Ogórek w gruncie cz.1
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek w gruncie
Dzisiaj został zjedzony pierwszy 'własny' ogórek
Według małej był bardzo mniam
Nie zdążył po prostu urosnąć- zobaczyła go pierwsza... biedak miał może z 7cm 
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jutro ma być lepiej
Asia
- agaM

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
dzięki za namiar i przypomnieniejanhel41 pisze:Deszcz pada prawie bez przerwy,warto sprawdzić jakie jest aktualne zagrożenie wystąpienia chorób na ogórkach w danym rejonie.
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
na mazowieckie oczywiście komunikat na zarazę ziemniaczaną aktywny
no i niestety na ogórkach w szklarni już widać
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ale nie wyrywaj , na ogórku może wystąpić mączniak rzekomy , a pomidor jest atakowany ( najczęściej ) przez groźną zarazę ziemniaczaną . To są dwie odrębne choroby .
- przybysz508
- 100p

- Od: 24 kwie 2011, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wie ktoś może co to jest, takie przebarwienie na liściach:
1.
2.
3.
4.
5.
.
1.

2.

3.

4.

5.
.Pozdrawiam Daniel.
- agaM

- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Frant dzięki, wstrzymam się jeszcze. Jutro prysnę miedzianem, może zatrzyma chorobę i pomoże.
Gdybym miała tylko te w folii to bym tak szybko nie chciała ich wyrywać ;) a tak drugie ogórasy rosną w gruncie, ale i tak na pomidorkach mi najbardziej zależy.
Tamte gruntowe właśnie ostatnio pryskałam i na nich na razie odpukać nic nie widać. Pomidorów i ogórków pod folią nie pryskałam no i teraz na ogórkach coś wyszło.
Gdybym miała tylko te w folii to bym tak szybko nie chciała ich wyrywać ;) a tak drugie ogórasy rosną w gruncie, ale i tak na pomidorkach mi najbardziej zależy.
Tamte gruntowe właśnie ostatnio pryskałam i na nich na razie odpukać nic nie widać. Pomidorów i ogórków pod folią nie pryskałam no i teraz na ogórkach coś wyszło.
Daniel
Jeżeli ogórki były pryskane miedzianem, to ma on właściwość parzenia brzegów liści. Podobny objaw jest przy niedoborze wapnia ale to miałyby wszystkie liście.
Pozdrawiam
Jeżeli ogórki były pryskane miedzianem, to ma on właściwość parzenia brzegów liści. Podobny objaw jest przy niedoborze wapnia ale to miałyby wszystkie liście.
Pozdrawiam
- rafik_ptp
- 100p

- Od: 5 mar 2011, o 09:36
Miedzian to za mało, opryskaj ogórka i pomidora np. Ridomilem (karencja 7 dni na pomidora) Acrobat (7 dni) Revus - na pomidora (3 dni) albo inny środkiem na choroby grzybowe (tylko żeby był układowy albo chociaż wgłębny) bo te choroby teraz przede wszystkim spustoszą twoje ogórki i pomidory. A na choroby bakteryjne (bo na nie jest miedzian) lepszy jest Grevit ( zero karencji) (chociaż wycofany ale do zdobycia).agaM pisze:Frant dzięki, wstrzymam się jeszcze. Jutro prysnę miedzianem, może zatrzyma chorobę i pomoże.
Ps.
Choroby pomidora tj. zaraza ziemniaczana, alternarioza... nie przenoszą się na ogórki.
A choroby ogórków takie jak mączniak rzekomy czy kanciasta plamistość nie atakują pomidora.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- przybysz508
- 100p

Ale wiesz co, miedzianem było bardzo dawno pryskane, wiec wiesz. A to może być ten niedobór wapnia..?forumowicz pisze:Daniel
Pozdrawiam Daniel.
brak potasu , lada moment zaczną się nekrozy robić na tych przebarwieniach ,przybysz508 pisze:Wie ktoś może co to jest, takie przebarwienie na liściach
daj dolistnie bo zaraz na owocach też zobaczysz brak K
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- przybysz508
- 100p

-
diament79
- 200p

- Od: 15 lut 2008, o 18:55
U nas dzisiaj przestało padać, ogórki mi podrosły, brak K nadal widać, nadal nic z tym ni zrobiłam z powodu braku funduszy, nadal jednak jeszcze nie kwitną 
Ciekawe, że na najmłodszych liściach tego niedoboru nie widać. Chyba, że w międzyczasie były ogórki nawożone tym składnikiem.weteran pisze:brak potasu
-
11krzych
diament79 pisze:U nas dzisiaj przestało padać, ogórki mi podrosły, brak K nadal widać, nadal nic z tym ni zrobiłam z powodu braku funduszy, nadal jednak jeszcze nie kwitną
A może popiół z ogniska? Chyba zawiera sporo potasu o ile pamiętam.
oj Pmodoro , forumowicz ciekawe nie ???forumowicz pisze:Ciekawe, że na najmłodszych liściach tego niedoboru nie widać
ale kto jak , kto ale Ty na pewno wiesz ( oczywiście wnioskuje z czytania twoich wcześniejszych postów ) żena ogórku brak K objawia się właśnie na starszych liściach gdzie występuje reutylizacja i wykorzystywanie właśnie K w liściach najmłodszych
padało było chłodno to nie podrosły i jeszcze pewno wymyło resztki tego co dałaś wcześniej ,diament79 pisze:U nas dzisiaj przestało padać, ogórki mi podrosły,
spoko , popiół z drzewa dobrze im zrobi, spal gałęzie i już pod ogórasy
p.s.
poprawiłem nick forumowicz(sorry) , bo jakieś błędy porobiłem
Paweł _____________________________________________________________________________