marpa Maryniu skoro Delosperma u Ciebie nie chce rosnąć to nie ma co sie upierać...
Czasami tak jest,że jedne rośliny nas lubią a inne nie. Może spróbujesz uprawiać Aptenię
- szybko sie rozrasta i ma duży plus nad Delospermą,że kwitnie cały sezon.
Ale ... ma też minus bo trzeba zimować na parapecie - w naszym klimacie nie zimuje w gruncie.
takasobie Miłko w ubiegłym roku szukając jej kupiłam nasionka ale na torebce nazwa to tylko Mydlnica. Tyle,że w opisie płożąca to wiadomo o co chodzi.
Widziałam na zdjęciach starsze okazy i bardzo mnie urzekła.
Ostróżki ode mnie sa bylinowe i wszystkie będą w kilku odcieniach niebieskiego, z tym,że środeczki różne - nie wiadomo co się trafiło.
W imieniu Irysów dziękuję i jeśli chcesz to mogę się podzielić tymi niebieskimi.
hala67 Halinko mnie też nowo zakupiony Żylistek mile zaskoczył.
To wspaniale,że tez lubisz Bodziszki - ciekawe czy mamy takie same odmiany ?
TerDob witam Teresko po naprawde długiej przerwie i ponoc masz w kalendarzu kolejny wyjazd - znów działka poczuje się opuszczona a szkoda bo masz piękne rośliny ale one wszystkie wymagają opieki.
ewamaj66 Ewciu Rokitnika nie znam więc trudno mi polemizować na jego temat. Ale dla mnie jesteś fachowcem więc przyznaje rację.
marzena06 Marzenko Delosperma Nubigenum (żółte kwiaty) rośnie w kilku miejscach i nawet wiosną rzucona nad brzegiem stawu na stracenie(bo mi przeszkadzała ) dużo gorzej wygląda ale też kwitnie.
Mam ja kilka lat i moja córka też całe łany na podwórku więc uważam ją za mało wymagającą.
Marzankę wonną dostałam pod koniec ub. lata od Ewci (ewamaj66) i nawet dobrze się zaaklimatyzowała.
Ponoć ona rośnie w lasach ale byłam na spacerze i nie widziałam jej. Marzy mi się podszycie z niej pod krzewami - informacje podają,że jest ekspansywna - zobaczymy.
Jak trzeba będzie to się skubnie - ja lada chwila będę ja rozmnażać ale poczytam o tym co i jak.
Gosia123A bardzo dziękuję za miłe słowa.
Błędy każdy z nas popełnia bo całe życie się uczymy.
Zawciąg nadmorski pewnie wszędzie urośnie byleby miał "nogi w piasku" ale pod drzewami będzie miał za mało światłą i szybko zacznie się "wyciągać w górę " i wtedy już nie będzie taki ładny.
Zaraz wpadnę do Ciebie i popatrzę na nową fotkę .
wanda7 Wandziu Zawciąg nadmorski trafił do mnie jak robiłam nad stawem piaszczysto-kamienista plażę i płaskie zejście do stawu.
A potem zakochałam się w nim jak zauważyłam,że świetnie nadaje się na obwódki rabat.
Biały chce na skalniak bo w wiekszej ilości biel kwiatów po przekwitnięciu robi się szaro-żółta i nie zdobi trawki. Różowe przekwitając długo utrzymują kolor a to ważne.
Jak mam czas to po dużym wysypie kwiatów robię im strzyżenie i dzięki temu kwitną cały sezon choć mniej obficie.
Znam 3 odmiany Zawciągu nadmorskiego ( Armeria maritima ):
Armeria maritima 'Alba'
- kwiaty: czysto białe i zakwita kilka dni później niz gatunek.
Armeria maritima 'Rubrifolia'
- odmiana o ciekawych liściach bo są ciemnoczerwone choć latem troszkę zielenieją ale mimo to bardzo się różni. Kwiaty ciemno różowe
Armeria maritima 'Splendens Perfecta'
- liście ma jak gatunek ale kwiatuszki dużo ciemniejsze czyli mocno wysycony róż.