Witajcie
Jestem już w domu , i teraz nadrabiam zaległości, których się namnożyło więc forum odwiedzam ... nieczęsto

Wszystkim Wam dziękuję ,że mimo mojej nieobecności zaglądacie
W ogrodzie czas jesiennych porządków, wycinania , grabienia śmieci, zabezpieczania roślin przed chłodami- końca prac wciąż nie widać. Trawnik dostał nawóz jesienny, część roślin tarasowych ( w tym AGAWY i DATURY, a także garnkowy-ziołowy ogródek ) powędrowała już na zimę do domu, odłączone zostało nawadnianie ogrodu, schowane ogrodowe węże, i spryskiwacze... Teraz przydają się grabie , miotła i ogrodowy odkurzacz-dmuchawa !
Iza - mam nadzieję ,że już zdążyłaś się wychorować ? Dziękuję za adres blogu - zajrzałam i na pewno będę zaglądać , bo ciekawy .
Teraz pozwólcie ,że przekleję otrzymane pocztą @ PRZYKAZANIA OGRODNIKA . Fajne są - poczytajcie :
CZEGO NIE ROBIĆ W OGRODZIE:
? NIE pozwól aby sąsiadka miała ładniejszy ogród od twojego. Nie ,żeby zaraz jej niszczyć, raczej bardziej zadbaj o swój.
? NIE sądź, że wszystko wiesz. Naukowcy częściej zmieniają poglądy na uprawę roślin, niż ty nadążysz z poznawaniem tych poglądów.
? NIE może mieć ładnego ogrodu ten ,kto ma ładnego psa .Pies jest bowiem przyjacielem człowieka ale nie ogrodu.
? NIE zakładaj ogrodu , jeżeli nie znajdujesz przyjemności w jego pielęgnacji lub nie masz pieniędzy na zatrudnienie ogrodnika. Lepiej od razu wszystko zabetonować .
? NIE żałuj pieniędzy na prezenty dla żony i zakupy do ogrodu. Takie wydatki to najrozsądniejsza "lokata kapitału".
? NIE kupuj roślin tylko dlatego, że podobały ci się w sklepie. Wcześniej musisz być pewny, że im będzie podobało się w twoim ogrodzie.
? NIE zabraniaj żonie długiego przebywania w ogrodzie. Niech sobie kobieta pieli....
? NIE dopuść aby twój ogród był równie piękny ,jak w zeszłym roku. Jeżeli nie jest piękniejszy, to ty jako ogrodnik, jesteś skończony.
? NIE wierz sprzedawcom roślin. Powiedzą ci wszystko , co chcesz usłyszeć, byle byś kupił.
? NIE pozwól, żeby dżdżownice uciekały z twojego terenu za ogrodzenie. Stwórz im odpowiednie warunki.
? NIE słuchaj głupich rad. Do wszystkiego i tak musisz dojść sam. Metodą prób i błędów , niestety
? NIE sadź wszystkiego, co Ci się podoba. Każdy gród ma swoją pojemność.