Potrawy Wigilijne
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Oj i tu się z Tobą zgodzę, ciasto na pierogi musi być tradycyjne z jajkiem.
Nie żadne olejowe, wzięte żywcem z kuchni arabskiej, dla mnie niejadalne.
Nie żadne olejowe, wzięte żywcem z kuchni arabskiej, dla mnie niejadalne.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Okres świąteczny przed nami ,więc i wątek odrzywa
chcę się z Wami podzielić przepisem na kapustę z grochem , według naszej rodzinnej receptury , jest przepyszna
Groch z kapustą
- pół kg.grochu całego
-pół kg.kapusty kwaszonej
Groch namoczyć na noc w wodzie, następnie gotować na wolnym ogniu ok.1 godz.do miękkości ,w oddzielnym garnku przygotowač kapustę kwaszoną ,zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotowany groch ,należy odcedzić z nadmiaru wody, dodać 1 kostkę masła (może być troszkę mniej) i ugotowaną odcedzoną z wody kapustę , wszystko razem zagotować doprawiając solą.
Smacznego

Groch z kapustą
- pół kg.grochu całego
-pół kg.kapusty kwaszonej
Groch namoczyć na noc w wodzie, następnie gotować na wolnym ogniu ok.1 godz.do miękkości ,w oddzielnym garnku przygotowač kapustę kwaszoną ,zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotowany groch ,należy odcedzić z nadmiaru wody, dodać 1 kostkę masła (może być troszkę mniej) i ugotowaną odcedzoną z wody kapustę , wszystko razem zagotować doprawiając solą.
Smacznego

- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mam pytanie odnośnie śledzi w oleju: czy wytrzymają w lodówce 2 tygodnie? W sensie z cebulą?

Czy lepiej zalać rybę (i przyprawy) olejem a cebulkę dorzucić kilka dni przed Wigilią?
- marzena06
Marta+ za wcześnie,aby zrobić śledzie w oleju z cebulką,ale w sumie to szybko się robi te śledzie dasz radęnawet w przeddzień wigilii 

- marzena06
Ja robiąc te śledzie to tylko je płuczkę pod bieżącą wodą , następnie kroję na mniejsze kawałki , następnie dodaję listek laurowy , 3-4 ziarenka pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego,cebulę kroję w piórka dodaję do śledzi , wszystko mieszam ,a następnie zalewam olejem .marzena06 pisze:Marta+ za wcześnie,aby zrobić śledzie w oleju z cebulką,ale w sumie to szybko się robi te śledzie dasz radę nawet w przeddzień wigilii
Smacznego

Ps.Tak robione śledzienajbardziej smakują moim domownikom oraz gościom i bardzo
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
Marzenko, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź
Wstrzymam się jeszcze tydzień, niestety na kilka dni przed Wigilią będę miała taki kociołek, że co tylko mogę to chcę zrobić szybciej. Inaczej nie wyrobię z czasem i siłami.
Wiem, że najlepiej gdy wszystko jest super świeże a nie mrożone, ale w tym roku ni dy rydy
...
...
Pierogi ruskie już się mrożą, w poniedziałek na warsztat idą śledzie na słodko- kwaśno (te akurat im starsze tym lepsze), od wtorku podłoże (pasteryzacja), w piątek pierogi z kapustą i paszteciki (też do mrożenia).
Kolejny tydzień to będą ciasta: blaty do pierników i miodowników można szybciej piec, popakuję, niech leżakują w chłodzie. Kutia, kompot, szuba, barszcz, baba drożdżowa i sałatki to już właściwie mus robić w ostatniej chwili.
Jakoś to będzie.

Wstrzymam się jeszcze tydzień, niestety na kilka dni przed Wigilią będę miała taki kociołek, że co tylko mogę to chcę zrobić szybciej. Inaczej nie wyrobię z czasem i siłami.
Wiem, że najlepiej gdy wszystko jest super świeże a nie mrożone, ale w tym roku ni dy rydy

Pierogi ruskie już się mrożą, w poniedziałek na warsztat idą śledzie na słodko- kwaśno (te akurat im starsze tym lepsze), od wtorku podłoże (pasteryzacja), w piątek pierogi z kapustą i paszteciki (też do mrożenia).
Kolejny tydzień to będą ciasta: blaty do pierników i miodowników można szybciej piec, popakuję, niech leżakują w chłodzie. Kutia, kompot, szuba, barszcz, baba drożdżowa i sałatki to już właściwie mus robić w ostatniej chwili.
Jakoś to będzie.
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
Wybacz putanie zupełnej laiczki kuchennej: jakim olejem?marzena06 pisze:następnie zalewam olejem .
- marzena06
Zefirka tym olejem co na co dzień używasz w kuchni 

-
- ---
Kiedy u mnie w kuchni tylko smalec i masło klarowane króluje. Do sałatek: oliwa z oliwek.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Do śledzi to najlepiej olej rzepakowy chyba ,że pasuje Ci smak innych np lnianego czy oliwy - mnie nie .
-- 8 gru 2019, o 17:23 --
-- 8 gru 2019, o 17:23 --
Robi się szybko ale są smaczniejsze gdy jednak smaki się przegryzą a słoność wyrówna .marzena06 pisze:w sumie to szybko się robi te śledzie dasz radęnawet w przeddzień wigilii
Hmmm nie wiem jakich płatów używasz ale generalnie takie tylko przepłukane są mocno słone mimo ,że jadamy stosunkowo słone potrawy .marzena06 pisze:a robiąc te śledzie to tylko je płuczkę pod bieżącą wodą
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Słonecznikowy jest też dobry. Oliwa nie pasuje do śledzi.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- ---
Tak myślałam i stąd moje pytanie. Teraz już wiem: rzepakowy albo słonecznikowy. Spytać musiałam, bo żadnego nie mam w domu i nie chciałam robić zbędnego zakupu (w razie pomyłki).jokaer pisze:Oliwa nie pasuje do śledzi.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Rzepakowy jest zdrowszy od pozostałych olejów a nawet od oliwy bo ma o wiele lepszy, niemal idealny stosunek omega 3 do omega-6, 2x mniej tłuszczów nacyconych i nie zawiera goryczy, która psuje smak wszystkich potraw.
Wracając do śledzi a właściwie do cebuli. Po pokrojeniu solę i zostawiam na kilkadziesiąt minut. Następnie przelewam na sitku wrzącą wodą, która usuwa nadmiar soli , jednocześnie zmiękcza cebulę i sprawia, że nie jest taka ostra.
Wracając do śledzi a właściwie do cebuli. Po pokrojeniu solę i zostawiam na kilkadziesiąt minut. Następnie przelewam na sitku wrzącą wodą, która usuwa nadmiar soli , jednocześnie zmiękcza cebulę i sprawia, że nie jest taka ostra.
-
- ---
O, idealne rady dla takiej laiczki kuchennej jak ja.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Do śledzi warto dodac trochę przetartego jabłka (najlepiej takiego ze słodkich odmian). Idealnie komponuje sie to ze smakiem słonym i ze smakiem cebuli , jednocześnie nieco je neutralizując. Faktycznie śledzie powinny nieco sie "przegryźć" wtedy smaki beda bardziej kompleksowe