Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Ewo narobiłaś apetytu.
Mam nasionka z akcji i na pewno posieję.
Mam nasionka z akcji i na pewno posieję.
Posiej,tym bardziej,że jeśli ma podporę,to jest praktycznie bezobsługowa,a na dodatek nie imają się jej żadne choroby 

Rzeczywiście smakowicie ta sałatka wygląda, to już sama nie wiem co robić, muszę przemyśleć w takim razie miejsce.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniu mnie też "zatkał" rozrost cyklantery
Też będę przemyśliwała
Chyba ją wysieję w miejscu, gdzie młody milin amerykański władzę trzyma - niech walczą o ekspansję
Czy ktoś hodował cyklanterę na balkonie ?
Mam balkon - patelnię i w tej chwili przyszło mi do głowy, że to jest dobra roślina na zacienienie go.

Też będę przemyśliwała

Chyba ją wysieję w miejscu, gdzie młody milin amerykański władzę trzyma - niech walczą o ekspansję

Czy ktoś hodował cyklanterę na balkonie ?
Mam balkon - patelnię i w tej chwili przyszło mi do głowy, że to jest dobra roślina na zacienienie go.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do donicy nie nadaje się,chyba,że zainstalujesz nawadnianie kropelkowe sterowane komputerem
Przy takiej ilości masy zielonej zapotrzebowanie na wodę i jedzonko jest b.duże.Najgorsze jest to,że C. zaczyna się krzewić po osiągnięciu co najmniej 150 cm,i główny ciężar jest umieszczony na wysokości ok. 2 m.Jeśli dojdzie ciężar wody po deszczu to słabe podpory mogą nie wytrzymać.Poza tym b. wdzięczna roślinka 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz uszczykiwanie sadzonek w początkowej fazie wzrostu pobudza rozkrzewianie i dzieje sie to na dużo niższej wysokości dzięki temu dół jest mniej ogołocony i dziki ogórek jako pnącze ogólnie wygląda lepiej .
Ciężar tez inaczej się rozkłada przy takim postępowaniu. Robiłam próby w ub roku i jestem zadowolona ale uszczykiwanie sadzonek " trenowałam" juz w lutym na parapecie
aby nie zmarnować rośliny w sezonie .
Ciężar tez inaczej się rozkłada przy takim postępowaniu. Robiłam próby w ub roku i jestem zadowolona ale uszczykiwanie sadzonek " trenowałam" juz w lutym na parapecie

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy takie uszczykiwanie sprawi że C. będzie niższa?
Mam zamiar zrobić dwie sadzonki do gruntu (ślimaki ) kiedy najlepiej wysiać na rozsadę, jak duże sadzonki najlepiej się przyjmują?
Pozdrawiam
Mam zamiar zrobić dwie sadzonki do gruntu (ślimaki ) kiedy najlepiej wysiać na rozsadę, jak duże sadzonki najlepiej się przyjmują?
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Jeszcze raz, radzicie uszczknąć cyklanterę? Jeśli tak to w jakiej fazie wzrostu?
Ewcia, dziękuję Ci bardzo za piękne zdjęcie. Jesteś wielka! Dużo wody wypiła? Wieje tam u was? U mnie kompulsywne wiatry cyklicznie nadchodzą i boję się, że mi ją połamie. Taka cyklantera mi się marzy jak u Ciebie wyrosła:)
Rzepka, z tego co wyczytałam cyklantera nie lubi zimna i wysadzamy ją jak ogórki po zimnej Zośce. Zrób eksperyment dwie do doniczek i dwie do gruntu pod koniec maja. Ja tak planuję. Nie wzejdzie ta będzie druga.
Ewcia, dziękuję Ci bardzo za piękne zdjęcie. Jesteś wielka! Dużo wody wypiła? Wieje tam u was? U mnie kompulsywne wiatry cyklicznie nadchodzą i boję się, że mi ją połamie. Taka cyklantera mi się marzy jak u Ciebie wyrosła:)

Rzepka, z tego co wyczytałam cyklantera nie lubi zimna i wysadzamy ją jak ogórki po zimnej Zośce. Zrób eksperyment dwie do doniczek i dwie do gruntu pod koniec maja. Ja tak planuję. Nie wzejdzie ta będzie druga.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Z uszczykiwaniem byłbym ostrożny,szczególnie z siewu w gruncie,ponieważ opóźni to kwitnienie.C. jak i inne pnącza musi dorosnąć do pewnych rozmiarów aby wydać owoce.W tym roku spróbuję przypilnować delikwentkę i prowadzić ją jak najniżej ,poziomo.Dzięki temu pędy będą miały odp. długość i jednocześnie będą niżej.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Na działce rośnie mi wielki dąb. Myślicie że to dobry pomysł by posadzić pod nim cyklanterę, by się po nim wspinała? Nie będzie tam miała zbyt dużo słońca, więc się zastanawiam czy to dobre miejsce. Z plusów byłby fakt, że takiej podpory nie da rady obalić 

-
- 1000p
Za sucho.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Czy to znaczy,że zwykła siatka ogrodzeniowa jej nie wystarczy? Jakby co,to posadzę przy siatce,blisko gruszykaLo pisze:.Najgorsze jest to,że C. zaczyna się krzewić po osiągnięciu co najmniej 150 cm,i główny ciężar jest umieszczony na wysokości ok. 2 m.Jeśli dojdzie ciężar wody po deszczu to słabe podpory mogą nie wytrzymać.Poza tym b. wdzięczna roślinka

Mam zamiar posadzić z 6 szt i uszczęśliwiać znajomych

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 1000p
Jak nie będzie podpór do góry to pójdzie po siatce ogrodzeniowej, tyle że od dołu będzie łyso. Szkoda gruszki.
Trudno mi określić ile wody wypiła,wiadomo jak rzadko pada,trzeba podlać.Ja podlewałam przy okazji podlewania pomidorów,bo tunel blisko cyklantery,a gdy urosła duża,to tylko w przypadku długotrwałej suszy/raz w tygodniu/.ann33 pisze:Ewcia, dziękuję Ci bardzo za piękne zdjęcie. Jesteś wielka! Dużo wody wypiła? Wieje tam u was? U mnie kompulsywne wiatry cyklicznie nadchodzą i boję się, że mi ją połamie. Taka cyklantera mi się marzy jak u Ciebie wyrosła:)
Wiatry u nas bywają,ale to jest taka zbita,splątana masa zieleni,że nie łatwo ja uszkodzić.U mnie owocowała już na wys.ok.70 cm. od ziemi.
tak wyglądała na początku października:

i nie była ogołocona od dołu,mimo że jej nie przycinałam