Czosnek zimowy cz.2
Re: Czosnek zimowy cz.2
Już rozsadzony 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pytam się bo zastanawiałam się co zrobic z tą kupką czosnku, To ja swój tez rozsadzę
Asia

Asia
a czy obornik kurzy się nada między czosnkiem bo do takiego mam łatwy dostęp?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mój czosnek zimowy ładnie wzeszedł, nawet nie są pouszkadzane końcówki liści. Z tym, że częśc ma już z 5-8 cm, a część dopiero widać kiełek. W kilku miejscach nic nie widać, ale czekam, może opóźniony.
Natomiast mam pytanie do forumowicz.
W wątku o czosnku wiosennym pisałeś, żeby zdejmować łupinkę. Czy to samo dotyczy czosnku zimowego
Bo ja do tej pory, jak jakiś ząbek miał naderwaną, czy pękniętą łupinkę, to eliminowałam go jako nieprzydatny do siewu, mimo że czasem były wyjątkowo duże
.
Natomiast mam pytanie do forumowicz.
W wątku o czosnku wiosennym pisałeś, żeby zdejmować łupinkę. Czy to samo dotyczy czosnku zimowego

Oba czosnki, które pokazywałem ,tj ten na grządce i ten w palecie to czosnek ozimy i były sadzone z ząbków pozbawionych łuski. Jak widać nawet ten w gruncie przeżył. Po obraniu z łupiny czasem widać uszkodzenie chorobowe ząbka, którego w łupinie nie można dostrzec.
Witam, jestem tu nowa.Ale też chcę sie pochwalić, wczoraj byłam na działce i mój czosnek ma ok. 10 cm ponad ziemia, jeden rozsadziłam , bo wyrosły dwa razem, po wyciągnięciu korzeni miały ok. 8 cm i obawiałam się, że może to zaszkodzi ale przeczytałam ze niektórzy stąd tez tak robili, więc chyba będzie ok. Martwi mnie natomiast ziemia, w jakiej mam posadzony czosnek ( i nie tylko -bo taki kawałek ziemi), przez lata była nieużytkiem, dopiero 3 rok będzie uprawiana, jest ciężka, miejscami gliniasta. W zasadzie można powiedzieć , że drugi rok, bo w drugim roku było wszystko przekopane pod rury, więc jak gdyby od początku.
I jeszcze parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
I jeszcze parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku miałam kilka podwójnych główek czosnku - wyrosły z dwóch ząbków nie do końca rozdzielonych, w jednej łupince ale główki nie były zrośnięte i rosły razem do końca wegetacji.elam1 pisze:Witam, jestem tu nowa.Ale też chcę sie pochwalić, wczoraj byłam na działce i mój czosnek ma ok. 10 cm ponad ziemia, jeden rozsadziłam , bo wyrosły dwa razem, ...
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Nieprawidłowo. Należało z powrotem wcisnąć je w glebę. Za płytko sadziłaś.elam1 pisze: parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
forumowicz pisze:Nieprawidłowo. Należało z powrotem wcisnąć je w glebę. Za płytko sadziłaś.elam1 pisze: parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
Dziękuje za odpowiedź. Nieprawidłowo ok , ale czy na tyle, że nie urosną? Czy będą mniejsze główki? czy ewentualnie mogę je jeszcze "wcisnąć"w ziemię, czy za późno?
- jode22
W tej chwili to już mają korzonki, jak będziesz je na siłę głęboko wciskać to się poodłamują. Lepiej wykopać z większą bryłką ziemi i wkopać głębiej tak, żeby nad ząbkiem było ok. 8 cm.
8 cm - głęboko, czyli część zieloną też zakopać? jednak człowiek uczy się całe życiejode22 pisze:W tej chwili to już mają korzonki, jak będziesz je na siłę głęboko wciskać to się poodłamują. Lepiej wykopać z większą bryłką ziemi i wkopać głębiej tak, żeby nad ząbkiem było ok. 8 cm.

Jak sadziłam je jesienią, było zimno i mokro, i być może parę powciskałam za słabo
- jode22
Jak jesienią zakopuje się czosnek, to nie wciskamy go w glebę
, tylko trzeba zrobić wąską łopatką rowek o głębokości ok. 8 cm i w nim dopiero wciskać ząbki
. Po czym zasypać ziemią z obok wykopywanego rowka.

jode22 pisze:Jak jesienią zakopuje się czosnek, to nie wciskamy go w glebę, tylko trzeba zrobić wąską łopatką rowek o głębokości ok. 8 cm i w nim dopiero wciskać ząbki
. Po czym zasypać ziemią z obok wykopywanego rowka.
No to technika zupełnie inna, zrobiłam rowek na całej długości rządka i wciskałam potem zasypałam całe rządki, ale następnym razem zrobie pojedyńcze wejścia wąską łopatką, bo może zasypanie nie było równe stad kilka "wyszło".
Ja się też pochwalę
zimowy 'Harnaś' od Soprano wyszedł pięęknie, jeden w jeden. Tydzień temu pod śniegiem, dzisiaj z 3 cm nad ziemią.