Aniu Jak już kwiaty przekwitną, obetnij łodygę. Nie obcinaj jej jednak przy samej ziemi, ale na wysokości około 2-3 centymetrów od podłoża.Podlewaj amarylis regularnie. Możesz dodawać od czasu do czasu troszkę nawozu.
Mniej więcej w połowie sierpnia, zmniejsz regularność podlewania. We wrześniu zaprzestań podlewania całkowicie. Umożliwi to przejście cebuli w stan spoczynku.Jak liście całkowicie uschną utnij je zostawiając je naokoło 2-3 centymetry. Wyjmij cebulkę z ziemi.
Cebulka powinna być dokładnie wyczyszczona i przechowywana w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Trzymaj ją tak przez około 8 tygodni.Na pięć do ośmiu tygodni przed kwitnięciem włóż cebulkę do świeżej ziemi.Amarylis potrzebuje doniczki o wymiarach mniej więcej 15-20 centymetrów. Ważne, aby doniczka nie wywróciła się z kwiatem jak już zakwitnie, ale umiała go utrzymać.
Nasyp do doniczki sypkiej, użyźnionej ziemi i umieść w niej cebulkę kwiatu. 1/3 cebulki powinna zostać na powierzchni ziemi.
Postaw doniczkę w słonecznym miejscu. Nie podlewaj zbyt często dopóki nie zobaczysz pierwszych pąków.
Jak już kwiat urośnie na wysokość około dwóch-trzech centymetrów, zacznij go podlewać regularnie.
Obracaj od czasu do czasu doniczkę, bo łodyga będzie rosła w kierunku światła. Obracając doniczkę, możesz sterować kierunkiem jej wzrostu, aby była prosta i nie wyginała się na boki przeciążając doniczkę.
Wiesz mimo że starałam się robic tak jak opisuję z amarylisem tego roku wiosną nie zakwitł mi
Z Twoich okolic pamiętam Lipowiec i Wygiełzów.Wycieczki sobie urządzaliśmy dawniej z dziećmi.W Chrzanowie pracował mój syn.