Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Post »

aguniada pisze: Pozdrawiam kominkowo, Ewelino :)
Dziękuję za miłe słowa i ...kominkowe pozdrowienia, do których , pozwól ,dodam takie zdjęcie :

Obrazek Obrazek

Obrazek
Jesienią na belce nad kominkiem rozsiadły się jabłka i malownicze gałązki głogu .

Wandziu , igły "w każdym zakamareczku" to jeszcze i u mnie będą - sosny dopiero zaczęły sypać ... Niby nie trzeba się aż tak spinać z ich wygrabianiem , ale wyglądają paskudnie i jakoś usunąć je trzeba.A zaraz zaczną opadać liście brzóz...
Pytasz , kto to będzie robił, gdy nas zabraknie ? Odpowiem cytatem : "Nie będzie nas , będzie las... " U mnie sosnowy , u Ciebie pewnie dębina :;230 A w lesie , wiadomo, gdzie co spadnie , tam leży.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

2 jabłka zaczęłaś obierać???
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

wielkakulka pisze:2 jabłka zaczęłaś obierać???
;:108

Dziś pogoda nadal nas nie rozpieszcza... Dobrze ,że i tak siedzę za biurkiem , więc w sumie - mam to w nosie .

Obrazek Obrazek
CHRYZANTEMY w ciepłych barwach - świetne na taki ponury dzień , jak dzisiejszy :)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino - Ty piszesz, że u ciebie ponury dzień, a u mnie po prostu wiosna. Przepiękna słoneczna pogoda i chyba z 18 stopni. Po prostu bosko. Tylko w nocy był lekki przymrozek. Prognozy są całkiem sympatyczne - w przyszłym tygodniu ma się ocieplić. Więc poczekaj cierpliwie - u Ciebie też będzie ładanie. :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie deszczowo, szaro i nie miło - zimno pochmurno pogoda do niczego ;:145
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Jesiennie i cudnie u Ciebie. Dekoracje podkreślają klimat Twojego wspaniałego domu. Jabłka na kominku świetnie wyglądają. Autorka blogu, którego na bieżąco podczytuję, zrobiła z jabłek świeczniki. Proste a genialne. Zachęcam do podpatrzenia jej pomysłów :) http://zapachwspomnien.blogspot.com/201 ... chive.html
A ja chora jestem od dłuższego czasu i praca w ogrodzie zahamowana. Serce się kroi.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Chyba jednak prognozy się spełnią i zawita do nas jesień z tym gorszym obliczem, czyli deszczem, wiatrem i pluchą. Deszcz potrzenby roślinom, żeby zebrały jej zapas na zimę. Jednak ja go nie lubię. Twój kominek to taki prawdziwy z żywym ogniem, u mnie zamknięty płomień za szybą. mam jednak z tego taką korzyść, że ciepło w całym domu jak palę.
W Twoim ogrodzie jest zjawiskowo i tak elegancko. Ciągle zostaję w podziwie dla tarasu i jeśli pozwolisz to będę się bardzo nim wzorować. W tym roku nie udało mi się zrobić tarasu, mimo, że bardzo chciałam go ukończyć. Nieoczekiwana utrata pracy przez M pokrzyżowała wszystkie plany.
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Za oknek paskudna pogoda, siąpi, pada, mży , pozwól posiedzę sobie przy komiku :)
Te jabłka na belce to ozdoby :?: czy ja dobrze widzę że dwa ktoś zaczął obierać :?: :lol:
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nich święty Mikołaj był szybciej i pożarł im jabłka - skórki z jabłek...
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

No tak Ewelinę znowu gdzieś poniosło , ciekawe jakie fotki i skąd zaserwuje ;:224
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie za często wpada do nas?
Awatar użytkownika
elorek
50p
50p
Od: 4 kwie 2012, o 19:48

Post »

Witaj Ewelinko :wit
Dawno tu nie zaglądałam a ty tyle się u Ciebie dzieje.
Ozdoby jesienne w domu masz cudne, to jak mieć jeszcze trochę lata jesienią :D. Chyba sama teraz jakieś ozdoby zrobię :D .
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witajcie :)
Jestem już w domu , i teraz nadrabiam zaległości, których się namnożyło więc forum odwiedzam ... nieczęsto :( Wszystkim Wam dziękuję ,że mimo mojej nieobecności zaglądacie :)
W ogrodzie czas jesiennych porządków, wycinania , grabienia śmieci, zabezpieczania roślin przed chłodami- końca prac wciąż nie widać. Trawnik dostał nawóz jesienny, część roślin tarasowych ( w tym AGAWY i DATURY, a także garnkowy-ziołowy ogródek ) powędrowała już na zimę do domu, odłączone zostało nawadnianie ogrodu, schowane ogrodowe węże, i spryskiwacze... Teraz przydają się grabie , miotła i ogrodowy odkurzacz-dmuchawa !

