300 m2 frajdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: 300 m2 frajdy

Post »

Klemek pięknie Ci kwitnie... Fotka z różnymi kwiatami cudowna, rzeczywiście taki "wiejski ogródek" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Pelargonie super (czy ktoś słyszał o tym że podobno pelargonie potrafią mocno uczulać? - coś takiego kiedyś usłyszałem i dlatego u siebie póki co nie mam), różyczki przy pergoli sliczne jak się rozrosną będzie wspaniałe wejście na działkę.
Mariolu, na próbę dla jednego rządka ogórków zrobiłem sznurki do wspinania się, zobaczymy. Jak zdadzą egzamin to w przyszłym roku będzie więcej.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Imer tylko tak rozumiem określenie "wiejski". Najpiękniejsze ( bo szczenięce ) lata przeżyłam w maleńkim miasteczku i wychowałam się w wiejskich ogródkach. W przyszłym roku zbiorę te wszystkie roślinki do kupy i posadzę w innym miejscu. :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Pomysł rewelacyjny. Podobają mi się właśnie takie ogródki.
W ogóle to miałem pomysł, aby zamiast trawnika zrobić łąkę, ale sąsiedzi, którzy głównie uprawiają warzywa urwali by mi chyba... głowę. :;230
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Nie martw się ja też mam taki miszmasz ;:7 i tak juz będę miała bo jak jesienią uporządkowałam i zrobiłam rabatę różana to mi żadna róża nie została ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Oj Mariolu, dlaczego zaraz stare szmaty. Na okoliczność sesji fotograficznej mogłabyś się wystroić. ;:224
Koniecznie zrealizuj swój plan z tymi "babcinymi kwiatkami", może i ja się na coś załapię. Mam nawet odpowiednią rabatę na takie kwiatki.

Przy okazji do Imera (jeśli gospodyni nie wykasuje), moi sąsiedzi mają taką łąkę nie koszoną. Głównie dziki szczaw, zwany końskim (?), oset i inne chwaściory. Muszę z tym żyć, bo to przecież ich "łąka". :evil:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Helu, mam nadzieję, że Mariola nie pobije i mnie za odpowiedź w Jej wątku. Właśnie dlatego nie zdecydowałem się na łąkę, ze względu na sąsiadów, nie chciałem aby rozsiewały się chwasty. Chociaż ja nie myślałem o czymś takim jak piszesz, po pierwsze nie chwasty (oset itp), bo to by służyło do odpoczynku jak trawnik. Można kupić mieszankę p.t. "łąka kwietna" np. w takim zestawie: chaber łąkowy, koniczyna biała i czerwona, krwawniki, łubin trwały, mak polny, nachyłek lancetowaty, wiesiołek czworokątny, wyka kosmata, złocień właściwy. W dodatku pewnie by to było czasem koszone... :)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko, Remi bawcie się dobrze ;:333
Ja i tak nic mądrego nie mam do powiedzenia ;:131
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właściwie miałam zamiar pokazać jeszcze kilka fotek - trwa upalne lato, wszystko kwitnie bujnie i kolorowo. Niech trwa ;:108
Kwitnie u mnie coś takiego. Co to jest ? Stareńki kwiatek a jak uroczy
Obrazek

I taki. Tez nie wiem jak się nazywa
Obrazek

I taki. Też nie wiem co to jest
Obrazek

Jak pisałam wcześniej - z braku pomysłów - kopię działkę. Tyle skopałam ;:131
Obrazek

A tyle jeszcze przede mną
Obrazek

A moje ogóry dają do góry ;:215
Obrazek

A za różami ( jeszcze nie kwitną ) widać pomidorki. Zaczynają kwitnąć ;:333 . Będą pomidorki ? ;:oj
Obrazek

A to na pierwszym planie - różyczka ukorzeniona w ubiegłym roku. Ma zamiar zakwitnąć ;:oj . Niesamowite rośliny
Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mariolu pięknie, pięknie ;:138
W nazwaniu kwiatów Ci nie pomogę, chociaż to na 2 zdjęciu przypomina złocień, a następne dzwonek.
Kawał przekopałaś, ech współczuje bo znam ten ból. Tylko czy koniecznie potrzebujesz przekopać wszystko? Może na początek tylko tam gdzie planujesz nowe rabatki?
Oj ogórce pięknie ci rosną! Kwitną już? Musisz je okręcać wokół sznurków, czy same dają radę? Przycinałaś im pędy?
Różyczki też ślicznie startują. U Ciebie gorąco, a u nas teraz z kolei codziennie leje i temperatura 16-17 st. brrrrr ;:145
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przekopać planuję wszystko. Mam zamiar zmienić miejsce zakwaterowania kilku roślinom ale przede wszystkim pozbyć się dołków i górek, które ogromnie irytują w trakcie koszenia. Przez ubiegły rok sadziłam gdzie popadło ( bez specjalnego planu ) i teraz mam jeden wielki bałagan :twisted:
Ogórki po kilku dniach upału są jeszcze większe, kwitną, mają maleńkie ogóreczki i nie mają zamiaru piąć się po sznurkach. Pomagam jak mogę, przemawiam do nich a one najchętniej rozlazły by się na boki i pełzały radośnie po całej działce. Niech to, w końcu to dyniowate ;:131
Pędów nie obrywałam ( a trzeba ;:oj ??? )
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Mariola kwiatek na drugim zdjęciu to wspaniałe zioło Przymiotno kanadyjskie.Na choroby kobiece ;:333 ;:167
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Nazwania czegokolwiek nie podejmuję się, dopiero byś miała zagadki. ;:224
Bardzo serio traktujesz swoją działeczkę. Absolutnie popieram jej przekopanie (rozumiem, że tego skubanka wybierasz?). Raz, że wyrównasz, dwa posiejesz odpowiednią trawę, trzy - uporządkujesz nasadzenia. Naprawdę warto na tym jeszcze etapie, trochę się pomęczyć.
Warzywka prezentują się okazale. Pomidorki powinny zdążyć, zależy od pogody.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mariolu, wyczytałem coś takiego w wątku ogórkowym, ale muszę się w to "wgłębić" :)
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Mariolka :wit

Zajrzałam w znajome rewiry i jestem w :shock:
Jutro raniusko wracam, chyba nie pogonisz :roll:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne różyczki.... i ogóreczki!!
U mnie połowa tego ( ogórki)

Kopaj, kopaj...!! Trzymam kciuki!!