Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

Niestety , jeśli lubisz pomidorki , bez pikowania się nie obejdzie :wink: Polecam lekturę kilku stron w tył :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Właśnie przeczytałam cały wątek wzdłuż i wszerz, śledzę też na bieżąco piękne dokonania wielu osób i wiem, że pikowana rozsada pięknie rośnie. Sama w ub. roku też pikowałam. Ale znalazłam też coś takiego: "Nasiona pomidorów można wysiewać również do palet wielokomórkowych, co umożliwia uzyskanie rozsady z dobrą bryłą korzeniową, bez pikowania siewek. Stosuje się palety o pojemności pojedynczej doniczki 90 cm3 (54 doniczki w jednej tacy)". Źródło: http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf s. 10-11
I zastanawiam się, czy nie spróbować bez pikowania np. 2-3 paletek wysiać, czy może ktoś z Was próbował? Jakie efekty?
Pozdrawiam, Dorota
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wysiane 18 01 2012r
3 tygodnie
Obrazek
4 tygodnie
Obrazek
5 tygodni
Obrazek
Obrazek
6 tygodni
Obrazek
Obrazek
7 tygodni
Obrazek
Obrazek
8 tygodni
Obrazek
Obrazek
_____Pozdrawiam ____
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jakie jest przeznaczenie tych pomidorów ?

Pozdrawiam
11krzych

Post »

@cantati
No można bez pikowania, jeżeli potrafisz zapewnić sadzonkom podręcznikowe warunki do wzrostu. Jeżeli jesteś ogrodnikiem parapetowym, to pikujesz. Kropka.
Ja lubię pikować, nie łapie skąd ta niechęć. 200 sadzonek przepikować, to niewielki wysiłek dla wątroby.
Kasencja

Post »

heek, a one jeszcze nie w szklarni :) ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cantati pisze:Właśnie przeczytałam cały wątek wzdłuż i wszerz, śledzę też na bieżąco piękne dokonania wielu osób i wiem, że pikowana rozsada pięknie rośnie. Sama w ub. roku też pikowałam. Ale znalazłam też coś takiego: "Nasiona pomidorów można wysiewać również do palet wielokomórkowych, co umożliwia uzyskanie rozsady z dobrą bryłą korzeniową, bez pikowania siewek. Stosuje się palety o pojemności pojedynczej doniczki 90 cm3 (54 doniczki w jednej tacy)". Źródło: http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf s. 10-11
I zastanawiam się, czy nie spróbować bez pikowania np. 2-3 paletek wysiać, czy może ktoś z Was próbował? Jakie efekty?
Wiesz , jeśli dysponujesz nadmiarem miejsca na eksperymenty , to czemu nie :?: :roll: Ja wypracowałem doświadczalnie swój sposób i jestem z niego zadowolony , wolę przepikować i mieć spokój . Przecież właśnie pikowanie wzmacnia bryłę korzeniową. Po za tym wielodoniczka znacznie ogranicza przestrzeń życiową siewek , mogą pomimo dobrego naświetlenia wzajemnie się cieniować i wybiegać. Jak na mój gust , lepiej posiedź nad nimi i przepikuj :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

heek jakie piękne pomidorki!

Moje po 8 dniach od wysiewu w końcu ujrzały światło dzienne ;:138
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10

Post »

forumowicz pisze:Jakie jest przeznaczenie tych pomidorów ?

Pozdrawiam
W piątek zaczynam wysadzać w szklarni.
Zastanawiam się jaka powinna być minimalna temperatura by pomidorki ładnie rosły.
_____Pozdrawiam ____
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

heek, uwielbiam Twoje fotorelacje :)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Zibi_41 - Dzięki, w takim razie sieję po kilka nasion do jednego otworu i będę pikować, a dla eksperymentu jedną paletkę zrobię bez pikowania :) Zobaczymy jak będą się sprawować zarówno jedne, jak i drugie :)
11krzych - pikowania się nie boję, gdybym nie lubiła zajmować się warzywnikiem, nie siałabym niczego.. Dziś po pracy z radością odpoczęłam pikując 120 sałat (5 paletek po 24 otwory), tyle samo kalarepek i 30 musztardowców. I zapewniam, że moja wątroba ma się świetnie :D , a cały stres, którego przez weekend i pierwsze 2 dni tego tygodnia miałam pod dostatkiem, gdzieś odpłynął ;:108 .
Pytałam o możliwość robienia rozsady pomidorów bez pikowania, ponieważ wiem, że od połowy kwietnia, czyli akurat w czasie, kiedy siewki pomidorów będę miała gotowe do pikowania, zacznie mi się sajgon w pracy i z czasem będzie u mnie bardzo krucho, ale skoro nie da się tego przeskoczyć, trudno, jakoś dam radę :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Heek
minimalna dla pomidorów nie niższa niż 5 stopni..
Ale wiadomo..lubią ciepełko więc jak im dasz więcej to pewnie będą szczęśliwsze..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witajcie!
Ja również "wdepnęłam" w substral :evil:
W moim ogrodniczym nie było innego. Część nasion została w nim posiana i siewki są praktycznie do wyrzucenia :cry:
Szukałam tej ziemi, którą polecał forumowicz, niestety nie znalazłam. Mam teraz z Pasłęka i mam nadzieję, że będzie lepiej.
Nie rozumiem, jak może być oferowane takie g.....no i to zupełnie bezkarnie :evil:
Ogród Heleny cz.3
Alembik

Post »

Do gazet z tym :D
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alembik pisze:Do gazet z tym :D
A oni zlecą ekspertyzę jakiemuś szemranemu instytutowi i okaże się że pod złym kątem układaliście nasionka i trzeba będzie zrzutkę na odszkodowanie za zniesławienie na forum organizować :;230
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”