe zjawisko, ogromna szkoda, że już jej nie masz. Nie mam pomysłu na nazwę dla tej pnącej ale czytałam, że That's Jazz jest dobrą czerwoną pnącą różą, lepszą niż Sympathia. Może dałabyś jej szansę?
Czy patyczki hortensji cięłaś teraz zimą, czy one są z jesiennego ukorzenienia? Gdybyś chciała mieć ich jeszcze więcej, to możesz latem po prostu włożyć do ziemi uszczknięty wierzchołek pędu i on szybko puszcza korzenie. U mnie hortensje nie lubią rosnąć ale latem ukorzeniałam w ten sposób bez problemu hortensje dla mojej mamy i siostry.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu witaj :wit
To prawda, chodzę przy tych moich patyczkach i ciągle do nich zaglądam ;:65 Może coś uda mi się wyhodować :wink:
Ta róża to była moja ulubiona , bo pierwsza i mimo całkowitej nieznajomości zasad sadzenia, kopczykowania ,okrywania, dokarmiania- rosła i kwitła bez problemu :D
Nie, na jej miejscu nic nie posadziłam i na razie nie będę sadzić ;:185 Trochę zraziłam się do pnących róż na kratkach przy tarasie , zmarzły mi cztery :(

Madziu, dziękuję za świetny link, przejrzałam cały watek i niestety to żadna z nich :(
Ona jest różowa i powtarza a wręcz kwitnie cały sezon, to nie Flammentanz ;:185
Flamm. to świetna róża, jedna z najwytrzymalszych, na pewno będzie pięknie rosła u Ciebie ;:108

Kasiu, tak jest, 10 sztuk :wink: Uśmieszek to z mojej głupoty że tyle kasy zmarnowałam, ale każdy uczy się na własnych błędach :wink: i nie znałam jeszcze wtedy FO :wink:
Też słyszałam opinie o That's Jazz, chociaż kwiaty chyba Sympathia ma ładniejsze -piękne po prostu :roll: Na razie nie będę sadziła przy tarasie żadnych róż pnących, w ogóle nie chcę na razie pnących, kupiłam tylko New Dawn, ale pójdzie w zaciszne miejsce i mam jedną nn , także zasadziłam w innym zacisznym miejscu .
Kasiu, te patyczki to cięte w grudniu, tak na próbę :wink: Wiosną też będę próbować i potem latem, jak mówisz .
Próbowałaś z ogrodowymi czy bukietowymi ? Bukietowe na pewno świetnie by rosły u Ciebie ;:108

Kratki dookoła tarasu wyglądają tak, przy każdej rosła róża, i już ich nie ma :cry:
Jest to wietrzne miejsce , a poza tym spadek terenu powoduje niedogodności w podlewaniu, woda błyskawicznie spływa, raczej miejsce na rośliny skalniakowe i na takich chyba na razie poprzestanę :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oj, Kasiu, takie kratki aż proszą się o róże i wcale się nie dziwię, że wpadłaś na taki pomysł. A na którą stronę świata wychodzi tarasik? Jakie róże, oprócz tej pięknej pnącej, miałaś przy kratkach? W wolnej chwili poszukałam w internecie czerwonych róż pnących z nadzieją, że uda mi się zidentyfikować tę Twoją ślicznotę ale teraz doczytałam, że one nie była czerwona tylko różowa. Jak różowa, to przypomina mi różę Super Excelsa.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

I mam zdjęcia okratowanego tarasu jak na zamówienie ;:oj Właśnie jestem na etapie kupowania takich kratek z donicami i chce je w podobny sposób zaaranżować u siebie i posadzić róże. Dzięki za inspirację :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, od prawej strony , gdzie na kratce rosła właśnie ta, różowa :wink: róża, jest południe, słońce idzie w lewo i taras jest do wieczora słoneczny .Czyli południowo-zachodnia strona .
Ten winobluszcz osłania od słońca, gdy go nie było , nie można było posiedzieć w upalne dni przy stole ;:3

To jest na pewno różowa róża, kiedyś myślałam o niej że to Rosarium U. , ale to nie ona, i nie Exelsa, kwiaty są większe, mniej pełne, takie motylki :wink:
Rosła tam jeszcze Sympathia, różowa nn, i czerwona- Santana . Różowym dosadziłam fioletowe clematisy, zostały tylko one :wink:

Madziu, bardzo proszę :D , polecam się na przyszłość ;:196
Ty będziesz stawiać kratki a ja pewnie rozbierać w tym roku :wink:

Te dwie kratki z winobluszczem zostaną , aby zieleń osłaniała od słońca, tworzyła zaciszny kącik :D

Obrazek

Ławeczka stoi przed tarasem aby posiedzieć przed oczkiem :wink: Chcę zdjąć te kratki za nią i mieć widok z tarasu i więcej słońca po południu .

Obrazek

Obrazek

Widok z tarasu :D Tuje już podrosły, i skutecznie zasłaniają sąsiadów i ich drzewo leżące za płotem :evil:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Czyli już wiesz dlaczego ja chcę kratki 8-) . Też zaczekam na ładne widoki. Bo w to, że róże na nich przetrwają lata raczej nie wierzę :lol:

Ty juz masz ten etap przyjemny, odsłaniania widoków...
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Piękna róża...powtórzę jeszcze i ja...
Z przyjemnością obejrzałam Twoje oczko wodne, bo otoczenie ma trochę podobne do mojego - kamienie i żwir, przynajmniej docelowo, bo nasze będziemy dopiero kończyć wiosną, zabrakło płaskich kamieni (a propos - jakie są te kamienie u Ciebie?).
Rzeczywiście te kratki aż się proszą o róże... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”