Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

Już rozsadzony :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pytam się bo zastanawiałam się co zrobic z tą kupką czosnku, To ja swój tez rozsadzę :wink:
Asia
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23

Post »

a czy obornik kurzy się nada między czosnkiem bo do takiego mam łatwy dostęp?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mój czosnek zimowy ładnie wzeszedł, nawet nie są pouszkadzane końcówki liści. Z tym, że częśc ma już z 5-8 cm, a część dopiero widać kiełek. W kilku miejscach nic nie widać, ale czekam, może opóźniony.
Natomiast mam pytanie do forumowicz.
W wątku o czosnku wiosennym pisałeś, żeby zdejmować łupinkę. Czy to samo dotyczy czosnku zimowego :?: Bo ja do tej pory, jak jakiś ząbek miał naderwaną, czy pękniętą łupinkę, to eliminowałam go jako nieprzydatny do siewu, mimo że czasem były wyjątkowo duże ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oba czosnki, które pokazywałem ,tj ten na grządce i ten w palecie to czosnek ozimy i były sadzone z ząbków pozbawionych łuski. Jak widać nawet ten w gruncie przeżył. Po obraniu z łupiny czasem widać uszkodzenie chorobowe ząbka, którego w łupinie nie można dostrzec.
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2013, o 07:47

Post »

Witam, jestem tu nowa.Ale też chcę sie pochwalić, wczoraj byłam na działce i mój czosnek ma ok. 10 cm ponad ziemia, jeden rozsadziłam , bo wyrosły dwa razem, po wyciągnięciu korzeni miały ok. 8 cm i obawiałam się, że może to zaszkodzi ale przeczytałam ze niektórzy stąd tez tak robili, więc chyba będzie ok. Martwi mnie natomiast ziemia, w jakiej mam posadzony czosnek ( i nie tylko -bo taki kawałek ziemi), przez lata była nieużytkiem, dopiero 3 rok będzie uprawiana, jest ciężka, miejscami gliniasta. W zasadzie można powiedzieć , że drugi rok, bo w drugim roku było wszystko przekopane pod rury, więc jak gdyby od początku.

I jeszcze parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

elam1 pisze:Witam, jestem tu nowa.Ale też chcę sie pochwalić, wczoraj byłam na działce i mój czosnek ma ok. 10 cm ponad ziemia, jeden rozsadziłam , bo wyrosły dwa razem, ...
W ubiegłym roku miałam kilka podwójnych główek czosnku - wyrosły z dwóch ząbków nie do końca rozdzielonych, w jednej łupince ale główki nie były zrośnięte i rosły razem do końca wegetacji.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

elam1 pisze: parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
Nieprawidłowo. Należało z powrotem wcisnąć je w glebę. Za płytko sadziłaś.
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

forumowicz pisze:
elam1 pisze: parę ząbków "wyszło" do góry to obtoczyłam je ziemią czy prawidłowo?
Nieprawidłowo. Należało z powrotem wcisnąć je w glebę. Za płytko sadziłaś.

Dziękuje za odpowiedź. Nieprawidłowo ok , ale czy na tyle, że nie urosną? Czy będą mniejsze główki? czy ewentualnie mogę je jeszcze "wcisnąć"w ziemię, czy za późno?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tej chwili to już mają korzonki, jak będziesz je na siłę głęboko wciskać to się poodłamują. Lepiej wykopać z większą bryłką ziemi i wkopać głębiej tak, żeby nad ząbkiem było ok. 8 cm.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

jode22 pisze:W tej chwili to już mają korzonki, jak będziesz je na siłę głęboko wciskać to się poodłamują. Lepiej wykopać z większą bryłką ziemi i wkopać głębiej tak, żeby nad ząbkiem było ok. 8 cm.
8 cm - głęboko, czyli część zieloną też zakopać? jednak człowiek uczy się całe życie :)
Jak sadziłam je jesienią, było zimno i mokro, i być może parę powciskałam za słabo
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak jesienią zakopuje się czosnek, to nie wciskamy go w glebę ;:185 , tylko trzeba zrobić wąską łopatką rowek o głębokości ok. 8 cm i w nim dopiero wciskać ząbki ;:333 . Po czym zasypać ziemią z obok wykopywanego rowka.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

jode22 pisze:Jak jesienią zakopuje się czosnek, to nie wciskamy go w glebę ;:185 , tylko trzeba zrobić wąską łopatką rowek o głębokości ok. 8 cm i w nim dopiero wciskać ząbki ;:333 . Po czym zasypać ziemią z obok wykopywanego rowka.

No to technika zupełnie inna, zrobiłam rowek na całej długości rządka i wciskałam potem zasypałam całe rządki, ale następnym razem zrobie pojedyńcze wejścia wąską łopatką, bo może zasypanie nie było równe stad kilka "wyszło".
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja się też pochwalę :D zimowy 'Harnaś' od Soprano wyszedł pięęknie, jeden w jeden. Tydzień temu pod śniegiem, dzisiaj z 3 cm nad ziemią.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój czosnek też powschodził.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”