Iza - mam nadzieję ,że już zdążyłaś się wychorować ? Dziękuję za adres blogu - zajrzałam i na pewno będę zaglądać , bo ciekawy .

Teraz pozwólcie ,że przekleję otrzymane pocztą @ PRZYKAZANIA OGRODNIKA . Fajne są - poczytajcie :

CZEGO NIE ROBIĆ W OGRODZIE:

? NIE pozwól aby sąsiadka miała ładniejszy ogród od twojego. Nie ,żeby zaraz jej niszczyć, raczej bardziej zadbaj o swój.
? NIE sądź, że wszystko wiesz. Naukowcy częściej zmieniają poglądy na uprawę roślin, niż ty nadążysz z poznawaniem tych poglądów.
? NIE może mieć ładnego ogrodu ten ,kto ma ładnego psa .Pies jest bowiem przyjacielem człowieka ale nie ogrodu.
? NIE zakładaj ogrodu , jeżeli nie znajdujesz przyjemności w jego pielęgnacji lub nie masz pieniędzy na zatrudnienie ogrodnika. Lepiej od razu wszystko zabetonować .
? NIE żałuj pieniędzy na prezenty dla żony i zakupy do ogrodu. Takie wydatki to najrozsądniejsza "lokata kapitału".
? NIE kupuj roślin tylko dlatego, że podobały ci się w sklepie. Wcześniej musisz być pewny, że im będzie podobało się w twoim ogrodzie.
? NIE zabraniaj żonie długiego przebywania w ogrodzie. Niech sobie kobieta pieli....
? NIE dopuść aby twój ogród był równie piękny ,jak w zeszłym roku. Jeżeli nie jest piękniejszy, to ty jako ogrodnik, jesteś skończony.
? NIE wierz sprzedawcom roślin. Powiedzą ci wszystko , co chcesz usłyszeć, byle byś kupił.
? NIE pozwól, żeby dżdżownice uciekały z twojego terenu za ogrodzenie. Stwórz im odpowiednie warunki.
? NIE słuchaj głupich rad. Do wszystkiego i tak musisz dojść sam. Metodą prób i błędów , niestety
? NIE sadź wszystkiego, co Ci się podoba. Każdy gród ma swoją pojemność.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino - mądrości ogrodnicze fajne, zagadzam się ze wszystkimi prócz ostatniej. Choćby mnie ubili nie jestem w stanie zastosować się do tej zasady. Nie da rady i już! ;:oj
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Kleo - ja też przez pierwszych kilka lat "ogrodniczenia" nie umiałam pogodzić się z faktem ,że nie można mieć wszystkiego, że nie każdą roślinę da się uprawiać w cienistym ogrodzie na piaskach, że także mój ogród ma swoją pojemność , a uroda rabat nie zawsze zależy od różnorodności ( częściej od dobrze dobranych roślin). Teraz już mi trochę przeszło. Po wielu próbach prawie całkowicie odpuściłam sobie róże ( mam je tyko na jednej , południowej rabacie), bo marzenie o ogrodzie pełnym róż jest na moim terenie po prostu nierealne... Zaczęłam skupiać się na roślinach, które może nie są ogrodowymi rarytasami, ale za to dobrze się czują w warunkach , jakie mogę im stworzyć, a okazałe i wypielęgnowane też zdobią. Długo trwało nim zmądrzałam , ale dzięki temu z roku na rok mam bujniejszy ogród i ponoszę mniej niepotrzebnych strat...

Tymczasem ROŚLINY TARASOWE stopniowo zostały poprzenoszone do swoich zimowych kwater. Zawsze jest z tym sporo kłopotu , bo potrzeba miejsca , by przezimować kilkanaście sporych donic !
I tak : W chłodnym pokoju zimują AGAWY (2 +3 mniejsze), na parapecie wylądował garnkowy ziołowy ogródek oraz KASZTANOWIEC AUSTRALIJSKI. Mam 3 HORTENSJE OGRODOWE posadzone w donicach i spróbuję je tej zimy przechować w domu - może ładniej zakwitną latem ?

DATURY są nieco przycięte i też przeniesione do pomieszczeń. Ta spędzi zimę w chłodnym pokoju z oknem,

Obrazek

a te cztery w ciemnej ,chłodnej skrytce ogrodowej

Obrazek

Zobaczymy , która forma zimowania lepiej się sprawdzi :)

A przy tej okazji uzyskałam masę odnóżek /badylków. W ciągu kolejnych kilku tygodni powinny się ukorzenić .

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”