Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek

Post »

Ewo narobiłaś apetytu.
Mam nasionka z akcji i na pewno posieję.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posiej,tym bardziej,że jeśli ma podporę,to jest praktycznie bezobsługowa,a na dodatek nie imają się jej żadne choroby :D
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Rzeczywiście smakowicie ta sałatka wygląda, to już sama nie wiem co robić, muszę przemyśleć w takim razie miejsce.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Moniu mnie też "zatkał" rozrost cyklantery ;:oj
Też będę przemyśliwała ;:224
Chyba ją wysieję w miejscu, gdzie młody milin amerykański władzę trzyma - niech walczą o ekspansję ;:131
Czy ktoś hodował cyklanterę na balkonie ?
Mam balkon - patelnię i w tej chwili przyszło mi do głowy, że to jest dobra roślina na zacienienie go.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Do donicy nie nadaje się,chyba,że zainstalujesz nawadnianie kropelkowe sterowane komputerem :) Przy takiej ilości masy zielonej zapotrzebowanie na wodę i jedzonko jest b.duże.Najgorsze jest to,że C. zaczyna się krzewić po osiągnięciu co najmniej 150 cm,i główny ciężar jest umieszczony na wysokości ok. 2 m.Jeśli dojdzie ciężar wody po deszczu to słabe podpory mogą nie wytrzymać.Poza tym b. wdzięczna roślinka :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz uszczykiwanie sadzonek w początkowej fazie wzrostu pobudza rozkrzewianie i dzieje sie to na dużo niższej wysokości dzięki temu dół jest mniej ogołocony i dziki ogórek jako pnącze ogólnie wygląda lepiej .
Ciężar tez inaczej się rozkłada przy takim postępowaniu. Robiłam próby w ub roku i jestem zadowolona ale uszczykiwanie sadzonek " trenowałam" juz w lutym na parapecie ;:306 aby nie zmarnować rośliny w sezonie .
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy takie uszczykiwanie sprawi że C. będzie niższa?
Mam zamiar zrobić dwie sadzonki do gruntu (ślimaki ) kiedy najlepiej wysiać na rozsadę, jak duże sadzonki najlepiej się przyjmują?

Pozdrawiam
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Jeszcze raz, radzicie uszczknąć cyklanterę? Jeśli tak to w jakiej fazie wzrostu?

Ewcia, dziękuję Ci bardzo za piękne zdjęcie. Jesteś wielka! Dużo wody wypiła? Wieje tam u was? U mnie kompulsywne wiatry cyklicznie nadchodzą i boję się, że mi ją połamie. Taka cyklantera mi się marzy jak u Ciebie wyrosła:) :tan

Rzepka, z tego co wyczytałam cyklantera nie lubi zimna i wysadzamy ją jak ogórki po zimnej Zośce. Zrób eksperyment dwie do doniczek i dwie do gruntu pod koniec maja. Ja tak planuję. Nie wzejdzie ta będzie druga. :roll:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Z uszczykiwaniem byłbym ostrożny,szczególnie z siewu w gruncie,ponieważ opóźni to kwitnienie.C. jak i inne pnącza musi dorosnąć do pewnych rozmiarów aby wydać owoce.W tym roku spróbuję przypilnować delikwentkę i prowadzić ją jak najniżej ,poziomo.Dzięki temu pędy będą miały odp. długość i jednocześnie będą niżej.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
Tak wyglądała po pierwszych mrozach moja cyklantera, która uciekła na śliwkę. To tylko naprawdę niewielka część rośliny.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Na działce rośnie mi wielki dąb. Myślicie że to dobry pomysł by posadzić pod nim cyklanterę, by się po nim wspinała? Nie będzie tam miała zbyt dużo słońca, więc się zastanawiam czy to dobre miejsce. Z plusów byłby fakt, że takiej podpory nie da rady obalić :wink:
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Za sucho.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

kaLo pisze:.Najgorsze jest to,że C. zaczyna się krzewić po osiągnięciu co najmniej 150 cm,i główny ciężar jest umieszczony na wysokości ok. 2 m.Jeśli dojdzie ciężar wody po deszczu to słabe podpory mogą nie wytrzymać.Poza tym b. wdzięczna roślinka :D
Czy to znaczy,że zwykła siatka ogrodzeniowa jej nie wystarczy? Jakby co,to posadzę przy siatce,blisko gruszy :)
Mam zamiar posadzić z 6 szt i uszczęśliwiać znajomych :wink: Ale tylko dlatego,ze ona taka bezobsługowa jest. :wink: Chyba,że po owoce przyjdzie wchodzić na drzewo. :twisted:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Jak nie będzie podpór do góry to pójdzie po siatce ogrodzeniowej, tyle że od dołu będzie łyso. Szkoda gruszki.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

ann33 pisze:Ewcia, dziękuję Ci bardzo za piękne zdjęcie. Jesteś wielka! Dużo wody wypiła? Wieje tam u was? U mnie kompulsywne wiatry cyklicznie nadchodzą i boję się, że mi ją połamie. Taka cyklantera mi się marzy jak u Ciebie wyrosła:) :tan
Trudno mi określić ile wody wypiła,wiadomo jak rzadko pada,trzeba podlać.Ja podlewałam przy okazji podlewania pomidorów,bo tunel blisko cyklantery,a gdy urosła duża,to tylko w przypadku długotrwałej suszy/raz w tygodniu/.
Wiatry u nas bywają,ale to jest taka zbita,splątana masa zieleni,że nie łatwo ja uszkodzić.U mnie owocowała już na wys.ok.70 cm. od ziemi.
tak wyglądała na początku października:
Obrazek Obrazek
i nie była ogołocona od dołu,mimo że jej nie przycinałam :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”