1. Róże. (2007.06 - 2008.05)

Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

żaża pisze:Odwiedziłam dziś LM zwabiona nową gazetką i zdjęciami róż. Zmroziły mnie ich ceny - Austiny po 55 zł (pozostaje czekać na przecenę). Chciałam zobaczyć przynajmniej, jakie będą w ofercie, no i dowiedziałam się tylko tyle, że z powodu zimy nie dowieźli. Tzn. część roślin już jest (określone mianem róż licencjonowanych), ale zdjęcia przy różach, nie zachwycały na tyle, żeby by rozważać uszczuplenie portfela (choć same rośliny wyglądają zdrowo). Ale co by nie powiedzieć, ceny z kosmosu.
(...)
coś księżycowego - dla cattleyi :?
jak to było na wykładach ?
" Rzadkość dobra warunkuje cenę"
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Ponieważ Hania mnie wywołała ;) to jeszcze coś dopiszę, Austiny doszły, ale są to te sama róże, które bez problemu, można kupić u polskich producentów po znacznie niższych cenach. Owszem są w doniczkach, wyglądają zdrowo, ale jeśli ktoś bardzo chciałby je mieć - niech szuka ogólne zdecydowanie są tańsze. Przy różanej gorączce, zalecam szukanie :D
Edyta
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

dzisiaj kurier przywozi róże.

Pytanie ogrodniczego matołka: jest 5 st. Celsjusza, pada deszcz wieje. Dostaję 2 sadzonki z nagimi korzeniami. Czy po namoczeniu w wodzie mam je jeszcze dziś w tę pogodę posadzić?

Wiktor
multik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2008, o 11:55

Post »

witam mam pytanie odnoscnie nawozenia ze wzgledu na totalny brak konskiego obornika moze byc suszony bydlecy?/ jezeli nie to co?/ mam ziemie ogrodnicza ze sklepu ew kompost. jak to rozegrac?? prosze o odp bo odbieram roze w piatek :D

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
KaRo
VitoPL
100p
100p

Post »

Kotuchna, nie wiem tylko po co ten krzyk o poprawną polszczyznę. Trochę to stresujące;-)
----------

Do Hanki - odpowiedź na "privie".
:) ----------

W oczekiwaniu na sadzonki

Wiktor :D
multik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2008, o 11:55

Post »

postaram sie - nie jest to moj jezyk ojczysty
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Vito, jeśli pogoda bardzo wredna, to mogą spokojnie dobę pomoczyć nogi.
U nas dziś akurat piekne słońce, ale bardzo, bardzo lodowaty wiatr :P
PW przeczytałam i zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, Słońce :P

multiku/o bo nie znam płci :wink:
Ja bym to tak rozegrała - po 30%: ziemi ogrodniczej, rodzimej z wykopu i kompostu.
Na sam doł : 2 garście suszonego obornika , 2 łopaty mieszanki i sadzenie tak głęboko, by
miejsce szczepienia ( gulka na górze korzeni) znalazła się 3-5cm pod powierzchnią ziemi.
Potem powoli podlać 20l ( wiadrem wody) i czekać na kwiatki :lol:

To jedno z niewielu forów, gdzie przestrzega się zasad polskiej pisowni.
I chyląc czoło ku ziemi, dziękuję za to administratorowi i modreatorom.
Poprawność językowa jest częścią kultury, tak samo, jak powstrzymanie się w towarzystwie od puszczania bąków i bekania.
Tu, na forum wchodzimy przecież do czyjegoś " mieszkania" albo jak wolicie- na czyjś serwer - i na nim umieszczamy swoje przemyślenia, opinie, rady.
I tak, jak wycieramy buty przed wejściem do znajomych, tak starajmy się zachować czystość językową - tu.

