Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Dzisiaj został zjedzony pierwszy 'własny' ogórek :) Według małej był bardzo mniam ;:138 Nie zdążył po prostu urosnąć- zobaczyła go pierwsza... biedak miał może z 7cm :;230
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A u nas ciągle pada .Widzialam parę dni temu ogórki taki już do zjedzenia,ale nie mam nawet jak iść na działkę ,żeby zobaczyć, czy urosly większe, czy stoją w miejscu bo tak zimno.
Jutro ma być lepiej ;:3
Asia
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

janhel41 pisze:Deszcz pada prawie bez przerwy,warto sprawdzić jakie jest aktualne zagrożenie wystąpienia chorób na ogórkach w danym rejonie.
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Obrazek
dzięki za namiar i przypomnienie
na mazowieckie oczywiście komunikat na zarazę ziemniaczaną aktywny
no i niestety na ogórkach w szklarni już widać :( chyba je wyrwę bo jak pójdzie mi na pomidory to.. ;:223 :( ;:145
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Ale nie wyrywaj , na ogórku może wystąpić mączniak rzekomy , a pomidor jest atakowany ( najczęściej ) przez groźną zarazę ziemniaczaną . To są dwie odrębne choroby .
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wie ktoś może co to jest, takie przebarwienie na liściach:
1.Obrazek
2.Obrazek
3.Obrazek
4.Obrazek
5.Obrazek.
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Frant dzięki, wstrzymam się jeszcze. Jutro prysnę miedzianem, może zatrzyma chorobę i pomoże.
Gdybym miała tylko te w folii to bym tak szybko nie chciała ich wyrywać ;) a tak drugie ogórasy rosną w gruncie, ale i tak na pomidorkach mi najbardziej zależy.
Tamte gruntowe właśnie ostatnio pryskałam i na nich na razie odpukać nic nie widać. Pomidorów i ogórków pod folią nie pryskałam no i teraz na ogórkach coś wyszło.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Daniel
Jeżeli ogórki były pryskane miedzianem, to ma on właściwość parzenia brzegów liści. Podobny objaw jest przy niedoborze wapnia ale to miałyby wszystkie liście.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

agaM pisze:Frant dzięki, wstrzymam się jeszcze. Jutro prysnę miedzianem, może zatrzyma chorobę i pomoże.
Gdybym miała tylko te w folii to bym tak szybko nie chciała ich wyrywać ;) a tak drugie ogórasy rosną w gruncie, ale i tak na pomidorkach mi najbardziej zależy.
Tamte gruntowe właśnie ostatnio pryskałam i na nich na razie odpukać nic nie widać. Pomidorów i ogórków pod folią nie pryskałam no i teraz na ogórkach coś wyszło.
Miedzian to za mało, opryskaj ogórka i pomidora np. Ridomilem (karencja 7 dni na pomidora) Acrobat (7 dni) Revus - na pomidora (3 dni) albo inny środkiem na choroby grzybowe (tylko żeby był układowy albo chociaż wgłębny) bo te choroby teraz przede wszystkim spustoszą twoje ogórki i pomidory. A na choroby bakteryjne (bo na nie jest miedzian) lepszy jest Grevit ( zero karencji) (chociaż wycofany ale do zdobycia).

Ps.
Choroby pomidora tj. zaraza ziemniaczana, alternarioza... nie przenoszą się na ogórki.
A choroby ogórków takie jak mączniak rzekomy czy kanciasta plamistość nie atakują pomidora.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p

Post »

forumowicz pisze:Daniel
Jeżeli ogórki były pryskane miedzianem, to ma on właściwość parzenia brzegów liści. Podobny objaw jest przy niedoborze wapnia ale to miałyby wszystkie liście.
Ale wiesz co, miedzianem było bardzo dawno pryskane, wiec wiesz. A to może być ten niedobór wapnia..?
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

przybysz508 pisze:Wie ktoś może co to jest, takie przebarwienie na liściach
brak potasu , lada moment zaczną się nekrozy robić na tych przebarwieniach ,
daj dolistnie bo zaraz na owocach też zobaczysz brak K
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p

Post »

aha no okej to postaram się dziś albo jutro to opryskać.
Pozdrawiam Daniel.
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

U nas dzisiaj przestało padać, ogórki mi podrosły, brak K nadal widać, nadal nic z tym ni zrobiłam z powodu braku funduszy, nadal jednak jeszcze nie kwitną :(
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

weteran pisze:brak potasu
Ciekawe, że na najmłodszych liściach tego niedoboru nie widać. Chyba, że w międzyczasie były ogórki nawożone tym składnikiem.

:wit :wit
11krzych

Post »

diament79 pisze:U nas dzisiaj przestało padać, ogórki mi podrosły, brak K nadal widać, nadal nic z tym ni zrobiłam z powodu braku funduszy, nadal jednak jeszcze nie kwitną :(

A może popiół z ogniska? Chyba zawiera sporo potasu o ile pamiętam.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

forumowicz pisze:Ciekawe, że na najmłodszych liściach tego niedoboru nie widać
oj Pmodoro , forumowicz ciekawe nie ??? :D
ale kto jak , kto ale Ty na pewno wiesz ( oczywiście wnioskuje z czytania twoich wcześniejszych postów ) żena ogórku brak K objawia się właśnie na starszych liściach gdzie występuje reutylizacja i wykorzystywanie właśnie K w liściach najmłodszych
diament79 pisze:U nas dzisiaj przestało padać, ogórki mi podrosły,
padało było chłodno to nie podrosły i jeszcze pewno wymyło resztki tego co dałaś wcześniej ,
spoko , popiół z drzewa dobrze im zrobi, spal gałęzie i już pod ogórasy :)
p.s.
poprawiłem nick forumowicz(sorry) , bo jakieś błędy porobiłem :(
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”