Bo jak sieczyta czase tekowypowieć że niewiedziec co to chodzi pieżacemu to poradzic nawte nie wiedziec co ijak, nie nieeeeeeeeeee ? :lol:
P.S.
Sama często muszę poprawiać, nawet parokrotnie, swoje literówki, :oops: bo byków sadzę od groma :lol:
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam swoją pierwszą różę i nie wiem jak ją posadzić. :(
W jednej gazecie pisze że trzeba posadzić przykrywając miejsce szczepienia a w drugiej ze nie wolno, bo będą wyrastać "dziczki"
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Witaj,

Tak są dwie szkoły sadzenia róż, i dwie są praktykowane. Raz jedna jest bardziej na topie raz druga.
Ja preferuję sadzenie z zakrytym miejscem szczepienia, ale myślę że znajdą się osoby sadzące inaczej.

pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zerknij tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8117

Miałam przed chwilą ten sam problem :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

VitoPL i multik
a także wszystkich pozostałych forumowiczów ,którym "solą w oku"
prośby Admina i moderatorów o zachowanie na forum poprawnej pisowni
zapraszam tutaj
do zapoznania się z opinią większości naszych aktywnych forumowiczów .
:D :D :wink:

Nie ma co się burzyć moi drodzy ....
wymóg poprawnej pisowni jest naszym wspólnie wywalczonym dobrem ,
świadczy o naszej pozycji w wirtualnym świecie
i będziemy go bronić "nogamy i rękamy".
W dobie rozwijającej się niemal co sekunda techniki ,
dla chcących, nie jest problemem zainstalowanie przeglądarki Mozilla Firefox ,
która zaznacza błędy na czerwono i wystarczy je po sobie poprawić zanim wypuści się swój post naszpikowany bzdetami w eter.
Można również zainstalować program ,który forumowiczom nadającym na polskie forum z końca świata pozwoli pisać teksty z uwzględnieniem liter polskiego alfabetu.
Trzeba tylko chcieć,trzeba tylko wykazać odrobinę dobrej woli .

Naszą rolą - moderatorów m.innymi jest stanie na straży zachowania wysokiego poziomu forum,które Wy drodzy forumkowie tworzycie. :D
Uważam,że nikt nie powinien mieć o to do nas pretensji a wyłącznie do siebie,
że wprowadził na forum post,który budzi kontrowersje i sprzeciw pozostałych piszących.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

otrzymałam zamówione róże w R, muszę powiedzieć uczciwie, że nie różnią się od tych jakościowo ,
które kupiłam w OBI; ale z kolei zależało mi na pochodnych od róży pomarszczonej głównie, a te nie wszędzie można kupić, raczej jest ciężko

nie powiedziałabym aby wszystkie były w klasie A :( ,
może to też i dlatego , że wiosną wyprzedaje się jednak resztki niesprzedane jesienią,
a najlepszy materiał jest jednak porą jesienną
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

A ja idę właśnie zrobić fotki moim posadzonym w sobotę różom . Zobaczę czy coś się ruszyło. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

ale dodam , żeby było sprawiedliwie, mają baardzo solidne korzenie, ( te z OBI nie miały połowy tego )
a pędy- to jednak nie wszystkie róże są "grubaśne"
VitoPL
100p
100p

Post »

Róże posadzone! Reine des Violletes na balkonie, a dwie Zefirynki Drouhin pod ogrodzeniem. Posadziłem z sąsiadem, bo miał łopatę, a ja nie. Przechodziła sąsiadka, o dziwo od razu wiedziała, że to coś to róża. Ja sam bym chyba jakiś czas temu nie rozpoznał;-) Nasypałem lepszej ziemi i zobaczymy co z tego wyjdzie :? Pokażę zdjęcia, jak się rozwinie, bo faktycznie między jednym chodnikiem a drugim ma dosyć trudne warunki.

Sadzonki, jak na moje oko były bardzo ładne, na pewno w klasie A. Ładne gałązki, porządne korzenie. Teraz idę z konewką na dół. Ludzie będą w szoku - mieszkam przy ruchliwej ulicy. :P

Pozdrowienia

Wiktor
Zablokowany

Wróć do „Róże”